Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Westworld so cťou vyplnil dieru pred koncom Hry o tróny

HBO uzavrelo vysielanie druhej série svojho hitu Westworld, o ktorom sa hovorí, že môže dôstojnou náhradou za končiacu Hru o tróny. Najnovšia séria sa poriadne zamotala a pôvodný príbeh rozvinula do, častokrát, ťažko zrozumiteľných zákrut. Finále tieto prepletené cestičky opäť zviedlo do zrozumiteľnej podoby, ktorá opäť navodila ten príjemný pocit nedočkavosti pred treťou sériou. Na tú si budú musieť diváci opäť počkať, očakáva sa až v roku 2020.

11.07.2018 07:00
westworld, Foto:
Westworld sa vráti s treťou sériou. Diváci si však budú musieť na ňu počkať do roku 2020.
debata

Pri druhej sérii by sa mohlo zdať, že seriál stratil povestné „pozlátko“ z úvodu. Prvá séria mala svoje čaro najmä z toho dôvodu, že sa zamerala výhradne na nízke ľudské správanie voči humanoidom. Divák bol väčšinu času šokovaný absenciou morálky a akéhokoľvek citu a len veľmi postupne sa odhaľovali čoraz zvrátenejšie zvraty.

V najnovšom pokračovaní sa karta obrátila. Tvorcovia už rátali, že diváci sú už dobre zoznámení s problematikou prvej série a pôvodný príbeh začali rozvíjať všetkými možnými smermi. Karta sa obrátila. Humanoidi nabrali vlastné vedomie a túžbu nielen po pomste voči ľudským trýzniteľom, ale aj pohnútku žiť obyčajným životom. Možnou nevýhodou ďalšej desiatky epizód mohla byť neprehľadnosť príbehu, ktorý sa predstavoval v rôznych časových obdobiach a bolo nutné veľmi intenzívne vnímať a najmä rozmýšľať nad jednotlivými dejovými linkami.

Práve v tomto ohľade bol Westworld výnimočným počinom. Nie je to seriál pre každého, ponúka zaujímavý príbeh, skvelé zvraty, podsúva rôzne morálne dilemy a dôvod na filozofovanie, ale treba mu venovať čas. Čas, keď si divák môže dávať dve a dve dokopy a nestratiť sa v spleti rôznych odbočiek a skokov medzi jednotlivými postavami. Odmenou mu bude, najmä v závere, nevšedný seriálový zážitok a nadšenie z toho, že príbeh bude pokračovať.

Aj napriek očividnej snahe tvorcov natlačil do desiatich epizód omnoho hlbší a kontroverznejší príbeh, nechýbal ani opar časov minulých v podobe súrového násilia a nahoty. Formujúca hlavná myšlienka však tieto elementy postupne vytláčala do úzadia. Tvorcovia rozohrali, pre mnohých, ešte kontroverznejší príbeh ako ten z prvej série, kde sa mohlo zdať, že park s humanoidmi má slúžiť iba ventiláciu zvrátených ľudských pohnútok.

Ukázalo sa, umelý svet bol vybudovaný pre oveľa ambicióznejší cieľ. Vyhnúť sa smrti. Teda odvekému a nedosiahnuteľnému boju ľudstva s jedinou istotou v živote. Práve pri pobyte vo Westworlde sa skúmalo ľudské správanie a osobnosť každého hosťa sa kopírovala bez ich vedomia. Autori parku si takto chceli zabezpečiť nesmrteľnosť, ak by dokázali rozlúštiť ľudskú myseľ a uložiť ju mimo smrteľného tela.

Zrejme len málokto predpokladal, že humanoidi si uvedomia samých seba a rozbehnú pomstu voči ľuďom a využijú technológiu, ktorá ich pôvodne utláčala. Tí menej menej militantní jedinci mali obyčajné „ľudské“ túžby a v závere série sa dostali do nového umelého sveta, kde budú slobodní. No niektorí sa dostali aj „von“, do skutočného sveta, aby potichúčky pripravovali revoltu proti ľudskému druhu, ktorý je, podľa najnovších zistení, veľmi banálny a ľudské vedomie je iba séria vopred daných vzorcov, ktoré sa dajú predvídať.

V konečnom dôsledku by možno druhej sérii prospel menej komplikovaný dej a sústredenie sa a rozvinutie do väčšej miery hlavnú myšlienku. Aj keď celá séria, po jej celom zhliadnutí, mala svoju pointu, problémom boli vybrané epizódy. Jednotlivé príbehy častokrát navodzovali priam dezorientovaný dojem a zbytočne miatli, čo v konečnom dôsledku mohlo odradiť od ďalšieho sledovania, respektíve divákovi zbytočne unikali rôzne potrebné detaily, ktoré nestíhal registrovať a dávať si ich súvislostí.

Vidina pokračovania v sebe nesie ešte zaujímavejší príbeh ako predchádzajúce dve série. Už to nebudú len šialené jatky v „zábavnom parku“, bude to starostlivo pripravené povstanie voči ľudstvu novým druhom. Druhom, ktorý je, podľa všetkého, je nadradenejší doterajším pánom planéty. Druhá séria príjemne skrátila nekonečné čakanie na záver Hry o tróny a skvelé herecké obsadenie v podobe Anthony Hopkinsa, Jamesa Marsdena, Evan Rachel Woodovej, Eda Harrisa, Jeffreyho Wrighta, Thandie Newtonovej alebo Tessy Thompson, je len čerešničkou na torte.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #HBO #Westworld #oseriáloch