Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Najväčšie seriálové sklamanie sa spamätáva. Konečne prichádza poriadna akcia!

Keď pred rokom televízia FOX oznamovala štart x-menovského seriálu The Gifted panovalo nadšenie. Veľmi rýchlo prišlo vytriezvenie a zdesenie z toho, čo dokázali tvorcovia spraviť z populárnej série, ktorá s úspechom valcuje strieborné plátna.

25.07.2018 07:00
the gifted, gifted, Foto:
Druhá séria The Gifted prinesie súboje medzi najbližšími. Brat proti sestre, manžel proti manželke, priateľ voči priateľovi.
debata

Už dlhých 18 rokov brázdia X-meni kiná v rôznych variáciách, ktoré sú viac menej skvele spracovanou sci-fi nádielkou. Celkom zaujímavá situácia je však vo svete seriálov, do ktorého obľúbení mutanti nevstúpili alebo len veľmi opatrne. Dlhé roky sa z neznámeho dôvodu televízni producenti nepúšťali do seriálov s touto tématikou. Výnimkou je seriál Legion, ktorý sa však objavil len v roku 2017. Priestor v seriáloch viac dostávali iní komiksoví hrdina a X-menom patrili filmové spracovania. To ďalšie vstúpi do kín vo februári 2019.

Televízia FOX sa, celkom prekvapujúco, pustila do ambiciózneho projektu s názvom The Gifted. Seriál, ktorý patrí do rozsiahleho univerza X-menov, tých by tam však skalní fanúšikovia hľadali márne. Tento seriál sa zameral na obyčajných ľudí, v ktorých sa časom prebudili mutantské gény a stali sa z nich prenasledovaní vyvrheli spoločnosti.

Lenže dej seriálu až priveľmi odbočil od zaujímavého námetu. Veľmi rýchlo sa zo sci-fi drámy stala patetická, priam až absurdná a nepozerateľná soap opera plná hluchých miest a katastrofálneho scenára. Hlavná pozornosť sa zamerala na rodinu Struckerovcov, ktorá musí opustiť svoj domov, keďže obe deti sú mutanti. A vláda týchto jedincov loví a zatvára, aby neohrozovali nadvládu ľudí bez schopností.

Počas trinásťdielnej prvej série, ktorá mala premiéru počas minuloročnej jesene, sa mala rozbehnúť šialená naháňačka zúfalých rodičov a detí pred tými zlými. The Gifted počas prvého roka vysielania ukázali len svoje slabiny. Predstavili sa mnohí jedinci plní potenciálu, ten im tvorcovia nedovoľovali ukázať a v drvivej väčšine sa vypäté scény končili objatiami a motivačnými rečami rodinných príslušníkov a neustálym poukazovaním na pravé rodinné hodnoty.

Tento seriál mal byť pôvodne najväčším ťahúňom a highlightom predchádzajúcej sezóny. The Gifted však nezbúrali rebríčky sledovanosti, čo nebolo žiadne prekvapenie. Prekvapenie však bolo, keď televízia oznámila druhú sériu. Tá sa dostane na obrazovky 25. septembra po viac ako trištvrteročnej prestávke vo vysielaní.

A vyzerá to tak, že tvorcovia vypočuli zdrvujúcu kritika, ktorá sa na nich zvalila. Prvá ochutnávka z druhej série vyzerá naozaj lákavo a dlhá prestávka seriálu zrejme prospeje. Istý náznak posunu už naznačilo finále, keď sa rodiny rozpadla a skupinka prchajúcich mutantov sa rozdelila na tých dobrých a zlých.

Na tomto rozdelení stavia aj pokračovanie a prichádzajú aj nové postavy, ktoré chce jedno – vojnu a zraziť tých slabších na kolená. Vláda ľudí bez schopností by sa mala skončiť. Až teraz, keď seriál dostal druhú šancu to vyzerá tak, že The Gifted ponúkne to, čo on nich čakali diváci už pred rokom – nefalšovanú sci-fi jazdu o X-menov bez X-menov, ktorých každý pozná. A dá vyniknúť novým jedincom, ktorí môžu priniesť svieži vietor.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #X-Men #oseriáloch #The Gifted