Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Prehliadané dievča z ocele ukázalo svoju silu a prekonalo očakávania

Seriál o Supergirl s treťou sériou predčil kvalitou aj ostatné superhrdinské seriály. Arrow, The Flash, ale aj Legends of Tomorrow tento rok ťahali kvalitatívne za kratší koniec.

26.07.2018 07:00
supergirl, Foto:
Tretia séria Supergirl bola nabitá rôznymi postavami. Občas toho bolo až príliš.
debata

Supergirl až počas tohtoročnej sezóny sa zastabilizovala. Prvá séria, ktorá sa ešte vysielala na CBS bola zvláštnym pokusom preniesť úspešný formát superhrdinských seriálov na najsledovanejšiu celonárodnú televíziu v USA. To samozrejme zahŕňalo viac obmedzení ako úletov, ktoré si tento žáner vyžaduje.

Aj napriek tomu sa častokrát prehliadaná sesternica Supermana zachránila a prišla objednávka na druhú sériu. To si však už balila kufre zo CBS a prebrala ju The CW, kde sa pridala k ostatným superhrdinským seriálom, kam aj vždy mala patriť. Na novej stanici sa musela zastabilizovať a nájsť stratenú niť. Čo sa jej aj podarilo a potom prišla nedávno skončená tretia séria, ktorá bola tou najlepšou doteraz.

Seriálu výrazne pomohol fakt, že tvorcovia na najmenšej celonárodnej stanici The CW mohli úplne popustiť uzdu fantázii a prepojili seriál s ostatnými. Ešte viac pomohlo, keď potvrdili, že dej seriálu sa neodohráva „v našej realite“, ale v alternatívnej. Preto v tretej sérii sa naplno odviazali a mohli si dovoliť zakomponovať rôzne sci-fi absurdity do deja, ktoré by sa v našej kruto reálnej nemohli stať.

Výsledkom bola zbesilá sci-fi jazda, ktorá bola častokrát plná absurdít a budila niekedy hlúpy dojem, na druhú stranu drobné zaváhania prehlušil nosný dej. Tento rok sa Kara postavila najťažšiemu súperovi, teda súperke – Ničiteľke svetov Reign, ktorá spolu s ňou opustila Krypton tesne pred jeho explozívnym koncom.

Po rokoch sa Ničiteľka prebrala k životu a pripravovala sa zničenie nenávidenej Zeme a znovuvybudovania milovaného domova. Tvorcom sa podarilo navodiť skvelú temnú atmosféru medzi hlavnou hrdinkou a jej nepriateľkou. Kryptonská Reign sa totiž prebudila v Karinej priateľke a preto bolo dojemné sledovať, ako celý Supergirl tím bojuje o záchranu nevinnej ženy, v ktorej sa prebralo vražedné kryptonské ja.

Snáď po prvýkrát v histórii sa podarilo vytvoriť dôstojný seriál pre Supergirl, ktorá vždy bola na druhej koľaji a častokrát prehliadaná. Prim hral vždy Superman a jeho nezničiteľná sesternica sa nedočkala hodnotného spracovania. Až doteraz. Jej úspešnú jazdu nezastavil ani vyhadzov hlavného showrunnera uprostred tretej série. Andrew Kreisberg dostal padáka za podozrenie zo sexuálneho obťažovania. Kvalitatívne najnovšia séria vôbec neutrpela.

Skvelo sa vyvinula aj zápletka medzi Supergirl a Lenou Luthor, druhá menovaná sa snažila vymaniť z prekliatia svojho priezviska, no nakoniec sa ukázalo, že tejto rodine je zrejme súdené si ísť vlastnou cestou. Obe ženy boli priateľky, no Lena zasiala zrnko nedôvery, ktoré môže v ďalšej sérii vyklíčiť do skvelých konfliktov a rozpútať podobné peklo ako medzi Supermanom a Lexom.

V tretej sérii sa teda tvorcovia nebáli zariskovať. Okrem priehrštia rôznych mimozemských postáv, Légie superhrdinov, cestovania medzi planétami ponúkli dôstojné príbehy pre každú jednu postavu a niektoré dokonca priviedli k svojmu koncu. A diváci to ocenili. Supergirl je druhým najsledovanejším superhrdinským seriálom s takmer dvoma miliónmi divákov na epizódu. Pred ňou je len The Flash. Prekonala dokonca aj Arrowa. Pritom im nevadilo, že dej bol neraz prekombinovaný, neprehľadný, jednoducho to bolo až príliš.

Štvrtá séria odštartuje počas októbra a dievča z ocele čaká ťažká skúška. The CW po prvýkrát v histórii rozširuje svoj program a začne vysielať pôvodnú tvorbu aj počas nedele, kam sa Supergirl sťahuje. Nebude sama, spolu s ňou budú o priazeň divákov bojovať aj nové Čarodejnice. Nikto nateraz nevie odhadnúť, či tento krok nepoloží oba seriály, keďže televízia nemá skúsenosť s vysielaním počas posledného dňa v týždni.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Supergirl #Melissa Benoist #oseriáloch