Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Mutanti už nepotrebujú legendárnych X-menov. Dokážu prežiť aj bez nich

Televízia FOX v spolupráci s Marvelom začiatkom októbra ponúkla divákom dlhoočakávanú novinku The Gifted – seriál z prostredia X-menov, ktorý legendárnych mutantov ignoruje, naopak ukazuje bežných ľudí, z ktorých sa stanú neobyčajní jedinci. A hlavne vydesení.

17.10.2017 07:00
gifted, Foto:
Hlavným postavám sa zmenil bezstarostný život na nočnú moru.
debata

The Gifted sa zameriava na štvorčlennú rodinu Struckerovcov, ktorí sa stanú prenasledovanými po zistení, že ich teenagerske deti sú mutanti. Staršia Lauren svoje schopnosti úspešne tajila a naučila sa ich ovládať. Jej mladší brat Andy je presný opak. Utiahnutý a šikanovaný teenager svoju obrovskú moc neovláda a ukázal ju v najnevhodnejšom momente. Rozbehol sa tak lov na ďalších mutantov. Ich otec Reed sa razom stal loveným, pričom on bol ten, ktorý ich lovil. Obetavá matka Caitlin na svoje deti nezanevrela ani po tomto zistení, mnohí také šťastie nemali.

Tvorcovia sa rozhodli, že seriál sa bude odohrávať mimo celého X-menovského univerza, pričom naňho úplne nezanevreli a vzali si potrebnú inšpiráciu na rozbeh vlastného príbehu. Inšpiráciu si vzali z filmu X-men: Budúca minulosť, kde mutanti boli lovení tzv. sentinelmi. Tieto stroje v menšej verzii sú prítomné aj v The Gifted a má ich pod palcom vládna organizácia Sentinel Services. Taktiež sa ukázalo, že X-meni známi z filmov zmizli, pričom sa nevie, či boli zabití alebo sa ukrývajú.

V tomto svete boli prijaté zákony prísne obmedzujúce práva mutantov. Ak sa neprejavia voči majorite môžu žiť voľne. No sú terčom výsmechu, odsudzovania, strachu. Akonáhle použijú svoje schopnosti, tak bez rozdielu veku sú lovení a eliminovaní. Struckerovci pri svojom úteku narazili na skupinu mutantov z odboja, ktorí pred svetom popierajú svoju existenciu a pomáhajú mnohým bezradným bytostiam.

„Vďaka“ Struckerovcom na seba upozornili a vláda chce ich hlavy. Počas dvoch odvysielaných epizód sa rozohrala základná línia o lídrovi skupiny Marcosovi a jeho tehotnej priateľke Lorne, ktorú zajali. Jej dejová línia sa presunula do väzenia, kde tvorcovia ukázali neľudské podmienky, v ktorých mutanti držaní. Reeda zajali jeho bývalí kolegovia, ktorí chcú získať informácie a pritom eliminovať veľkú časť odboja. Tretia línia je Lauren a Andym a ich matke, ktorí stratili všetko a musia sa naučiť žiť v nových podmienkach.

The Gifted je, aj napriek neprepojeniu s celým známym univerzom, príjemnou záležitosťou pre nadchádzajúce dlhé večery. Tvorcom sa podarilo priniesť opäť niečo originálne a ponúkajú iný pohľad na svet, ktorí fanúšikovia X-menov poznajú. Notoricky známi hrdinovia sú preč, v tomto príbehu majú šancu zahviezdiť tí, o ktorých sa vo filmoch nehovorilo – bežní ľudia, u ktorých sa prejavila mutácia. Tí často ani nemajú záujem byť hrdinami, chcú len nenápadne prežiť a nepútať na seba pozornosť. Zaujímavé je aj sledovať, ako bojujú so svojimi schopnosťami. Klišé o pokojnom prežití života tak naberá úplne nový rozmer.

Seriál je iný ako film

Filmový svet bol plný mutantov, ktorí majú schopnosti plne pod kontrolou, s výnimkou Jean. Seriálový svet chce poukázať nato, že ovládnuť schopnosti nie je pre jedincov vôbec ľahké a mnohí ťahajú za kratší koniec. Okrem zmierenia sa s neľahkým osudom musia bojovať s vlastným telom, ktoré sa im vymyká spod kontroly. Zdôrazňuje sa tým zraniteľnosť a krehkosť týchto jedincov, ktorí sú už aj tak pod tlakom.

The Gifted je aj ukážkou netolerancie, ignorancie a bezohľadnosti a má istým spôsobom nastaviť zrkadlo väčšinovej spoločnosti, ktorá v prvom rade odmieta všetko iné. Nechýba však ani silný rodinný aspekt, na ktorom americký divák bazíruje. Ten občas zbytočne bije do očí a vyrušuje, najmä v akčných scénach, pri ktorých sa hlavné postavy stihnú rozprávať, plakať, objímať a často dobre našliapnutú drámu prerušuje a bagatelizuje. Naopak dobre funguje pri bežných dialógoch a zdôrazňuje potrebu tolerancie a podpory každého člena rodiny, čo častokrát pre iné postavy je ťažko stráviteľné, keďže mnohí nemali šancu zažiť teplo rodinného krbu.

Seriál je hlavnou novinkou tejto sezóny na FOXe a dostal veľkorysý priestor v pondelkovom prime-time, kde počas troch sezón pôsobil Gotham. Ten si musí zvykať vo štvrtkovom okne. Sledovanosť novinky nezlomila rekordy, podobne ako Gotham. Prináša však televízii opäť stabilnú a ľahko nadpriemernú sledovanosť, čo jej mohlo zabezpečiť prežitie na niekoľko sezón.

Úvod do seriálu si pozrelo 4.85 milióna divákov s ratingom 1.5, o týždeň neskôr krivka klesla na 3.85 milióna s ratingom 1.2. Práve tieto hodnoty boli dostatočné nato, aby si Gotham vydobyl ďalšie série a bez problémov sa etabloval v televíznom svete. The Gifted má svoj príbeh dobre premyslený, čo je cítiť z každej epizódy, ktoré postupne odkrývajú malé kúsky skladačky. Dej má spád, logiku a najmä nenudí, preto sa oplatí nechať sa pohltiť alternatívnym pohľadom na svet X-menov. A hoci sa po obrazovkách nepreháňa ani Wolverine, ani profesor X, pohľad na nových mutantov a ich nové schopnosti jednoducho baví.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #X-Men #oseriáloch #The Gifted