Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Legendárna Hviezdna brána má na svedomí najväčší trapas roka

Počas seriálovej sezóny sa objavilo niekoľko prepadákov, niektoré z nich však predčili svojou nekvalitou všetky ostatné. K najväčším omylom a trapasom sa jednoznačne môže zaradiť aj miniséria Stargate: Origins. Tento počin bude najlepšie veľmi rýchlo zabudnúť!

24.08.2018 07:00
stargate origins, hviezdna brána, Foto:
Najnovšie spracovanie Hviezdnej brány bolo mimoriadne trápnym a lacným počinom.
debata

Hviezdnu bránu netreba fanúšikom sci-fi žánru predstavovať. Na prelome tisícročí slávili seriály z tohto prostredia svoj najväčší úspech. Stargate SG-1 mala desať sezón a dva filmy, Stargate Atlantis päť sérii a Stargate Universe dve. Po zrušení seriálov dlho neútichali snahy nakrútiť aspoň záverečné filmy. Nikdy k tomu nedošlo.

Štúdio MGM sa po dlhých rokoch vymotalo z finančných problémov, ktoré ho položili na lopatky a postupne si začína opäť všímať aj seriály. A samozrejme aj Hviezdnu bránu, ktorá je mimo obrazoviek takmer dekádu.

S návratom tohto formátu však prišla s veľmi opatrným prevedením. Tento rok prišlo doteraz nespracovaná verzia, ktorá predchádzala aj pôvodnému filmu, ktorý v roku 1993 odštartoval celý kult. Stargate Origins bol určený pre vznikajúcu streamovaciu platformu Stargate Command. Tvorcovia rozdelili jeden súvislý film do desiatich miniepizód. Na tom by nebolo nič zlé, keby kvalita výsledneho diela odpovedala požiadavkám dnešnej doby.

Návrat Hviezdnej brány sprznil trestuhodne nízky rozpočet a Origins bol obrovským krokom vedľa a pre fanúšikov neskutočným sklamaním. Origins mal príbehom pripomenúť novodobé objavenie tajomného kamenného kruhu, ktorý je bránou do vesmíru. Nenápadne mal mať nádych Indianu Jonesa, v hlavnej úlohe sa predvádzala mladá Katherine Langfordová, ktorá je kľúčovou postavou v celej mytológii, pričom vo filme z roku 1993 s pomocou doktora Daniela Jacksona rozlúštia záhadu symbolov na bráne a začne sa najväčšie vesmírne dobrodružstvo v histórii ľudstva.

V najnovšom spracovaní však nič toto neplatilo a seriál bol postavený na blude. Katherine išla zachraňovať svojho otca, ktorého uniesol sfanatizovaný nacista Brücke. Ten mal Hitlerovi zabezpečiť mimozemskú pomoc. Na príbehu nesedelo nič. Bez vysvetlenia v prvých minútach napochodovali Nemci s rozlúštenou záhadou brány, ktorú bez problémov aktivovali a odišli na Abydos, najbližšiu planétu od Zeme, kde je umiestnená brána.

Katherine, ako správna dcéra, neváhala a spolu s dvoma priateľmi nasledovali nepriateľa, aby mu z pazúrov vytrhli neškodného egyptológa. Na Abydose sa nacista veľmi rýchlo „spriatelil“ so zástupkyňou najväčšieho nepriateľa Zeme – goauldkou Aset. Tá sa skrývala pred najmocnejším vládcom sústavy. Ra pevne vládol planétam a Aset sa obávala život Harsesisa, zakázaného dieťaťa splodené medzi goauldmi a hľadala zúfalo spojencov v boji proti Raovi. Brücke rýchlo pochopil, že vernosť vodcovi mu nezaručí moc. Sám chcel prevziať opraty a byť novým bohom na Zemi. Bol tam malý náznak kontroverznej témy, keď nacista koketoval s tým, že by transporty nežiadúcich mohli viesť mimo našej planéty a poslúžili by pre mimozemských nepriateľov ako otroci.

Katherine s priateľmi a miestnym kmeňom však nakoniec toto šialenstvo v závere prekazila a už sa zdalo, že bude nasledovať happy end. Paradoxne, najlepšia epizóda bola tá posledná. Na Abydos sa vrátil po stáročiach sám Ra, ktorý odhalil prítomnosť rebelky Aset a so všetkými sa bez zaváhania vysporiadal a ukončil tak trápenie celého seriálu.

V poslednej chvíli sa podarilo ujsť na Zem iba Katherine a jej otcovi. Všetci ostatní zomreli alebo si ich podrobil Ra. Postavy boli mimoriadne ploché, o herectve sa častokrát nedalo ani hovoriť. Špeciálne efekty a kulisy boli na tak mimoriadne nízkej úrovni, že pri sledovaní sa divák častokrát hanbil za tvorcov, že niečo také vôbec vypustili do sveta. Príbeh pravidelne vyvolával len jednu emóciu, hoci sa snažil o napätie, prekvapenie, niekedy aj humor – rozčarovanie. Rozčarovanie nad absolútnym amaterizmom sršiacim z každej scény.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #oseriáloch #stargate origins #hviezdna brána