Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Zombíci dokázali nemožné, opäť rozchodili svoje hnilobné nešváry

Nad zombíkmi by sa ešte nemala lámať palica. Hoci sa oba seriály televízie AMC nedávno ocitli v kreatívne nudnejšom období, všetko nasvedčuje tomu, že príchod nových tvorcov bol dostatočným impulzom na resuscitáciu už tak mŕtveho sveta.

04.10.2018 04:00
fear the walking dead, zombie, zombík, živí mŕtvi, Foto:
Štvrtá séria Fear the Walking Dead bola plná paradoxov. Prvú polovicu zniesli kritici pod čiernu zem, druhá polovica bola výborná.
debata

Nedávno ukončená štvrtá séria spin-off seriálu Fear The Walking Dead je toho dôkazom. Práve táto séria bola plná kontroverzie, kritiky a v konečnom dôsledku bola tým hlavným zlomovým bodom, keď sa zombie svet zmenil k lepšiemu.

Nebolo tajomstvom, že práve spin-off seriál nedosahuje takej enormnej sledovanosti The Walking Dead, aj napriek tomu si našiel svoju divácku základňu, ktorá bola zvedavá na počiatok celej apokalypsy, ktorú pôvodný seriál nezachytil. Lenže aj tu sa tvorcovia dopustili niekoľkých chýb a možné zaujímavé zápletky im pretiekli pomedzi prsty a aj Fear the Walking Dead sa stal takmer totožným seriálom, v ktorom rodina putuje zničenou krajinou a bojuje o prežitie.

So štvrtou sériou prišlo striedanie na postoch showrunnerov a kormidlo prebrali Andrew Chambliss a Ian Goldberg a tí sa rozhodli spraviť radikálny rez a dodať zombie dráme hĺbku. Už tak zdecimované pôvodné obsadenie ešte viac preriedili a zostala v deji už len postava Alicie (Alycia Debnam-Carey).

Vlna kritiky

Na prvú polovicu 4. série sa zniesla obrovská vlna kritiky. V krátkom čase skončili dve hlavné postavy, Nick (Frank Dillane) a Madison (Kim Dickens). Práve odchod Dickensovej bol fanúšikov fakt, ktorý dodnes nevedia stráviť. Ich miesta prevzali úplne iné postavy na čele s Morganom (Lennie James), ktorý prešiel z pôvodného seriálu. Pre krátkosť času mnohé zmeny boli spravené nasilu, nebol však priestor nato, aby zmeny prišli postupne, inak by reálne hrozilo, že seriál dostane stopku.

Zaujímavé je, že až po skončení celej štvrtej série sa dá pozrieť na drsné kroky tvorcov s istým odstupom. Prvú osmičku epizód, ktoré sa vysielali na jar využili na drsný prerod seriálu. Potrebovali urýchlene ukončiť staré resty z minulosti a zároveň podsunúť divákom nové postavy, ktoré si mali diváci obľúbiť, keďže v druhej polovici série boli piliermi nového poňatia deja. A hoci mnohí (možno predčasne) volali po konci seriálu, keď sa ukončilo vysielanie prvej polovice, tá druhá musela presvedčiť aj tých najväčších skeptikoch, že Fear the Walking Dead si už potvrdenú piatu sériu právom zaslúžil.

Duo nových tvorcov sa zamerali na nové detaily, ktoré utekali aj pôvodnému seriálu. Ako napríklad mnohé postavy sa snažili vykresliť reálnejšie, teda ich mentálny stav, úvahy o budúcnosti vo svete, kde budúcnosť je častokrát absurdnou predstavou. Z neraz bezduchej „strieľačky“ zombíkov prišli epizódy, v ktorých postavy sú v neustálom ohrození života a musia sa, napríklad, vyrovnať so smrťou milovanej matky alebo vraždy.

Všetko nové

Hlavnou pointou druhej polovice série bola nepriazeň počasia, teda ďalší faktor, ktorý bol prehliadaný v The Walking Dead, kde bolo v podstate neustále slnečno, čiže ďalšia absurdnosť. Tvorcovia vo Feare postavám nič nedarovali ani v tomto smere. Do cesty im postavili ničivý hurikán, ktorý rozdelil celú skupinu preživších a navyše zničil aj tie posledné záchytné body prežitie, v ktoré dúfali. Razom sa k divákom dostal príbeh s úplne novou atmosférou, v ktorej postavy neraz prepadali pochopiteľnej beznádeji, ale aj objavovali novú silu prečo žiť. Do toho vstupovali súboje so živými mŕtvymi, ktorí neboli len povinnou kulisou seriálu, ale reálnou hrozbou.

Zápletka s hurikánom otvorila tvorcom priam neobmedzené možnosti, ako ukázať, že chodiace kreatúry sú stále atraktívnou témou na zobrazenie a nielen na bezcieľne pochodovanie po krajine. Ukázalo sa, že silný vietor ich môže odniesť kamkoľvek, „prežijú“ aj pod vodou, prípadne môžu uviaznuť v korunách stromov a spadnúť na ničnetušiacich preživších. Príbeh teda napravil ďalší dlh voči divákom, ktorý nikdy nebol zodpovedaný a noví showrunneri sa netaja tým, že chcú naďalej prinášať nové spôsoby práce so zombíkmi.

Jedna séria, dve odlišné polovice

Štvrtá séria sa dá dejovo presne rozťať na dve odlišné polovice. Prvá polovica dala definitívnu bodku za starými časmi, tá druhá bola novým začiatkom. Rozdrobená skupina hľadala cestu, ako sa znova nájsť, objaviť vykúpenie z vlastnej minulosti a pritom si uvedomili dôležitosť vlastnej existencie.

Objavil sa aj netradičný nepriateľ, ktorý bol síce sám, ale podarilo sa mu priam nemožné, položiť skupinu na kolená. Išlo o Marthu, učiteľku angličtiny, ktorá po smrti manžela prišla o rozum. Keď jej nikto nechcel po autonehode pomôcť a musela sledovať ako jej láska života zomiera a mení sa na zombie, ktorého vlastnými rukami zabila a pochovala. Odvtedy nadobudla pocit, že pomáhanie je zlé a robí z ľudí slabochov. Cielene putovala krajinou a zabíjala tých, ktorí pomáhali. Tak sa náhodou dostala aj k seriálovej skupine, ktorej bola v pätách.

Nové poňatie zombie drámy prinieslo svieži vietor do tohto sveta. Noví tvorcovia ukázali zaujímavé a netradičné zápletky a do deja vrátili to, čo sa tam veľmi dlho absentovali – napätie. Razom nové epizódy dostali prirodzený spád, ktorý baví sledovať a dokonca prebrať k životu dávnu zabudnutú zvedavosť nato, ako to bude celé pokračovať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #AMC #Fear the Walking Dead #THE WALKING DEAD #oseriáloch