Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Fear the Walking Dead: Seriál, kde vyvraždili takmer všetky postavy

Seriál Fear the Walking Dead prekročil svoj tieň a priniesol reštartový príbeh, ktorý dokázal zaujať a nechal ďaleko za sebou aj svojho staršieho seriálového súrodenca The Walking Dead.

07.05.2018 07:00
fear the walking dead, zombíci, Foto:
Nová séria Fear the Walking Dead zabudla na svoje predchádzajúce chyby, priniesla nový desivý príbeh.
debata

Spin-off seriál vstúpil počas apríla do svojej štvrtej série s novými showrunnermi, vidinou prepojenia oboch seriálov a najmä prísľubom nového začiatku dovtedy skomierajúceho seriálu. Od prvého momentu novej série bolo jasné, že divák konečne dostane poriadnu dávku zombie drámy, ktorá mu dlhší čas chýbala. The Walking Dead sa zacyklil počas posledných dvoch sezón vo vlastných chybách, Fear TWD dal týmto chybám zbohom.

Pojítkom medzi oboma seriálmi sa stala postava Morgana, ktorý v závere ôsmej série TWD opustil Ricka a jeho skupina a vydal sa hľadať vnútorný pokoj ďaleko od Atlanty, kým zakotvil v Texase. Ešte predtým rozlúčkou diváci dostali šťavnaté prekvapenie v podobne Ricka, Carol a Jesusa v prvej epizóde Fearu. Ich prehováranie nepomohlo a Morgan si vzal svoju palicu a pohnutú psychiku a vydal sa na cestu osvietenia. Tá pomerne rýchlo skončila, keď natrafil na svojich nových „priateľov“ Johna a Altheu a neskôr pôvodné postavy z Fear the Walking Dead.

Tvorcovia rozohrali počas štvrtého roku vysielania zaujímavý systém rozprávania príbehu. Ten sa odohráva v dvoch časových líniách, ktoré rovnakým spôsobom vyvolávajú otázniky. Tá prvá zachytáva nedávnu minulosť. V nej divák vidí, že Madison dosiahla svoje a zabezpečila prežitie svojej rodiny a nielen jej. Na miestnom štadióne vybudovala dokonalé útočisko pre komunitu ľudí, kde funguje deľba práce a nehrozí útok zombíkov. V tej druhej časovej rovine je všetko naopak. V tomto pohľade putuje Alicia, Nick, Strand bezcieľne po krajine po strate tohto útočisko a cestu im skríži Morgan a nové postavy. Prečo však stratili svoj nový domov? Kvôli novému nepriateľovi, teda celej skupine nazývanej Supi.

Obe línie rozprávania so sebou súvisia a ukazujú pád celého systému, ktorý vybudovala Madison a vytvára mnoho otáznikov. Kde je Madison? Čo sa vlastne stalo celému útočisku? Isté je len jedno, vzájomný stret dvoch znepriatelených skupín bol krvavý a ničivý. Zápletka postupne dávkuje malé čriepky, ktoré nateraz viac dej zamotávajú, ako rozmotávajú a to je dobre. Seriál po svojom reštarte spravil hrubú čiaru za troma predchádzajúcimi sériami.

Najdôležitejšia zmeny sa udiala v posune deja. Pôvodne spin-off hovoril príbeh, ktorý predchádzal tomu v pôvodnom seriáli. Teraz už to neplatí. Dostal sa to rovnakej úrovne, aby mohol Morgan prejsť do Fearu. Ukázalo sa, že finále tretej série nemuseli prežiť všetci a nová séria pracuje len s tými, ktorých potrebuje. Po dlhšom období pokoja sa opäť skupina okolo Madison dostáva do problémov, ale konajú akosi inak. Vďaka posunu mohli tvorcovia zmeniť jednotlivé charaktery, upraviť ich. Madison sa prekvapujúco drží v úzadí a nejde vyslovene do priamej konfrontácie, jej úlohu preberá jej dcéra Alicia. Tá oproti prvej sérii prešla totálnou zmenou osobnosti. Nick, vždy pripravený ísť do akcie, má problém vyjsť medzi ľudí, výbuch z finále, poznačil jeho mentálne zdravie. Zato nepriatelia sa nedržia späť a držia komunitu v obkľúčení, kým ju nedoženie hlad.

Fear the Walking Dead sa dočkal úplnej a potrebnej prestavby. Atmosféra je temná, ťažká, postavy sú v bezútešnej situácii. Konečne je späť zombie dráma, ktorú diváci dlho očakávali. Tieto zmeny nezostali bez odozvy. Sledovanosť premiéry vyskočila na viac ako 4 milióny, pričom priemer tretej série bol 2.5 milióna. Väčšie prekvapenie sa skrývalo v smrti ďalšej hlavnej postavy. Smrť Nicka, ktorý bol častokrát ťahúňom celého seriálu, obarila nejedného diváka. Až po odvysielaní tretej epizódy, tvorcovia zverejnili informáciu, že herec Nick Dillane požiadal o odchod. Presne pred rokom, podobne šokujúco opustil seriál Travis (Cliff Curtis).

Fear je zrejme jeden z mála seriálov, kde zomreli takmer všetky pôvodné hlavné postavy. Nateraz zostali už len Madison (Kim Dickens) a Alicia (Alycia Debnam-Carter). Je to zaujímavá situácia, keďže v pôvodom TWD hrajú prím skôr muži, v spin-offe sú to ženy a nezaujato treba dodať, že im to ide lepšie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Fear the Walking Dead #THE WALKING DEAD #oseriáloch