Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Čo keby americký hrdina vyrástol v Sovietskom zväze? Supergirl to ukáže

Seriál Supergirl vstúpi v nedeľu večer do štvrtého roku vysielania a nová séria bude poriadne odviazaná. Tvorcovia sa inšpirovali kontroverznou predlohou.

13.10.2018 07:00
supergirl Foto:
Dievča z ocele to nebude mať ani v 4. sérii ľahké. Prichádza mocný nepriateľ.
debata

Najnovšia séria zabrúsi do ojedinelého príbehu, o ktorom vedia len skalní komiksoví fanúšikovia. Reč je príbehu o Red Son, teda alternatívnom živote Supermana, ktorého modul nepristál na americkej pôde, ale vo vtedajšom Sovietskom zväze a vyrástol tam a tamojšia karnitúra ho vychovala k obrazu svojmu. Symbol amerického hrdinu teda dostal úplne inú perspektívu a toho sa chopili aj tvorcovia Supergirl. Štvrtá séria rozvinie zápletku, ktorú už naznačil záver tretej série, keď sa objavila „druhá červená“ Supergirl.

Predchádzajúca sezóna Supergirl bola, bezpochyby, najlepšia. Po dvoch kostrbatých sériách prišla temná, prepracovanejšia, akčnejšia, emotívnejšia séria, ktorá bola poznamenaná otrasmi v zákulisí. Dvorný autor Andrew Kreisberg dostal okamžitého padáka, keď sa prevalil jeho sexuálny škandál. Narýchlo opraty nad rozbehnutou sériou museli noví tvorcovia, seriál to však ustál a po stabilnej sledovanosti nasledovala zaslúžená odmena – objednávka na štvrtú sériu pod taktovkou tvorcov, ktorí seriál zachránili, keď Kreisberg skončil.

Tretia séria sa, pochopiteľne, nevyhla chybám ako aj jej ostatní seriáloví superhrdinskí seriáloví súrodenci. V istých fázach príbehu bol dej zbytočne prekombinovaný veľkým počtom postáv a opäť divák strácal prehľad. Práve toto sa seriálu vyčíta od samého začiatku. Koniec sezóny to tak trošku napravil, keď skončili niektoré stále postavy a do nového roku vysielania vstupuje Supergirl s menším počtom stálych postáv, aj keď túto dieru vyplnia epizódne postavy, najmä jednorázoví nepriatelia dievčaťa z ocele.

Odhliadnuc od chýb, predchádzajúca séria priniesla vyrovnaný boj Supergirl a Reign, teda členku nepriateľského rodu z domovského Kryptonu. Ničiteľka svetov chcela jedno, zničiť Zem a jej ochrankyňu. Príbeh bol veľmi zaujímavo vyskladaný, keďže hlavná záporačka na naplno prejavila v polovici série. Originálne sa scenáristi pohrali s myšlienkou, čo ak je hlavná nepriateľka vlastne priateľkou Supergirl a ona o tom nevie. Vlastne nikto o tom nevie.

Samantha žila obyčajný život na Zemi s dcérou. Lenže postupne sa v nej začalo prebúdzať zlo. Príbeh postupne a pomaly ukazoval ako žena prichádza o rozum, zázemie a rúca sa jej celý svet, lebo sa v nej prebudila druhá osobnosť, s ktorou nesúhlasila a nadarmo bojovala. Superhrdinské seriály sú väčšinou symbolom toho, ako vyhráva dobro nad zlom. Tentokrát to bolo opačne, teda aspoň pomerne dlhý čas. Obávaná Reign bola vždy o dva kroky vpred ako Supergirl a tak hrdinka okúsila nejednu prehru. Práve tento fakt robil z tretej série uveriteľnú sci-fi nádielku pre fanúšikov.

Štvrtá séria nebude iná. Tvorcovia si otestovali, že diváci majú radšej temnejšie poňatie deja, kde aj hrdinovia sú zraniteľní a viac sa približujú k smrteľníkom. Supergirl sa bude musieť postaviť svojmu odrazu a nebudú chýbať noví nepriatelia, ale aj nové postavy, ktoré budú oceľovej hrdinke, že má právo žiť obyčajný život.

Seriál to navyše nebude mať vôbec ľahké. Televízia The CW po prvýkrát vo svojej histórii začne vysielať pôvodnú tvorbu aj počas nediel. Práve sem putuje Supergirl a nové spracovanie Čarodejníc. Dievča z ocele si vždy držalo slušnú sledovanosť, teraz vstupuje do neprebádaných vôd a je otázne, či tam uspeje.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Supergirl #Melissa Benoist #oseriáloch