Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

The Gifted: Seriál zabíjajú patetickí hlavní hrdinovia bez charizmy

X-menovský seriál The Gifted má za sebou prvú sériu. Televízia FOX si už stihla objednať aj druhú sériu, ktorá odštartuje na jeseň. Všetko nasvedčuje tomu, že seriál zožal úspech. No nie je to až taká pravda. Dočkal sa veľmi rozporuplných až vlažných reakcií. V čom bol problém?

21.02.2018 07:00
the gifted, gifted, Foto:
Hlavní hrdinovia takmer pochovali celý seriál.
debata (1)

V hlavných hrdinoch, nebyť ich, The Gifted by bol skvelý seriál. Za všetko hovorí aj reakcia tvorcov, ktorí si sypú popol na hlavu a hovoria, že druhá séria už nebude taká patetická. A práve patetickosť je úplne výstižný opis celej prvej série.

Keď v lete minulého roka sa novinka The Gifted predstavovala, všetko nasvedčovalo tomu, že FOX nadviaže, po vzore Gothamu, na skvele spracovaný komiks o X-menoch. Opak bol však pravdou. Spočiatku sa zdalo, že rodina Struckerovcov bude mostíkom medzi svetom mutantov a dovtedy „normálnou“ rodinou. Lenže táto rodinka sa stala kladivom, ktoré ničilo všetko naokolo. Akýkoľvek náznak atmosféry, akékoľvek emócie, ich prítomnosť v deji bola vyslovene patetická a lepkavo otravná. Nánosy pátosu si diváci budú dávať ešte dlho zo seba preč.

Pointa tohto seriálu je v tom, že Struckerovci zistia, že ich dospievajúce deti – Andy a Lauren – sú mutanti. Ľudstvo je zasadené do prostredia z tých x-menovských filmov, kde sú mutanti vnímaní ako hrozba a sú lovení. Zodpovední rodičia sa preto dajú na útek, aby zachránili svojich potomkov pred krutým osudom. Stretávajú sa s Odbojom mutantov, ktorí na okraji spoločnosti bojujú za „normálny“ život. Potiaľto je v príbehu všetko v poriadku a divák nadobúda dojem, že to bude klasický x-menovský príbeh o absurdnej netolerancii a odsúdeniahodných predsudkoch a ukážkach ľudskej krutosti. Lenže aj medzi mutantmi sú dobrí a zlí jedinci a táto komunita je správne rozvrátená, čo podkopáva nohy možnému mieru, v ktorý vybraní jedinci dúfajú.

Nezvládnutý námet

Lenže počas 13-dielnej prvej série sa odohral na obrazovkách boj v samotnom seriáli. Nezvládnutý námet ukázal, že samotní tvorcovia mali problém spracovať celú tému. Príbeh bojoval sám so sebou, na jednej strane bola štvorica hlavných hrdinov, ktorí neustále a úplne nevhodne ukazovali „rodinné hodnoty“, aj v scénach, kde išlo o život a lietali guľky všade naokolo. Aj vtedy sa stíhali Struckerovci ,bez akejkoľvek charizmy, objímať a viesť trápne dialógy o tom, kto koho zachráni. A toto bola ich celá úloha v prvej sérii. Do príbehu nepriniesli absolútne nič a boli tým najotravnejším elementom v inak dobre nastavenom seriáli.

Paradoxne nebyť týchto štyroch postáv, tak The Gifted by mohol byť dobrým seriálom. Vedľajšie postavy – mutanti s rôznymi schopnosťami – bojujú za svoj cieľ a presvedčenie. Sú odvážni, oddaní svojej veci a pritom všetko ľudskí. Práve vďaka nim sa nadobúda pocit starých dobrých X-menov. Čo však z toho, keď dobre rozbehnutý príbeh a akcia prekazia hlavní hrdinovia, ktorá pritancujú opäť s nejakou „objímačkou a slzami v očiach“, keď sú v obkľúčení vlastnej agentúry, ktorá loví mutantov.

Fungujú aj nepriatelia. Vládny agent Turner s celou agentúrou nedarujú mutantom nič a sú správne zlí. Turnera ženie nekonečný smútok zo smrti malej dcéry, ktorá omylom zomrela pri proteste mutantov za ich práva. Cieľom vlády je ich vyhubiť zničením ich génu x. Hra na mačku a myš má svoju teda svoju temnú pointu a táto dejová línia je chladne neľútostná a dodáva príbehu správne nutkanie na zamyslenie. V seriáli dobre fungujú aj špeciálne efekty, vďaka štedrejšiemu rozpočtu môžu mutanti predvádzať rôzne typy schopnosti a priniesť dobre spracované explozívne súboje.

Potenciál pre druhú sériu

The Gifted od začiatku nebol hit, hoci sa stal vlajkovou loďou novej televíznej sezóny. Už premiéra zožala len veľmi priemerný výsledok – 4.5 milióna divákov. Celá prvá séria sa niesla síce v stabilnom tóne, no nebola to žiadna sláva – 3.4 milióna divákov a to je pri tak silnej značke pomerne málo. Nič to nezmenilo na fakt, že FOX dal seriálu druhú šancu a na jeseň bude pokračovať novou sériou. Snáď s reštartovaným dejom. Čo to naznačilo aj finále prvej série, ktoré sa končilo veľmi nádejne, keď sa nechutne súdržní Struckerovci rozdelili a ich syn ukázal svoju temnú časť osobnosti. Práve na tom by sa dali postaviť dobré základy pokračovania. Ale na druhú stranu hrozí ešte viac patetických rodinných výlevov, aby dostali zmäteného teenagera na stranu dobra…

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #X-Men #oseriáloch #The Gifted