Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

The Walking Dead ide do vojny. So živými aj mŕtvymi

Najsledovanejší seriál na svete – The Walking Dead – sa vracia po polročnej prestávke s premiérovou ôsmou sériou a veľkým míľnikom. Úvodná epizóda novej série bude zároveň stou epizódou.

22.10.2017 07:00
the walking dead, zombie, živí mŕtvi, Foto:
Najnovšia séria prinesie ešte desivejší pohľad na zombíkov.
debata (5)

Postapokalyptický seriál sa tak zaradil do zoznamu úspešných seriálov, ktorým sa podarilo prekonať túto hranicu (nie každý seriál má to šťastie) a pre AMC je prvým, ktorý dosiahol túto métu. Siedma séria musela zniesť tvrdú kritiku zo strany divákov. Pričom až záver dal pointu celému príbehu, čo však nezabránilo tomu, aby táto séria zaznamenala šokujúci a dosiaľ nevídaný pokles sledovanosti oproti ostatným sériám.

Diváci museli zvyknúť na úplne iný štýl rozprávania príbehu. Rickova skupina sa rozdelila na niekoľko menších skupiniek a každá epizóda oddelene sledovala postup každej z nich. Tvorcovia tak mali čas zamerať sa aj na hlbší pohľad na jednotlivé charaktery a ich psychické rozpoloženie, čoho výsledkom bol pomerne nudný a ťažkopádny príbeh. Tento nový štýl The Walking Dead divákov nepresvedčil a sledovanosť z týždňa na týždeň klesala v radoch miliónov.

Siedma séria nezaujala, no mala význam

Keď sa seriál vrátil do vysielania s druhou polovicou 7.série bolo jasné, že napáchané škody bude ťažké napraviť. Zvedavosť divákov bola však silnejšia, ako všadeprítomná kritika a druhú polovicu sériu si pozrelo 12 miliónov divákov s ratingom 5.7. V tom čase sa fanúšikovia ešte nádejali, že slová tvorcov o úplne inom tóne nových epizód sa naplní. Nádej však veľmi rýchlo pohasla, keď príbeh pokračoval v rovnakom štýle, ako počas jesene. Sledovanosť sa opäť vrátila do poklesu a ostatné epizódy si zhodne pozrelo v priemere desať milíónov divákov s výnimkou finále, ktoré vyskočilo tesne nad 11 miliónovú hranicu. Možno teda preukázateľne povedať, že práve siedma séria bola po dlhých rokoch tou najmenej úspešnou.

Dôvod je jasný, aj počas jarnej časti série každá epizóda priniesla separovaný pohľad na roztrieštenú skupinu preživších. Netrpezlivé oko diváka postupne muselo zaznamenať zmenu dynamiky príbehu, ktorá postupne z úzadia sa predierala do popredia. Zrazu celý príbeh celej siedmej série začal dostávať zmysel a potrebnú dynamiku a všetky odvysielané epizódy boli len súčasťou väčšej mozaiky, ktorá sa naplno odhalila v samotnom finále.

Teda začiatok vzbury, vytvorenie spojenectiev dobrých a zlých a neodvratné povstanie a nastolenie mieru v Alexandrii. Avšak veľká vojna s Spasiteľmi je neodvratná. Rick spolu s Hilltopom a Kráľovstvom budú chcieť nastoliť trvalý mier a pôjdu si tvrdo za svojim cieľom. Ten je jasný, zabiť Negana a zničiť Spasiteľov raz a navždy. Pôvodne sa hovorilo, že obdobie veľkej vojny, ktoré v komiksoch zabralo niekoľko kníh, tvorcovia roztiahnu aj do 9.série. To sa nepotvrdilo. Všetky dôležité udalosti chcú vtesnať do 16-dielnej ôsmej série.

Nová séria bude diametrálne odlišná

Producenti vedome zariskovali a otestovali trpezlivosť svojich divákov a po prvýkrát dlhodobo zvoľnili vražedné tempo a zamerali sa skôr na tých živých. Práve toto bola skrytá pointa celého siedmeho roku vysielania. Počas predchádzajúcich sérii si fanúšikovia zvykli na šialene krvavú jazdu. Tou najväčšou hrozbou boli práve chodiaci mŕtvi a ľudská populácia bola rozdrobená, komunity zničené a svet ľudí bol v neodvratnom úpadku. Lenže civilizácia sa postupne začala stavať na vlastné nohy a začala písať novú históriu. Vznikli komunity, zoskupenia ľudí, ktoré bojovali o vlastné prežitie, neskôr ich potreby rástli a potrebovali si podrobiť ďalšie komunity, rozbehnúť výmenný obchod a vybrané komunity a ich lídri nadobudli dojem, že musia tým ostatným vládnuť.

A práve najnovšia séria bude diametrálne odlišná ako jej predchodkyňa. Tvorcovia sľubujú veľa akcie, novú dynamiku medzi postavami a tým sa vysvetlí aj dôvod, prečo bola siedma séria taká, aká bola. Rickova skupina je zjednotená a odhodlaná bojovať. Chce si vybojovať miesto pod slnkom a nebyť neustále v područí parazitov. Najnovšia séria bude opäť iná. Divákom sa naskytne zmenený pohľad na jednotlivé postavy a najmä ich vnímanie sveta.

Doterajšie série sa sústredili, pochopiteľne, na dialógy zahrňujúce primárne hľadanie možností ako prežiť, nedostať sa do ohrozenia života. Absentovali akékoľvek úvahy a reči o bežných veciach, ktoré prináša svet pred apokalypsou. Úvahy o ružovej budúcnosti boli pre všetkých sci-fi.

Dlhoročný, vyčerpávajúci boj o život nikomu nedovolil uvažovať o podobe života, ktorý by každý mohol niekedy mať. A tu nastane veľmi dôležitá zmena, keď sa nová séria začne. Bude to potrebný posun jednotlivých charakterov v postapokalyp­tickom svete a zároveň príjemná zmena pre oko diváka. Producenti chcú prirodzene posunúť vývoj postáv do úvah o normálnom živote, boj o život predsa nemôže trvať večne a všadeprítomní živí mŕtvi jedného dňa doslova zhnijú a bude ich čoraz menej.

Ako býva zvykom, opäť maskéri posunú svoje hranice a ôsma séria ponúkne pohľad na ešte desivejších zombie, ktorí z roka na rok viac „hnijú“. Seriál ide do vojny. So živými aj mŕtvymi. Musí zabojovať o divákov a napraviť reputáciu. V deji musí zabojovať za mier so živými a netreba zabúdať nato, že hrozba sú zombíci.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Živí mŕtvi #THE WALKING DEAD #oseriáloch