Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Zombíci stratili 10 miliónov divákov. Príbeh sklamal na celej čiare

Televízia AMC v polovici apríla uzavrela ôsmu sériu svojho - stále - najsledovanejšieho seriálu The Walking Dead. Táto séria bola viac ako symbolická.

30.04.2018 07:00
the walking dead, walking dead, Foto:
Záver ôsmej série dal bodku za dvojročnou zápletkou. Zrejme neskoro.
debata (1)

Je veľká nádej, že s koncom ôsmej série sa skončil aj úpadok celej zombie drámy. Po dvoch, pomerne nudných, sériách sa ukončil príbeh s Negagom a Spasiteľmi a tvorcovia zhodne potvrdili, že aprílové finále mohlo byť pokojne aj záverom seriálu. Lenže to tak nebude. Aj napriek obrovským prepadom sledovanosti, The Walking Dead stále boduje na AMC a preto nebolo prekvapením, keď televízia avizovala vznik aj 9. série.

Pripravovaná séria, ktorá sa začne nakrúcať v máji, bude úplne iná. Veľká kritika zo strany divákov a obrovským odliv divákov si vybrali svoju daň. Je prirodzené, že televízia bazíruje na obrovských zmenách. Za dva roky klesla sledovanosť o neuveriteľných 10 miliónov divákov. Fanúšikovia odmietli dvojsezónnu zápletku s Neganom. V komiksovej predlohe je táto postava jedna z najstrašnejších nepriateľov. V seriáli ním nebol. Hoci jeho nástup bol efektný a rozmlátenie Glennovej hlavy patrí medzi najnásilnejšiu scénu posledných rokov, následne sa jeho násilnicke ja premenilo len na psa, ktorý brechá, ale nehryzie.

Dalo by sa čakať, že Negan bude so svojou baseballovou pálkou Lucille nechutne mlátiť svojich nepriateľov. Opak bol pravdou. Negan bol skôr charakteristický veľkými rečami a katastrofálnym slovníkom, do násilia sa takmer už nepustil. Potenciál postavy veľmi rýchlo vyprchal. Navyše sa zombie dráma zmenila len na doťahovanie medzi nepriateľom a Rickovou skupinou. Raz mala navrch jedna skupina, inokedy druhá. Seriál absolútne stratil drive, svoje čaro. Chodiace mŕtvoly už nikoho nezaujímali.

Finále ôsmej série, našťastie, toto trápenie ukončilo a posledná epizóda mala úprimnú snahu napraviť reputácie zbabraného seriálu. Diváci sa dočkali veľkého súboja medzi Spasiteľmi a Rickovou skupinou. Spasitelia boli porazení, aj vďaka Eugenovi, ktorého charakter diváci považovali za stratený. Tvorcovia dokázali, že vedia po rokoch prekvapiť. Rick pochopil odkaz zosnulého syna a šancu nielen sebe, ale aj porazeným nepriateľom spolupracovať a vybudovať svet, o ktorom Carl sníval.

Najlepším zvratom finále bol prechod Maggie, Jesusa a Daryla na stranu temna. Tým, že Rick odmietol Negana zabiť, zničená Maggie sa vo svojom niekdajšom lídrovi sklamala. Negan zabil Glenna, otca jej dieťaťa a ona chcel len spravodlivosť v podobe jeho krutej smrti. Toho sa jej nedostalo. V nových epizódach čaká príbeh časový posun a komunity budú budovať nové domovy. Maggie však plánuje tvrdý útok na Ricka, keď nastane ten správny čas.

Pre AMC je dôležité, aby sa zombíci vzchopili. Reštartu sa dočkal aj spin-off seriál Fear the Walking Dead a vyzerá výborne. Niečo podobné sa dočká aj The Walking Dead. Pripravujú sa ďalšie seriály zo zombie prostredia, ktoré by mohli priniesť pohľad aj mimo USA a nové oblasti s inými poveternostnými podmienkami. V oboch seriáloch totiž je stále prívetivo, teplo s minimom dažďa, čo sa okrem iného stalo terčom kritiky.

Finále 8. série po dlhodobých prepadoch zaznamenalo konečne vzostup. Pozrelo si ho takmer 8 miliónov divákov, v priemere si ostatné epizódy pozrelo len 6.5 milióna. Pred siedmou sériou seriál pravidelne sledovalo 15 – 16 miliónov divákov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Walking Dead #AMC #THE WALKING DEAD #oseriáloch