Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

The Flash: Keď správny hrdina padne na dno a zaplatí za svoje činy

Počas utorka dostanú diváci televízie The CW poriadnu dávku superhrdinov. Okrem Legends of Tomorrow štartuje aj štvrtá séria The Flasha – najsledovanejšieho seriálu tejto stanice.

10.10.2017 07:00
debata
Nadchádzajúca séria by sa mala niesť v... Foto: The CW
The Flash, Nadchádzajúca séria by sa mala niesť v odľahčenom tóne.

Seriál o najrýchlejšom mužovi planéty postupne spomaľuje a krivka sledovanosti pomaly, ale iste naberá klesajúci smer a na päty mu šliapu iné seriály.

Skvelá tretia séria

Tretia séria bola kvalitatívne najlepšia a mala priam dokonalú pointu. Aby to nebolo len o chválospevoch, príbeh mal svoje slabšie miesta, ktoré vyplývali práve z komplikovanej pointy a sem-tam divák nemohol rozumieť vedeckým vysvetleniam, ktoré postavy chrlili zo seba, zrejme ani oni tomu nerozumeli a boli cítiť, že tvorcovia sa v niektorých momentoch až priveľmi zamotali do časových paradoxov, na ktorých bola táto séria postavená.

Hlavný hrdina si v závere druhej série si chcel dopriať aspoň kvapku šťastia a myslieť len na seba. Vytvoril teda vlastnú časovú líniu – Flashpoint, v ktorom zabránil vražde jeho milovanej matky a tým zmenil všetky ostatné osudy svojich priateľov. Hoci sa to snažil neskôr napraviť, do pôvodného stavu už časovú líniu nedal a preto niektoré skutočnosti z jeho pôvodného života už neboli rovnaké. To, že po prvýkrát myslel na seba mu tvorcovia dali „vyžrať“ počas celej série ako výstrahu do budúcnosti.

Tvorcovia rozohrali naozaj skvelú myšlienku v predstavení Savitara – boha rýchlosti. Rozpútali najprv polemiku, kto by sa mohol skrývať pod metalickou maskou a neskôr vyrukovali s výborným rozuzlením a Flash sa pozeral do tváre samému sebe. Savitar bol totiž sám Barry Allen, len s tým rozdielom, že bol časovým pozostatkom ako dôsledku jeho hier s časom. Savitar túžil len po jednom, okrem pomsty po istote zrodenia. Preto si vymyslel plán ako zničiť život Flashovi a zabezpečiť si prežitie, keď sa z Barryho Allena stane zlý a zatrpknutý muž. Dosiahnuť to chcel smrťou jeho snúbenice Iris.

Savitar bol vždy o krok pred nimi, keďže zdieľal tie isté spomienky ako hlavný hrdina a diváci dostali skvelú, atraktívnu a zúfalú naháňačku o lepšiu budúcnosť. Zatiaľ, čo ostatní bojovali o život Iris, ona sa pripravovala na svoju smrť, keďže všetky pokusy zlyhávali. Tento dojemný aspekt dodával celej zápletke tú správnu emóciu. Popritom všetkom sa začala aj zúfalá záchrana Caitlin, ktorú jej najlepší priateľ nechcel stratiť a neustále sa pokúšal v Killer Frost prebudiť Caitlin. Žiaľ, neúspešne. Keď nepomohla ani láska jej priateľa Juliana, prišla na rad genetika a vytvoril pre ňu liek, ktorý by ju zbavil schopností. Medzičasom spojila sily so Savitarom a pracovala na tom, aby sa tragická budúcnosť naplnila.

Vyvrcholenie série okrem zvrátenia tragickej budúcnosti vystriedalo srdcervúce lúčenie. National City hrozilo zničenie, otvoril sa Zdroj rýchlosti – väzenie pre „rýchlikov“. Po zničení Savitara rukou Iris toto väzenie zostalo prázdne a niekto musel zaujať jeho miesto. Tým vývoleným sa stal Barry, ktorý to považoval ako trest za vytvorenie Flashpointu a nenávratné zmeny v životoch svojich najbližších. Namiesto svadby Iris zostala sama a mesto bude chrániť len Kid Flash.

Štvrtá séria nemá byť taká temná a negatívna

Štvrtá séria plynulo nadviaže na udalosti z májového finále a otvorí ju epizóda s názvom The Flash Reborn. Barry je už niekoľko mesiacov preč, uväznený a mučený v Zdroji rýchlosti a Iris je prekvapujúco v poriadku. Svoje zlomené srdce a pocity v sebe uzamkla a naplno sa vrhla do práce. Popritom všetkom však tajne pracuje na tom, aby sa Barry vrátil. Ich pokusy sú však neúspešné a rastie v nich beznádej. Neprítomnosť legendárneho hrdinu chcú mnohí využiť.

V Central City sa objaví nový nepriateľ, ktorý hrozí mestu skazou, kým sa neobjaví The Flash. Cisco je ochotný podstúpiť veľké experimentálne riziko a priniesť Barryho späť do nášho sveta. Po úspechu prichádza ľadová sprcha. Barry už nie tým, kým býval a Flash sa potrebuje znovuzrodiť a pripomenúť si, kým kedysi bol. Musí prekonať strach z jeho schopností, aby sa nemusel vrátiť do väzenia.

Tvorcovia majú ambíciu priniesť odľahčenejšiu novú sériu v porovnaní s temnou a beznádejnou treťou sériou. Kým sa tak stane, Barry bude dlhšie bojovať sám so sebou a následkami, ktoré si ponesie zo Zdroja rýchlosti. Spolu s Iris budú pokračovať v ich vzťahu a diváci by sa mali dočkať aj ich svadby, ktorá by mala byť súčasťou veľkého crossoveru medzi všetkými štyrmi superhrdinskými seriálmi.

Veľmi zaujímavá séria čaká Caitlin. Tá si síce odmietla vziať liek, aby sa zbavila Killer Frost, no v novej sérii bude mať svoje mrazivé schopnosti, ale vráti sa jej ľudská podoba. Ľadová vrahyňa sa v nej nebude chcieť vzdať a bude bojovať sama so sebou a hľadať verziu, ktorá bude pre ňu správnou, kým má byť. Stratila navyše svoju lásku Juliana, čo len podčiarkne jej pesimizmus.

Štvrtá séria sa nezaobíde bez nepriateľov. Po prvýkrát to nebude žiadny „rýchlik“, ale ikonický Thinker. Ten bude ústredným zloduchom celej série a klasicky ho bude dopĺňať široká paleta známych, aj menej známych komiksových nepriateľov. Zmenou prejde aj Flashov oblek a viac sa priblíži podobe, ktorú odhalila budúcnosť v tretej sérii.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #The Flash #Grant Gustin #oseriáloch