Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Najnovšia Hviezdna brána bola ako zlá stužková, najlepší bol koniec

Utrpenie s názvom Stargate: Origins má svoj koniec za sebou. Štúdio MGM spolu s jeho novou streamovacou službou netrápili fanúšikov Hviezdnej brány – našťastie – dlho.

16.03.2018 07:00
stargate origins, hviezdna brána, stargate, Foto:
Stargate Origins má svoj záver za sebou. Snáď sa v takejto lacnej podobe už nevráti.
debata

Svoj digitálny seriál uviedli pomerne rýchlo, v priebehu jedného mesiaca. Vedeli prečo. Keby naťahovali fanúšikov s 10-minútovými epizódami počas desiatich týždňoch, mnohí by to vzdali zrejme hneď na začiatku. Kvalita Origins zostala zaseknutá niekde v minulom tisícročí. Zostáva len dúfať, že na tento pokus sa veľmi rýchlo zabudne a MGM ako majiteľ značky Stargate oznámi vznik plnohodnotný a veľkorozpočtový seriál, ktorý plnohodnotne nadviazať na odkaz troch seriálov, ktoré sú dodnes kultové.

Origins mal príbehom pripomenúť novodobé objavenie tajomného kamenného kruhu, ktorý je bránou do vesmíru. Nenápadne mal mať nádych Indianu Jonesa, v hlavnej úlohe sa predvádzala mladá Katherine Langfordová, ktorá je kľúčovou postavou v celej mytológii, pričom vo filme z roku 1993 s pomocou doktora Daniela Jacksona rozlúštia záhadu symbolov na bráne a začne sa najväčšie vesmírne dobrodružstvo v histórii ľudstva.

Vadný príbeh

V najnovšom spracovaní však nič toto neplatilo a seriál bol postavený na blude. Katherine išla zachraňovať svojho otca, ktorého uniesol sfanatizovaný nacista Brücke. Ten mal Hitlerovi zabezpečiť mimozemskú pomoc. Na príbehu nesedelo nič. Bez vysvetlenia v prvých minútach napochodovali Nemci s rozlúštenou záhadou brány, ktorú bez problémov aktivovali a odišli na Abydos, najbližšiu planétu od Zeme, kde je umiestnená brána.

Katherine, ako správna dcéra, neváhala a spolu s dvoma priateľmi nasledovali nepriateľa, aby mu z pazúrov vytrhli neškodného egyptológa. Na Abydose sa nacista veľmi rýchlo „spriatelil“ so zástupkyňou najväčšieho nepriateľa Zeme – goauldkou Aset. Tá sa skrývala pred najmocnejším vládcom sústavy. Ra pevne vládol planétam a Aset sa obávala život Harsesisa, zakázaného dieťaťa splodené medzi goauldmi a hľadala zúfalo spojencov v boji proti Raovi. Brücke rýchlo pochopil, že vernosť vodcovi mu nezaručí moc. Sám chcel prevziať opraty a byť novým bohom na Zemi. Bol tam malý náznak kontroverznej témy, keď nacista koketoval s tým, že by transporty nežiadúcich mohli viesť mimo našej planéty a poslúžili by pre mimozemských nepriateľov ako otroci.

Katherine s priateľmi a miestnym kmeňom však nakoniec toto šialenstvo v závere prekazila a už sa zdalo, že bude nasledovať happy end. Paradoxne, najlepšia epizóda bola tá posledná. Na Abydos sa vrátil po stáročiach sám Ra, ktorý odhalil prítomnosť rebelky Aset a so všetkými sa bez zaváhania vysporiadal a ukončil tak trápenie celého seriálu.

V poslednej chvíli sa podarilo ujsť na Zem iba Katherine a jej otcovi. Všetci ostatní zomreli alebo si ich podrobil Ra. Jedným z nich bola Aset, ktorá tesne pred smrťou vymazala hlavnej hrdinke a jej otcovi pamäť a podsunula im nápad, ktorý neskôr poslúžil ako podklad pre začiatok celého filmu z roku 1993. Tým sa vlastne vysvetlila pointa príbehu, o ktorom nikto nikdy predtým nepočul. Seriál mal teda iba zopár pozitívnych záchvevov práve v závere.

Najlepší bol koniec

Inak bol seriál veľkým prešľapom a sklamaním. Postavy boli mimoriadne ploché, o herectve sa častokrát nedalo ani hovoriť. Špeciálne efekty a kulisy boli na tak mimoriadne nízkej úrovni, že pri sledovaní sa divák častokrát hanbil za tvorcov, že niečo také vôbec vypustili do sveta. Príbeh pravidelne vyvolával len jednu emóciu, hoci sa snažil o napätie, prekvapenie, niekedy aj humor – rozčarovanie. Rozčarovanie nad absolútnym amaterizmom sršiacim z každej scény.

Menovateľom celého tohto počinu je zúfalstvo. V čase, keď amatéri vedia nakrútiť plnohodnotné fanúšikovské verzie obľúbených seriálov a filmov, vypustiť do sveta niečo také lacné, ako je Origins je naozaj veľká odvaha.

Celý seriál sa dá prirovnať k nepodarenej stužkovej, keď ju niekto pripraví na poslednú chvíľu bez nápadu a prostriedkov a je plná amaterizmu. Niekedy aj tá býva na vyššej úrovni. „Herci“ počas desiatich epizód nepredvádzali talent. Boli to zúfalé výkriky do tmy a dopĺňali tak trápne kulisy. Nedali svojim postavám nič, všetko bolo katastrofálne nedôveryhodné, amatérske. Je otázne, prečo MGM sa vôbec do tohto projektu púšťalo, keď bolo ochotné investovať zopár dolárov. Iste, značka Stargate je už niekoľko rokov mimo obraz, no divácka základňa je stále pevná a toto si určite nezaslúžila.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #oseriáloch #stargate origins #hviezdna brána