Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Legenda pokračuje novou vesmírnou misiou. Prichádza Star Trek: Discovery

Päťdesiat rokov rôznych seriálov, filmov, kníh, komiksov a fanúšikovia stále nemajú dosť. Aj o tom je legendárny Star Trek, ktorý je stále veľkým lákadlom a ťahúňom pre filmových aj televíznych tvorcov.

25.09.2017 07:00
debata
Novinka bude aj v mnohých smeroch prelomová Foto: CBS All Access
Star Trek, Star Trek: Discovery, Novinka bude aj v mnohých smeroch prelomová

Posledná dekáda je pre tento vesmírny fenomén renesanciou. Úspešne sa vrátil do kín, kde zvalcoval konkurenciu a v súčasnosti sa pripravuje štvrté pokračovanie, pozadu nezostáva ani seriálový svet. Po niekoľkých variáciách sa už v pondelok dostane do sveta ďalší spin-off s podtitulom Discovery.

Kým táto novinka uzrela svetlo sveta, trvalo to pomerne dlho. O ďalšom Star Trek seriáli sa polemizovalo pomerne dlho. Vďaka úspechu na filmových plátnach bolo len otázkou času, kedy sa objaví aj ďalší seriál. Kormidla sa ujala najsledovanejšia televízia v USA – CBS, ktorá mala ambíciu nakrútiť seriál hodný 21.storočia. Lenže prípravy trvali dlhšie, ako sa čakalo.

Discovery sa dočkal niekoľkých odkladov pre rôzne „kreatívne“ rozdiely tvorcov, ktoré vyústili k odchodu skvelého Bryana Fullera. Oficiálnym dôvodom mala byť časová zaneprázdnenosť Fullera, ktorý mal na starosti napríklad American Gods a preto musel prenechať vedenie svojim kolegom. Neoficiálnym dôvodom bola nespokojnosť štúdia so smerovaním základného deja a nedodržiavanie už tak nákladného rozpočtu.

Neskôr sa ukázalo, že nakrúcanie a najmä postprodukcia bude trvať dlhšie, ako sa čakalo. Pôvodne sa mal vysielať/streamovať už začiatkom tohto roka, definitívne sa podarilo dielo dokončiť, aby sa stihla jesenná premiéra.

Ďalším problémom bola dilema, či sa seriál dostane do televízneho vysielania alebo dostane priestor niekde inde. CBS v tom čase zakladala svoju vlastnú streamovaciu službu CBS All Access a potrebovala ju presadiť a k tomu potrebný silné lákadlo. Star Trek: Discovery preto smeruje práve sem, čo je aj v prospech veci. Televízne vysielanie je presýtené a divák si hľadá alternatívy, kde by seriály pozeral kedy chce a nebol limitovaný určeným časom v televízií.

Štedrý rozpočet a zaujímavé obsadenie

CBS navyše uzavrela kľúčovú dohodu s Netflixom, ktorý bude streamovať novinku do celého sveta spolu s americkou premiérou. Zdá sa, že Discovery je odsúdený na úspech.

Televízia nešetrila na ničom. Podarilo sa jej zohnať do projektu známe tváre a mala ambíciu vytvoriť pompézny vizuál vďaka špeciálnym efektom, ktoré by sa mali rovnať tým filmovým. Rozpočet na jednu epizódu sa vyšplhal na neuveriteľných 8 miliónov dolárov. Pre porovnanie, štandardná seriálová epizóda má rozpočet 2, maximálne 3 milióny dolárov. Discovery tak patrí medzi najdrahšie seriály vôbec.

Prvá, 15-dielna séria by mala byť koncipovaná ako jeden film. Divákov čaká prepracovaný príbeh s jasným začiatkom a daným smerovaním. Tvorcovia si natoľko veria, že majú dokonca plány aj na potenciálnu druhú a časť tretej série. Otvorene hovoria o tom, že Discovery má položiť základy pre väčší počet spin-off seriálov.

Novinka bude aj v mnohých smeroch prelomová. Okrem toho, že hlavná postava bude žena, predstaví aj prvýkrát LGBTI charakter a dej sa nebude zameriavať výhradne na najvyšších veliteľov lode. Dej sa začne 10 rokov predtým, ako kapitán Kirk prevzal velenie Enterprise. Hlavnú hrdinku Michael Burnhamová (Sonequa Martin-Green), ktorá je nevlastnou Spocka a vyrastala na Vulkane. Pridá sa k hviezdnej posádke lode U.S.S. Discovery. Green kvôli Star Treku opustila svoju úlohu v The Walking Dead na konci 7.série.

V ďalších úlohách predstaví aj herec Jason Isaacs ako kapitán Lorca, Michelle Yeoh ako kapitánka Georgiou, Doug Jones, Shazad Latif, Maulik Pancholy, Anthony Rapp, Kenneth Mitchell a celý rad hosťujúcich postáv, ktoré predstavia širokú paletu rôznych charakterov. Nebudú chýbať ani legendárni Klingoni a iné mimozemské rasy, vesmírne dobrodružstvá, technologické vychytávky a najmä kopec bombastickej akcie, ktorá je pre Star Trek taká charakteristická.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #netflix #Star Trek #oseriáloch #Star Trek: Discovery