Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Návrat Hviezdnej brány: Niečo také zlé a lacné sa nevidí každý deň

Keď štúdio MGM oznámilo návrat kultovej Hviezdnej brány, bola z toho veľká udalosť, tá sa vo výsledku zmenila na veľmi studenú sprchu. Brána je stále živý kult, ktorý síce na obrazovkách už niekoľko rokov nie je, nikdy však neutíchli hlasy fanúšikov požadujúcich ďalšie pokračovanie po jej neslávnom konci v roku 2011.

27.02.2018 07:00
stargate origins, hviezdna brána, Foto:
Najnovší seriálový pokus o Hviezdnej bráne je veľmi lacnou záležitosťou.
debata (1)

Spočiatku námet návratu vyzeral originálne a mal obrovský potenciál a nikto nepredpokladal, že sa dá premárniť. Dá. Stargate Origins je ťahúňom streamovacej platformy Stargate Command, ktorá má otestovať silu celej značky. Smola spočíva v tom, že štúdio testuje lojalitu fanúšikov, no ponúklo im absolútny nezmysel a trestuhodný paškvíl bez hlavy a päty.

Origins má naplánovaných desať epizód po desať minút, ktoré dokopy majú vytvoriť súvislý film. Vonku sú prvé tri epizódy a po ich zhliadnutí zrejme neexistuje fanúšik, ktorému by nezamrzol úsmev na tvári. To, čo sa odvážili nakrútiť sa len tak nevidí. Niečo také zlé a niečo, čo sa úplne vymyká akémukoľvek prepojeniu s už vybudovaným odkazom Hviezdnej brány sa volá Stargate Origins. Celé je to korunované katastrofálne lacnými efektami, ktoré korunujú absurdné postavy.

Ústrednou postavou je mladá Katherine Langfordová. Dcéra egyptológa, ktorý v pôvodnom filme objavil Hviezdnu bránu v pieskoch Gízy v roku 1928. Katherine celý život zasvätila skúmaniu tajomného kamenného kruhu a až v súčasnosti s pomocou Daniela Jacksona rozlúštili pravý účel brány a začalo sa veľké dobrodružstvo. Jej príbeh pokračoval aj v seriáli Stargate SG-1.

Problémom v Origins je, že Katherine ako mladá a odvážna vedkyňa v štýle Indianu Jonesa sa neváha vrhnúť do dobrodružstva, keď úplne „odveci“ sa objavia nacisti a poznajú tajomstvo brány, aktivujú ju a odídu skúmať planétu s Langfordovej uneseným otcom. Celá táto linka absolútne nekorešponduje s tým, čo fanúšikovia doteraz vedeli. Odhliadnuc od tejto „odchýlky“ je kameňom úrazu amatérizmus sršiaci z každej scény.

Celý seriál pôsobí neuveriteľne lacno, nedôveryhodne, priam trápne. Postavy sú úplne ploché, bez známky emócie. Objavujú sa bez predchádzajúceho vysvetlenia, nikto netuší, prečo konajú, tak ako konajú. Zjavia sa len preto, aby boli a niečo spravili a nikoho z tvorcov očividne nezaujímalo, že diváci majú nejaké IQ.

Samostatnou kapitolou sú efekty. Začiatok seriálu otvárajú remastrované scény z pôvodného filmu z roku 1993 (aspoň sa ušetril doláre zo zrejme absurdne nízkeho rozpočtu). Následne sa dej posunie o desať rokov neskôr, do roku 1938, kde už dospelá Katherine sa spolu s otcom dostali do slepej uličky s Hviezdnou bránou. Tá vyzerá inak ako zo seriálov a pripomína veľmi lacnú napodobeninu. K zastavanému rozumu následne prispeje „jej“ štart, ktorý pripomína hrkotajúcu plastovú haraburdu z Číny. Origins sa nepribližuje ničím k svojim starším seriálovým súrodencom, na ktorých sa podľa očakávania mohlo nadviazať. Je to absolútne premárnená príležitosť.

Jediným pozitívom je hlavná predstaviteľka Catherine, herečka Ellie Gall. Tá by mohla veľmi dôstojne potiahnuť neexistujúci dej a jej postava má aspoň náznak nejakej osobnosti a mohla by byť budúcnosťou možných ďalších príbehov. Je síce pekné, že značka Stargate môže povstať z popola a znova sa vrátiť v plnej paráde v podobe seriálov. Lenže testovať fanúšikov fejkovým produktom nie je spôsob, z ktorého by sa dali robiť relevantné závery o ďalšej budúcnosti Hviezdnej brány.

Origins budí skôr dojem amatérskeho fanúšikovského pokusu oživiť odkaz kultového seriálu, lenže častokrát sa stáva, že fanúšikom sa podarí spraviť omnoho lepší počin, ako profesionálom. A to je prípad aj seriálu o pôvode brány. Stal sa zaujímavý jav. Upútavky k seriálu vyzerajú lepšie, ako samotný seriál.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #oseriáloch #stargate origins #hviezdna brána