Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Fear the Walking Dead: Keď živí sú väčšia hrozba ako mŕtvi

Tretia séria Fear The Walking Dead príjemne prekvapila aj zvratmi, ktoré od prvej epizódy prinášala. Nečakané spojenectvá, šokujúce úmrtia boli spoločným menovateľom prvých ôsmich epizód, ktoré len predznamenali ďalší veľký posun vo vývoji postáv. Nepríjemným prekvapením bol vývoj sledovanosti.

10.09.2017 07:00
madison,walker, kim dickens, fear the walking... Foto:
Nová séria zatiaľ ukázala, ako dokážu jednotlivé charaktery otočiť kabáty, pričom ani z nich nie je pozitívnou/negatívnou postavou.
debata (1)

Sledovanosť neustále klesá

Zatiaľ, čo The Walking Dead valcuje rebríčky sledovanosti, jeho mladší súrodenec ešte viac ťahal za kratší koniec. Stále však patrí do prvej trojky najsledovanejších seriálov na AMC. Trojmiliónovú hranicu prekonal len dvojepizódny úvod, ostatné epizódy sa natrvalo usadili na úrovni 2.5 milióna divákov s ratingom 0.9.

Žiaľ, sledovanosť kontinuálne klesá zo série na sériu. Premiéru samotného seriálu si pozrelo rekordných 10 miliónov divákov, čím sa z Fear The Walking Dead stal rekordman v podobe najsledovanejšej prvej epizódy v rámci káblových televízií. Túto hranicu seriálu nikdy viac nedosiahol. Prvá séria končila so ziskom takmer siedmich miliónov divákov.

Druhý rok vysielania odštartoval na úrovni 6.7 milióna divákov a končil na 3.05. Teda takmer na zhodnom čísle, ako pri štarte tretej série. Letné finále si pozrelo 2.4 milióna divákov. Dá sa očakávať, že jesennú fázu série si pozrie podobný počet divákov s menším dôrazom na pokles. Ak by seriál dosiahol ešte počas tejto série dvojmiliónovú hranicu, znamenal by to reálny problém pre jeho ďalšie dlhodobejšie prežitie. Už teraz je však jasné, že svojmu súrodencovi sa nikdy nevyrovná.

Príjemne diskutabilné charaktery čoraz viac prekvapovali

Obrovským prekvapením bol smrť jednej z hlavných postáv hneď v úvodnej dvojepizóde. So seriálom sa rozlúčil herec Cliff Curtis (Travis), ktorého zasiahla guľka a vyskočil z rútiaceho sa vrtuľníka, aby zachránil Aliciu. Smrť manžela Madison odštartovala jej temný prerod. Jedno je isté, Madison nie je hrdinkou.

Je ťažko zadefinovateľným charakterom, ktorý má svoje tajomstvá, svoje túžby, svoje pohnútky konať, tak ako koná. Neštíti sa robiť tvrdé rozhodnutia, prispôsobuje si obvyklú etiku a morálku pre svoje potrebu. Nemá problém spojiť sa s nepriateľom, ale aj priateľom a oboch zradiť v prospech vlastného plánu. Neráta s komunitou, nezaujímajú ju ostatní. Jedno sa však nezmenilo, pre svoje deti chce zabezpečiť prežitie za každú cenu. Po smrti Travisa padli jej posledné zábrany, ktoré držali v pozadí. Svoj smútok si neprežila, ako je to potrebné. Premenila ho na hnev a honbu za bezohľadným prežitím. Práve Madison sa stala v najnovšej sérii charakterom tak veľmi zaujímavým, diskutabilným a najmä nepredvídateľným, čo dodalo šťavu každej scéne, v ktorej sa objavila.

Divák nemal tušenie, či koná úprimne, ale je to len súčasť jej plánu. Madison zišla z cesty hrdinky a líderky, na ktorej pôvodne sa ocitla, podobne ako Rick Grimes z pôvodného The Walking Dead. Z Madison sa stal úplne odlišný, kontroverzný charakter, ktorý zrejme na konci seriálu nečaká žiadny šťastný koniec. Radšej zvolila kamikadze let na ceste za prežitím jej detí, ona už stratila všetko a jej akoby posledné poslanie je zabezpečiť prežitie pre Nicka a Aliciu, aj keby ju to malo stáť život.

Ako bude pokračovať tretia séria?

V najnovších epizódach budú Madison samozrejme ťažiť aj tajomstvá v súvislosti so smrťou Jeremiaha. Bude sa snažiť urovnať konflikty medzi pozostalými bratmi, ktorým sa nebude pozdávať jej stúpajúce ego. Diváci sa dozvedeli, že Madison mala komplikované detstvo a zabila otca tyrana, len aby zachránila seba a svoju matku. Nebojí sa ničoho a nikoho a neváha sa stať súčasťou pochybných činov. Veľký posun bol v prejavovaní citov k svojim deťom. Bola tým typom ženy, ktorý miluje bezhranične svoje deti, prejavy si nechávala vo väčšine prípadov pre seba. V tejto sérii bola omnoho otvorenejšia voči Nickovi a Alicii, čo len podčiarklo jej lásku voči nim a jej jedinú slabinu.

Nick dokázal urovnať vzťahy so svojou matkou a spoločne vytvorili tandem, ktorý neváha zabíjať, manipulovať ostatným vo vlastný prospech. Pre Aliciu najnovšia séria bola plná rán, najprv pre jej očami zomrel Travis. Potom verila, že našla s rodinou útočisko a priateľov. Nič z toho sa nestalo. Z jej najlepšej priateľky Gretchen sa stala zombie, keď ju s rodinou zabili len, aby presvedčili obyvateľov na ranči, že Walker je reálna hrozba. Mimo ranč sa vyvíjala dejová linka s Victorom Strandom, ktorý si myslel, že nájde útočisko u dávneho priateľa, ktorý teraz ovládal priehradu plnú vody a tým sa stal nenahraditeľným. Strandovi sa nedostalo prijatia, aké očakával. Jeho záchranou bol jeho dávny „priateľ“.

Dej sa hrá s divákmi

Tvorcovia sa pekne zahrali s divákmi, keď im navodili dojem, že počas druhej série zhorel zaživa Daniel Salazar, keď prišiel o rozum. Daniel prežil, vyliečil sa a stal sa pravou rukou vládcu priehrady. Popritom zúfalo pátral po dcéry Ofelii, ktorá sa taktiež od skupiny okolo Madison. Strand si vydobyl svoje miesto a vyhol sa smrti a svojimi brisknými manipuláciami presvedčil Daniela o svojich pohnútkach ďalej žiť a byť s ním zadobre. Daniel bol po novom obávanom autoritou. Podobne ako jej otec, tak aj samotná Ofelia prekvapila zvratom, ktorý spočíval k pridaniu sa k táboru Walkera. Neváhala zradiť a otráviť takmer celú vojenskú obranu ranču.

Nová séria zatiaľ ukázala, ako dokážu jednotlivé charaktery otočiť kabáty, pričom ani z nich nie je pozitívnou/ne­gatívnou postavou. Prispôsobujú sa každej situácii a odsunuli morálku na vedľajšiu koľaj ako prežitok usporiadaného sveta. V novom svete zatiaľ nemá miesto. Premiérové epizódy sa zamerajú na boj o vodu. Walker má v područí celú komunitu na ranči. Madison mu síce doniesla hlavu Jeremiaha, získala tým len čas naviac. Indiánsky vodca potrebuje vodu pre svoju komunitu a začne sa mstiť majorite za generačné utláčanie jeho ľudí. Karta sa obráti. Madison okrem mieru medzi ľuďmi bude chcieť viesť ranč, aby získala dostatočnú moc viesť ľudí a vytvoriť tak priestor na prežitie Nick a Alicie. Pritom bude musieť bojovať s bratmi Ottovcami o miesto vo vedení a nájsť dostatočný zdroj vody, ktorý bude stačiť nielen Walkerovi, ale aj ostatným.

Tretia séria sa vracia s novými epizódami už v nedeľu 10.septembra. Slovenskí a českí diváci budú mať možnosť sledovať premiérové časti exkluzívne na AMC. Vždy v nedeľu v pôvodnom znení a v pondelok s českým dabingom.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Fear the Walking Dead #oseriáloch