Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Odpísaný marvelovský seriál bojuje zubami-nechtami. A darí sa mu

Podceňovanie sa nevypláca. To je prípad seriálu Agenti S.H.I.E.L.D. (Agents of S.H.I.E.L.D.), ktorí prežili len na základe tvrdej intervencie koncernu Disney, ktorý doslova prikázal, aby vznikla aktuálna piata séria.

13.02.2018 07:00
agents of shield, shield, agenti shield, Foto:
Dokážu Agenti S.H.I.E.L.D.u nemožné a prežijú druhýkrát vlastnú smrť?
debata (1)

Odmenou za dôveru dostala televízia ABC naozaj nadupanú sériu, ktorá prekonala všetky ostatné predchodkyne. Tvorcovia v žiadnom prípade nerezignovali na neútešnú situáciu, v ktorej sa ocitli. V podstate už nikto neveril, že by Agenti mohli prežiť. A zdá sa, že sa im to podarí. Ich nástupca, novinka Inhumans pohoreli na plnej čiare a nikto sa k nim nepriznáva.

Pomerne čerstvou správou je aj zrušenie dlhodobo vysielaného rozprávkového seriálu Kde bolo, tam bolo (Once Upon a Time). Ten sa vysiela spoločne s Agentmi v piatok. Razom sa S.H.I.E.L.D. ocitol osamotený a má najväčšiu šancu prežiť, aj vďaka Marvelu, ktorý chŕli jednu úspešnú filmovú snímku za druhou a môže si dovoliť dotovať menej úspešný seriál.

Vedenie ABC je čoraz otvorenejšie voči ďalšej sérii, najmä po tom, ako sa vyprázdňuje piatkový prime-time. Sledovanosť najnovšej série navyše neklesla oproti štvrtej. Tá síce podliezala priemerné hodnoty, o to dôležitejším faktom je, že presun na neatraktívny piatok seriálu neublížil a diváci si našli k Agentom cestu. Aktuálne si stabilne držia 2.2 milióna divákov s ratingom 0.6.

V porovnaní s ostatnými seriálmi ťahá za kratší koniec, v širšom poňatí má význam pokračovať. Seriál je pod ochrannou rukou Marvelu a Disney, distribuuje sa do celého sveta a zároveň je aj v syndikácií (vysielacie práva ABC predáva aj iným americkým televíziám), z čoho plynú veľmi zaujímavé príjmy. Navyše stále nemá vytvorenú alternatívu, ktorá by tento žáner atraktívnejšie zastúpila. Nádej na šiestu sériu je veľmi veľká, aj vďaka pozitívnej kritike.

Piata séria otvorila temnú tému o bezútešnej budúcnosti našej planéty. Tím agentov uniesli a poslali do nie vzdialenej budúcnosti, v ktorej ľudstvo je na pokraji vyhynutia. Planéta Zem je roztrhaná na kúsky a na jej obežnej dráhe obieha vesmírna loď – Maják, ktorý je poslednou nádejou pre ľudstvo. Zvyšky civilizácie sú utláčané rasou mimozemskou rasou Kree. Pán Zeme Kasius tvrdo utláča ľudských otrokov, ktorí mu majú zabezpečiť blahobyt. Za zničení Zeme stojí členka S.H.I.E.L.D. tímu – Daisy, ktorej sila narástla do takej veľkosti, že zničila celú planétu. Práve v budúcnosti bojujú za záchranu Zeme, bojujú s mimozemskou rasou, vlastnou minulosťou a budúcnosťou. A najmä musia naplniť proroctvo, ktoré hovorí, že musia zachrániť modrú planétu pred zničením.

Najnovšie pokračovanie je vo svojej polovici a príbeh priniesol skvelú sci-fi jazdu s dobre premyslenou pointou, dobre fungujúcou atmosférou a obrovským potenciálom do budúcnosti. Ukončenie Agentov by bola veľká škoda a premárnená šanca. Práve temná a priam sálajúca beznádej veľmi dobre pracuje s emóciami. Razom tím agentov nie je tím hrdinov, ktorým sa všetko darí. Každý úspech je vyvážený sériou neúspechov. Je zaujímavé sledovať, ako jednotlivé postavy bojujú samé so sebou, svojou zraniteľnosťou. Dôraz na vývoj postáv spravilo z novej série neobyčajný sci-fi seriál, ktorý koketuje s hlbšou myšlienkou a nie je to plytké pozeranie na akčný seriál.

Oficiálne ešte rozhodnutie o (ne)pokračovaní stále nepadlo. Piata séria sa vráti s druhou polovicou od marca.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Agenti S.H.I.E.L.D. #Agents of S.H.I.E.L.D. #oseriáloch