Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Zabudnite na Hru o tróny. Westworld je dokonalou náhradou

Rok a pol čakania sa vyplatilo. HBO, v nedeľu, uviedlo dlhoočakávanú premiéru 2. série svojho nového hitu Westworld, o ktorom sa hovorí, že je novou Hrou o tróny. Právom.

24.04.2018 07:00
westworld, james marsden, Evan Rachel Wood Foto:
Druhá séria nadviazala na krvavý záver prvej série. Humanoidi chcú zájsť ešte ďalej a opustiť umelo vytvorený svet.
debata

Príbeh z neďalekej budúcnosti, v ktorej si ľudstvo vybudovali „zábavné“ parky plné dokonalých humanoidov, kde si zhýralé ľudstvo kompenzuje svoje zvrhlé chúťky počas prvej série naplno opantal divákov. V desaťdielnej úvodnej sérii bolo všetko, čo divák HBO očakáva od seriálu. Kontroverzná téma, mimoriadna kvalita spracovania, tvrdé násilie, nahota, skvelé herecké obsadenie. Westworld, začiatkom druhej série, potvrdil, že pokračovanie bude opäť niečím výnimočným, nevšedným a najmä rafinovaným dielom.

Hoci na druhú sériu sa muselo čakať dlho, kvalitná tvorba si vyžaduje čas na produkciu, v príbehu sa plynulo nadväzuje na krvavý záver prvej série, keď humanoidi získali svoje vedomie a vzopreli sa voči svojim uzurpátorom. Výsledkom boli krvavé jatky a smrť Anthony Hopkinsa, teda hlavného tvorcu parku. Latka je nasadená opäť vysoko. Šesťdesiatminútová premiéra nenechala diváka ani sekundu vydýchnuť. Príbeh opäť lavíruje v dvoch časových líniách, aj keď tentokrát sa drvivá väčšina odohráva v súčasnosti. Jemné náznaky budúcnosti však prinesú tie najväčšie zvraty.

Hlavná pozornosť bola venovaná postave Bernarda, o ktorom si ostatní myslia, že je človek, pritom je humanoid, ktorého vedomie bolo potlačené a odhalenie jeho pravého pôvodu bolo jedným z najväčších zvratov prvej série. V podaní Jeffreyho Wrighta je táto postava absolútnym ťahúňom začiatku druhej série, kde prebieha linčovanie uväznených ľudí v parku rukou Dolores, ktorá chce jedno – podmaniť si náš svet, má to byť dokonalá pomsta zato, čo ľudia dokázali robiť „menej hodnotným“ humanoidom.

Westworld má nábeh byť dokonalou odmenou pre trpezlivých fanúšikov, ktorí museli čakať nezvykle dlho na pokračovanie. Druhá séria dokonca môže predčiť svoju predchodkyňu, keďže diváci už dobre vedia o reáliách v seriáli, teraz ich tvorcovia môžu rozohrať do ešte prepracovanejších zvratov. Prebudení humanoidi sú skvelým nástrojom ako priniesť príbeh, ktorý bude v sebe skrývať hnev, strach, ale frustráciu bytostí, ktoré boli vytvorené len na potešenie a nikdy neboli vnímané ako živé tvory s nejakými právami. Divák zostáva stále rozpoltený dilemou, na koho stranu sa má postaviť. Buď na stranu svojho druhú – ľudstva, alebo humanoidov, ktorí sú novým druhom a mali byť svoje miesto vo svete.

Taký skvelý začiatok, ako mal Westworld sa nevidí každý deň. Seriál sa vrátil s plnou silou, obrovským potenciálom, skvelým príbehom a atmosférou, ktorá opäť strhne davy. Zabudnite nato, že tento rok neuvidíte Hru o tróny, Westworld je dokonalou náhradou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #HBO #Westwold #oseriáloch