Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Fear the Walking Dead dostal dokonalý záver. Koniec to však nie je

Tretia séria zombie seriálu Fear the Walking Dead má svoj záver za sebou. A že to bol dokonalý koniec. Bol to koniec, ktorý by mohol slúžiť aj ako úplný záver seriálu. Prečo to tak bolo?

23.10.2017 07:00
fear the walking dead, zombie, Foto:
Zombie spin-off opustil pôvodný showrunner. Preto ukončil príbeh, ktorý sám rozohral a doprial novým tvorcom priestor pre realizáciu ich vlastným predstáv.
debata

Seriál opustil jeho dvorný tvorca Dave Erickson a preto nechal jeho nástupcom voľný priestor pre akékoľvek pokračovanie príbehu v pripravovanej štvrtej sérii. Podľa jeho slov chcel za sebou nechať „čistý stôl“ pre nový príbeh a noví scenáristi môžu pokračovanie poňať naozaj bez obmedzení.

Sledovanosť opäť klesla, čaká sa na crossover

V mnohých smeroch možno považovať tento záver ako potrebné uzavretie pôvodného deja, ktorý v predchádzajúcich rokoch sem-tam zahaproval, aj keď tretia séria bola v mnohých smeroch tá najlepšia. Hoci bola najmenej sledovaná. Krivka sledovanosti z roka na rok postupne klesá, zombie spin-off si však stále udržuje dostatočný náskok pred najmenej sledovanými seriálmi na AMC, preto sa neočakáva skorý koniec. Tento rok si pravidelne pozrelo 2.3 milióna divákov. Pre porovnanie – druhú sériu sledovalo 4.1 milióna divákov, prvú dokonca vyše 7 miliónov.

Nadchádzajúca štvrtá séria bude veľkým reštartom a navyše súčasťou bude aj chystaný crossover s pôvodným The Walking Dead. Dôvodov, prečo sledovať Fear the Walking bude o jeden viac.

Bodka za starým dejom

Pôvodný showrunner sa v špeciálnom dvojhodinovom finále vysporiadal nielen s pôvodným dejom, ale so všetkými postavami, ktoré postavil do pozície, ktorá im negarantuje ďalšie účinkovanie v ďalšej sérii. Súboj o to najcennejšie vo vyprahnutej krajine – vodu – sa naplno rozpútal, keď sa objavila nová skupina žoldákov – Proktorov. Tí si chceli podrobiť nové územia a priehrada, kde sa nakoniec zišli všetky kľúčové postavy, mala byť akýmsi jadrom ich územia. Lenže Madison a spol. nemali v pláne sa vzdať priehrady a niekomu sa podriaďovať. O to horšie bolo zistenie, že Strand ich všetkých zapredal a výmenou za jeho vedúcu pozíciu sa mali všetci vzdať. Pokúsil sa zastreliť Salazara, jeho pokus bol neúspešný. S proktorom Johnom vyrokoval dohodu, že nechá Madison, Nicka a Aliciu nažive. Krehká dohoda bola odsúdená na zánik.

Obsadenie priehrady malo krátky priebeh a premenilo sa za krvavé jatky. Odhalili sa aj ostatné tajomstvá, ktoré viseli vo vzduchu. Madison sa prekvapujúco vysporiadala s Troyom, ktorý sa priznal, že to bol on, ktorý nasmeroval hordu zombíkov na ranč, ktorý mohol byť pre mnohých trvalým domovom. Madison ho umlátila kladivom. Dôležitejšia bola konfrontácia medzi poslednými členmi jej rodiny, teda najmä s Nickom. Ten postavil matku pred veľkú dilemu a vyjasnili si svoje postoje voči sebe ohľadom vlastnej vraždy. Nick chcel prinútiť Madison, aby neváhala a zabila ho, keď nastane krízová situácia. Bol to veľký posun v ich charakteroch, odsunul ich do pozície ťažko popísateľných postáv.

Neisté osudy postáv

Veľké vyvrcholenie tretej série sa odohralo priamo na priehrade, ktorú medzičasom stihli podmínovať, aby sa nedostala do rúk Proktorom. John odsúdil rodinu Madison na smrť, Nick sa s týmto osudom nechcel zmieriť, hoci sa smrti nebál. Nakoniec chcel zomrieť ako hrdina a zobrať so sebou Proktorov. Strandovi ukradol rozbušku a rozohral hru o čas, ktorá mala dovoliť Madison, Alicii a Strandovi utiecť na člne pred výbuchom. Nebol úplne úspešný a musel odpáliť priehradu skôr, než jeho najbližší boli dostatočne ďaleko a voda ich stiahla.

Posledné scény jasne ukázali, že prežila len Madison. Osudy ostatných postáv sú nejasné, čo dáva dostatočný priestor pre nových showrunnerov otočiť kormidlo seriálu ľubovoľným smerom, akým chcú. Ostatné hlavné postavy môžu prežiť, ale aj nemusia. Nick sa môže so Salazarom dostať z rúcajúcej sa priehrady, Aliciu aj Stranda mohol prúd vody vyvrhnúť na neznámom mieste. Rovnako aj Proktor John a jeho prisluhovači mohli utiecť. Jedno je isté, Madison a Proktori budú súčasťou 4.série.

Zaujímavá bola fiktívna paralela Madison a Vianocami, kde pripravila svoje pochúťky pre svojich najbližších. Bola to akási jej vnútorná výpoveď za všetko, čo spravila, keď pre domom bol cintorín ľudí, ktorých stratila a ktorým aj „pomohla“ na druhý svet. Práve jej vtiahnutie do hrobu sa prelínalo s jej bojom o život pod vodou a rozhodovala sa, či bude ďalej bojovať alebo svoj boj vzdá. Rozhodla sa prežiť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Fear the Walking Dead #Kim Dickens #oseriáloch