Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Hviezdna brána je späť. Musí dokázať, že ešte niekoho zaujíma

Niekoľkoročné ticho okolo kultovej Hviezdnej brány sa končí. Je to dlhých sedem rokov, odkedy sa brána definitívne zavrela. Jej púť ukončil seriál Stargate Universe - tretí seriál, ktorý sa skončil neúspechom po dvoch sériách.

15.02.2018 07:00
debata
Nová Hviezdna brána musí zaujať. Závisí od toho... Foto: MGM
stargate origins, hviezdna brána, stargate, Nová Hviezdna brána musí zaujať. Závisí od toho prežitie celej značky.

Odvtedy neútichali hlasy volajúce po návrate. Ten sa nikdy nezrealizoval. Nelichotivému koncu predchádzal aj krach štúdia Metro-Goldwyn Mayer (MGM), ktoré vlastní značku Stargate. Preto zišli aj nápady na samostatné DVD filmy, ktoré by vychádzali z troch seriálov. Podarilo sa zrealizovať len dva filmy. Tie ukončili iba seriál Stargate SG-1. Hoci filmy Archa Pravdy a Continuum zožali celosvetový úspech, ďalšie filmy zostali len vo fáze príprav. Tvorcovia mali pripravené scenáre, herci čakali len na zelenú.

Mal nasledovať ešte tretí SG-1 film, prvý Stargate Atlantis film a film, ktorý mal ukončiť Stargate Universe. Seriál Stargate Atlantis skončil po piatej sérii s tým, že pripravovaný film mal nadviazať na otvorený koniec a dať bodku za týmto príbehom. Zložitejšia situácia bola so seriálom Universe, ktorý sa niesol v úplne novom štýle a tóne a úplne sa vymykal tomu, načo boli diváci zvyknutí. Možno aj to stálo za neúspechom a televízia SyFy ho ukončila po dvoch sériách.

Tam sa príbeh len rozbiehal a bol poriadne zamotaný a záverečný film by bolo omnoho ťažšie zrealizovať, no tvorcovia boli pripravení nezostať fanúšikom nič dlžní. Nič z toho sa nestalo. Žiaľ.

Počas rokov, keď na Hviezdnu bránu sadal prach sa objavila iniciatíva vrátiť bránu na strieborné plátna a nadviazať na film z roku 1993 novou trilógiou. Ani to sa neuskutočnilo. Iskrička nádeje zahorela počas minulého roka, keď štúdio MGM avizovalo návrat v podobe nového seriálu s názvom Stargate Origins.

Nový seriál sa nedostane ani na obrazovky, bude súčasťou nového streamovacieho portálu Stargate Command, ktorý MGM spúšťa. Origins dostane 10 epizód po 10 minút a spolu vytvoria jeden ucelený film, ktorý bude môcť byť rozšírený o ďalšie série, ak bude tento formát úspech. Nie je vylúčené ani transformácia do plnohodnotného televízneho formátu.

Je zjavné, že MGM chce opäť otestovať trpezlivosť a vernosť fanúšikov a nechce sa pustiť do plnohodnotného návratu po takmer dekáde. Diváci si žiadajú nové príbehy a chcú „cestovať“ vesmírom, budú musieť opäť raz ukázať svoju silu a presvedčiť štúdio, aby spustili nové formáty, ktorých súčasťou Hviezdna brána a vybuduje sa nová mytológia a svet, ak ako to bolo pred rokmi pri troch SG seriáloch.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #oseriáloch #stargate origins