Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Niekdajší hit poriadne narazil. Zľutujú sa diváci a dajú mu ďalšiu šancu?

Najmenšia stanica v USA - The CW - rozbieha seriálovú sezónu ako posledná. Mnohé jej seriály sú dnes populárne aj na Slovensku a niektoré začínajú mať problémy so sledovanosťou. Medzi nimi aj The Flash. Hit, ktorý pred časom lámal rekordy, teraz spomaľuje.

09.10.2018 07:00
the flash, flash, grant gustin, Foto:
Seriál The Flash vstupuje do piateho roku vysielania, musí si napraviť reputáciu.
debata

Z portfólia televízie The CW ťaží na Slovensku najviac televízia Markíza, ktorá uviedla pre slovenských divákov napríklad Upírske denníky (The Vampire Diaries), Lovcov duchov (Supernatural), Veroniku Marsovú, Prvých 100 (The 100), Arrowa.

Práve spin-off seriály, ktorých základy položil Arrow stále čakajú na svoju premiéru na našich obrazovkách. Taký The Flash, ktorý niekoľko rokov prinášal rekordné čísla počas minulej sezóny poriadne zakopol. Seriál o najrýchlejšom mužovi planéty sa zadýchal a sledovanosť nabrala smer, na ktorý tento hit nebol zvyknutý. Najlepšie časy má zrejme, podobne ako Arrow, za sebou.

Nezáujem divákov, ktorí stratili s ponúknutým dejom trpezlivosť sa prejavila najmä počas druhej polovice série. The Flash klesol do hodnôt ako nikdy predtým. Boli časy, keď sledovanosť atakovala hranicu 4 miliónov divákov, počas štvrtej série bola častokrát nehmatateľná dvojmiliónová hranica.

Štvrtá séria bola poriadny krok mimo, čo je hlavný dôvod diváckeho odlivu. Kým tretia séria bola tou najlepšou, ktorú tvorcovia divákom ponúkli zabodovala svojou prepracovanosťou, temným nádychom, minulý rok sa scenáristi rozhodli pre výraznú zmenu. Štvrtý rok vysielania spravili viac humorným, odľahčeným s dôrazom na vzťahy medzi postavami. The Flash bol zrazu tuctovým počinom bez tej pravej atmosféry. Aktuálne je trednom spracovávať superhrdinské seriály temným, pochmúrnym a realistickým spôsobom. Je záhadou, prečo sa po dobrom rozbehu rozhodli tvorcovia otočiť kormidlo.

Do deja síce priviedli aj hlavného záporáka, pri ktorom nastala tiež zmeny. Zatiaľ čo prvé tri sezóny stavili na protivníka, ktorý bol rovnako rýchly ako The Flash, štvrtá séria priniesla The Thinkera. Teda postavu, ktorá vyniká svojou bystrou mysľou a pomocou nej realizuje svoj diabolský plán na paralyzovanie ľudstva. Prvotný námet pôsobil veľmi dobre, až do poslednej chvíle tí dobrí prehrávali a zlo bolo vždy o dva kroky vpred. Tento prístup pôsobil originálne a vyhýbal sa klasickým klišé o víťazstve dobra nad zlom.

Aj napriek enormnej snahe priniesť vážnosť do inak „humornej“ sezóny sa to nepodarilo. Scenáristi si vlastnou vinou podpílili pod sebou konár a hoci zápletky so záporakom boli dobre napísané, zvláštna atmosféra sršiaca zo zbytku deja nedovolila divákom sa správne naladiť na boj s nepriateľom.

V konečnom dôsledku bola štvrtá séria ako na hojdačke, striedali sa postavy, pribudli nové. Ako päsť na oko pôsobili spomínané striedanie ladenia deja. Veľkým pozitívom však bola príprava na piatu sériu. Celým dejom sa letmo šírila záhada identity mladého dievčaťa, ktoré sa postupne stretlo s každým členom Flash tímu. V závere série vyšlo najavo, že je budúca dcéra hlavného hrdinu. Rovnako ako otec, tak aj ona má schopnosti a nedopatrením sa dostala z budúcnosti do našej súčasnosti a upozornila svojich rodičov, že spravila veľkú chybu.

Práve, zatiaľ nešpecifikovaná, táto chýba bude hybnou silou prichádzajúcej piatej série, ktorá štartuje už v utorok večer. Zostáva len dúfať, že sa tvorcovia poučili z chýb, ktoré spravili v predchádzajúcej sérii a nebudú viac experimentovať s dejom. The Flash si nemôže dovoliť ďalšie poklesy sledovanosti, inak skĺzne do šedých priemerov domovskej stanice a to je krôčik k postupnému úpadku a koncu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #The Flash #Grant Gustin #The CW #oseriáloch