Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Celé zle! Druhý Walking Dead seriál je úplne stratený

Značka The Walking Dead nemusí hneď znamenať úspech. Dôkazom je prvý spin-off seriál, ktorý sa v auguste vráti s druhou polovicou 4.série. Rovnako ako starší seriálový súrodenec, tak aj Fear the Walking Dead sa tento rok dočkal reštartu a poriadne nevydareného.

24.07.2018 07:00
debata
Z pôvodného obsadenia zostala len Alicia... Foto: AMC
fear the walking dead, alycia debnam-carey, Z pôvodného obsadenia zostala len Alicia (Alycia Debnam-Carey). Vo Fear the Walking Dead účinkujú už len nové postavy.

Druhý zombie seriál bol vytvorený s jedinou myšlienkou, aby rozpovedal príbeh, ktorý predchádzal deju hlavného seriálu, teda ukázať začiatok celej zombie apokalypsy. Na prvé počutie to bol skvelý námet. Overení tvorcovia vytvorili drámu, ktorá sa točila okolo rodiny Clarkeovcov, ktorá sa snažila utiecť z Los Angeles, kde celá zombie nákaza vypukla. Diváci dokonca videli úplne prvého zombíka a jeho zrodenie.

Prvá, 6-dielna, séria priniesla skvelú akciu, pohľad na rúcajúcu sa civilizáciu. Studenou sprchou bol záver, keď tvorcovia stočili kormidlo a ukončili túto zápletku. Len málokto by veril, že by civilizácia tak rýchlo padla. Aj druhý seriál počas druhej série veľmi rýchlo nabehol na systém svojho staršieho seriálového súrodenca, teda nekonečné putovanie zdecimovanou krajinou a strety s rôznymi skupinami ľudí.

Už po druhej sérii bolo jasné, že toto bol krok vedľa. Oveľa lepšou alternatívou by bolo sledovanie pomalšie a omnoho dôveryhodnejšie sledovanie zlyhávania celého systému, ktoré si sebavedomá civilizácia vybudovala. V tretej sérii sa čiastočne podarilo vrátiť napätie a nečakané zvraty, no sledovanosť už lízala nelichotivú hranicu len dvoch miliónov divákov. Bolo nutné zasiahnuť.

Aktuálna štvrtá séria preto dostala nových tvorcov, dej výrazne posunula vpred, aby časovo dobehla The Walking Dead a oba seriály sa počas prvej epizódy 4. série nakrátko prepojili, aby do spin-offu mohol vkročiť Morgan z pôvodného seriálu. Noví showrunneri mali za úlohu seriál vkriesiť, keďže spin-off vždy ťahal za kratší koniec oproti The Walking Dead.

Vyzerá to tak, že mu skôr vykopali hrob a tento nemá šancu prežiť zombie besnenie. Prvá polovica reštartovanej štvrtej série sa začal veľmi sľubne. Rozpovedal príbeh v dvoch časových líniách. Jedna zo súčasnosti ukázala nové postavy (Morgan, John, Althea, June), ako sa zachránili pôvodnú skupinku okolo Madison, tá však bola preč. Osem epizód sa hľadala odpoveď nato, čo sa stalo so nezlomnou líderkou skupiny. Hneď v druhej epizóde tvorcovia nechali zomrieť jednu z hlavných postáv – Nicka. Frank Dillane údajne požiadal o uvoľnenie zo seriálu.

Začala sa rúcať aj to posledné spojenie s pôvodnou myšlienkou, hovoriť príbeh rodiny Clarkeovcov. Letné finále totálne schladilo fanúšikov, keď sa ukázalo, že Madison v podaní skvelej Kim Dickens v seriáli taktiež končí. Noví tvorcovia vyvraždili takmer celú pôvodnú rodinu, zostala len Alicia a nové postavy.

Fear the Walking Dead stratil s definitívnou platnosťou svoju pôvodnú myšlienku a snaží sa prebudovať na úplne novú drámu s novými postavami, ktoré však akosi nefungujú.

Počas uplynulého víkendu, počas Comic-Conu, televízia AMC predstavila trailer k pokračovaniu Fear the Walking Dead a väčšine fanúšikov zrejme zamrzol úsmev na tvári. Ďalšie epizódy sa totiž zamerajú na bezcieľne putovanie skupiny a obráti sa proti nim počasie. Bude sa na nich rútiť obrovská búrka a skupina bez úkrytu bude musieť nájsť nové útočisko, aby sa ukryli pred chodiacimi mŕtvolami, ale aj tými živými.

V ponúknutom traileri však absentuje akékoľvek napätie alebo nutkanie pozerať seriál ďalej. Najmä po úplne nelogickom „zavraždení“ hlavnej líderky neexistuje potenciál, ktorý by mohol seriál posunúť vpred. Fear sa ocitol v slepej uličke, z ktorej sa už nevymotá. Zrejme by bolo lepšie tento seriál ukončiť skôr než sa z neho stane plnohodnotá blamáž a úrychlene rozbehnúť prípravy ďalšieho spin-offu, ktorý je istou vecou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Fear the Walking Dead #oseriáloch