Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Zombíci sú len hnijúcou kulisou. The Walking Dead sa vracia oslabené

Zombíci zo seriálu The Walking Dead sa už v nedeľu vrátia a predvedú sa v druhej polovici aktuálnej ôsmej série. Návrat seriálu má však poriadne horkú príchuť prameniacu z ďalšieho poklesu sledovanosti, hroziaceho odchodu jednej z hlavných postáv a úplného vybočenia seriálového deja od komiksu.

23.02.2018 07:00
the walking dead, walking dead, Foto:
Najnovšia séria sa musí skončiť krvavo. Iná možnosť nie je.
debata

Seriál začína mať čoraz viac problémov. Deviata séria je síce už oficiálne potvrdená a tradične dorazí na jeseň, lenže sa vznikne pod drobnohľadom nových tvorcov, ktorí budú mať neľahkú úlohu. Vrátiť seriál späť do sedla, čo bude poriadne ťažké. Posledné dva roky boli mimoriadne nepodarené.

Vo vzduchu visí posledná epizóda s Carlom, ktorého čaká smrť, pričom v komikse má kľúčovú úlohu, v seriáli končí. Taktiež visí otáznik nad ďalším účinkovaním herečky Lauren Cohan (Maggie), ktorá rovnako ako Carl je mimoriadne dôležitou postavou. No realita je úplne iná. Cohan končí platnosť zmluvy s televíziou AMC a tá síce chce, aby pokračovala v deviatej sérii, ale podmienky nového kontraktu sa herečke nepozdávajú. Nezaváhala a už sa rozhliada po nových rolách a fanúšikovia bijú na poplach. Rokovania medzi ňou a televíziou naďalej prebiehajú a odchod sa môže ešte podariť zvrátiť.

Najnovšia séria mala napraviť reputácie tej siedmej. Mala priniesť viac strhujúcej akcie, zaujímavých zvratov a najmä vrátiť povestné čaro tejto zombie dráme. Opotrebovanie materiálu v prípade tejto zombie drámy je čoraz vypuklejšie. Už siedma séria sa stretla s nebývalým odlivom divákov a tvorcovia sa museli zmieriť s faktom, že najlepšie časy má seriál za sebou. Hoci sa stále krivka driape do vysoko nadpriemerných výšok, medziročná strata je rádovo v miliónoch divákov. Pád a vytriezvenie bolo poriadne kruté. Premiérové epizódy v rámci 8.série si pozrelo už len 7.5 milióna divákov. Nebolo to tak dávno, keď nové časti prilákali – bez problémov – 12 či 13 miliónov divákov.

Hlavný záporák už nebaví

Fanúšikovia akoby boli už unavení z celej zápletky okolo Negana a jeho Spasiteľov, ktorí bojujú s Rickovou skupinou a Alexandriou. Samotní zombíci, ktorí na začiatku seriálu boli tou najväčšiou hrozbou a naháňali hrôzu sú teraz len hnijúcou kulisou a pripomienkou, že divák stále sleduje zombie drámu. Postavy neprinášajú nič nové, ich vývoj sa akoby niekde zasekol.

Prvá polovica ôsmej série bola neustálom doťahovaní znepriatelených strán a ich bojových plánoch. Raz vyhral Rick, raz Negan. Ostatné postavy hrali druhé husle a boli tam akoby z povinnosti. Napokon v zimnom finále sa vrátila atmosféra plná napätia a staré dobre The Walking Dead bolo späť s vyvrcholením, ktoré nikto nečakal. Očakávaná smrť Carla nadobro mení kurz celého seriálu.

Nezvratne sa tak odvracia od pôvodnej predlohy a podčiarkuje zúfalstvo a neschopnosť tvorcov priniesť niečo šokujúce bez toho, aby museli spraviť zvrat, ktorý sa úplne vymyká logike. Škoda, že noví tvorcovia preberú opraty až od deviatej série a nedokážu zvrátiť toto zbrklé rozhodnutie.

Bude lepšie?

Svitá však na lepšie časy a dvojročná zápletka s Neganom sa zrejme chýli k svojmu záveru. Ďalších osem epizód má podtitul The Last Stand, teda posledný vzdor a Rick hnaný bolesťou nad stratou milovaného syna konečne nadobudne silu nato ukončiť Neganov život. Jedno je isté, buď zomrie Rick alebo Negan. Obaja už nebudú môcť koexistovať.

Ak sa seriál bude držať komiksovej predlohy, tak Negan bude žiť ďalej. Len ho Rick uväzní a časom sa stane jeho spojencom. Lenže v tejto verzii je Carl živý a zdravý. Tým, že tvorcovia prekročili túto hranicu a nezdržia sa predlohy, nemožno sa spoliehať ani rozuzlenie medzi dvoma lídrami. Ťažko si je predstaviť, že by Rick dokázal Negana ušetriť, keď je hnaný bytostnou bolesťou nad stratou syna. Nebyť Negana, Carl by možno mohol žiť.

Tak či onak, The Walking Dead sa vracia mimoriadne oslabené a divák nevie, čo môže ďalej očakávať, avšak v tom negatívnom slova zmysle. Seriál sa stal nečitateľným a má nejasnú budúcnosť v zmysle vývoja ďalšieho deja.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #THE WALKING DEAD #oseriáloch