Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

LOST - mal seriál (ne)podarený záver?

27.07.2010 10:24
debata

Obzrime sa spoločne na záver jedného z najväčších seriálových fenoménov ostatných rokov…

Seriál LOST /Nezvestní/ sa síce v Amerike skončil v závere mája, no zámerne som s týmto článkom čakal až na letné obdobie, aby malo čo najviac divákov možnosť zhliadnuť veľkolepé finále buď prostredníctvom internetu alebo prostredníctvom televízie AXN, ktorá nám prinášala LOST s českým dabingom. Obzrime sa teda nad záverečnou časťou celého seriálu a zhodnoďme aspoň čiastočne, či seriál sa skončil podľa predstáv každého diváka. Privítam každý názor v komentároch.

Krátke zhrnutie deja záverečnej časti s názvom The End.

Televízia ABC sa veľmi dôstojne so svojím seriálovým pilierom rozlúčila, uvoľnila mu celý neďelňajší slot. Čakal nás špeciálny rekapitulačný diel, v ktorom tvorcovia zhrnuli celý dej seriálu a potom nás čakal až 100 minútový záver tohto veľkolepého diela plus ďalšie špeciálne programy, ktoré sa týkali LOST.

Dej pokračoval plynule na 16.časť a cesta Jacka, Hurleyho a Kate pokračuje k samotnému srdcu ostrova, ktoré ukrýva veľké svetlo. Tu sa všetko raz a navždy skončí. Sawyer ešte predtým ide nájsť Desmonda, ktorého falošný Locke zhodil do studne, no po jeho príchode tam už nie je. No je tam falošný Locke a Ben. Sawyer nebol nič dlžný svojej osobnosti a z područia Locka sa rýchlo dostáva a pripája sa opäť k Jackovi. Falošný Locke sa však nevzdáva a nachádza Desmond a v chatrči, kde už roky žije Bernard a Rose. Desmond nakoniec ide s Lockom, len aby neublížil Bernardovi a Rose, ktorý si zvolili život na ostrove. Ich cesta taktiež smeruje k srdcu ostrova. Na polceste sa obe skupinky stretávajú, no Jack má svoj plán ako raz a navždy zničiť čierne monštrum, ktoré má podobu Locka. No falošný Locke sa nemieni len tak vzdať. Keď sú takmer pri cieli, tak sa rozdeľujú a Desmond, Locke a Desmond idú svojou vlastnou cestou k srdcu ostrova. Desmonda spúšťajú do tajomnej jaskyne, kde svetlo svieti najjasnejšie, Desmond vyberá veľký kamenný blok z fontány s vodou, ktorá prúdi všade okolo a tým spustil proces zničenia ostrova. Ostrov sa začína otriasať a pomaly potápať. Locke spolu s Jackom sa začínajú mlátiť na okraji útesu a po údere Lockovi, Jack zisťuje, že falošný Locke krváca a jeho schopnosti sú preč a konečne je smrteľný. Po krátkej bitke, keď Locke prebodol Jacka a spôsobil mu tak pomalú smrť, Jack padá k zemi, vyzerá to tak,že Locke definitívne vyhral. V tom pribieha Kate a Locka zastrelí a on padá z útesu a zomiera.

http://www.youtube.com/watch?…

Jackovi je jasné,že mu už nie je pomoci a rozhodne sa, že posledné, čo musí vykonať je, že sa vráti k svetlu. Sawyer a Kate sa rozhodnú, že sa pridajú k ostatným, ktorí sú na druhom ostrove, kde je lietadlo, s ktorým môžu odletieť.

Kate chce Jacka zachrániť, no on vie, aké je jeho poslanie, musí sa s Kate poslednýkrát rozlúčiť…

http://www.youtube.com/watch?…

Medzitým Miles spolu s Richardom na ceste k lietadlu nájdu v mori Lapidusa, ktorý prežil potopenie ponorky a ich túžba po tom,že uletia z ostrova je čím ďalej, tým viac reálnejšia. Po krátkych testoch je jasné, že lietadlo je schopné letu a chystajú na odlet. V poslednej chvíli pribieha Kate, Sawyer a Claire, ktorú našli pri lodi a spoločne nastupujú do lietadla, už nič nebráni štartu…

http://www.youtube.com/watch?…

Posledná zápletka pokračuje pri srdci ostrova. K Jackovi sa pripája Hurley a aj Ben, všetkým je jasné, že ostrov budú musieť naveky chrániť.Jackovi je jasné, že čoskoro zomrie a tak svoje žezlo ochrancu ostrove, ktoré mu dal Jacob musí odovzdať ďalej. Vyvoleným sa stáva Hurley a jeho pomocníkom je Ben. Jack následne spúšťajú do tajomnej jaskyne za Desmondom. Jack z posledných síl sa snaží dať kamenný blok na pôvodné miesto a zastaviť tak deštrukciu ostrova…

http://www.youtube.com/watch?…

Jack sa pokúša z posledných síl zastaviť deštrukciu ostrova, čo sa mu aj podarí a kamenný blok je na svojom mieste, tajomné svetlo začalo znova svietiť a voda zase prúdiť okolo a deštrukcia sa skončila. Jack priviaže na lano Desmonda, ktorého Hurley a Ben vytiahnu, no teraz musia vymyslieť ako ho dostanú späť k svojej žene. Teraz, keď je Hurley nový strážca ostrova, tak má tú možnosť, ako dostať Desmonda preč z ostrova. Posledné scény patria Jackovi, ktorého voda vyplaví von z jaskyne a on sa poberá na miesto, kde celý seriál začal a to do bambusového hájika, kde vlastne začal celý seriál. Tu už vyčerpaný padá k zemi a čaká na smrť, ako tak leží, tak k nemu pribieha Vincent, Waltov labrador, ktorý celý ten čas žil na ostrove a ľahne si k Jackovi, ktorý naposledy pozrie k nebu a vidí ako lietadlo s Kate, Sawyerom, Claire, Richardom, Milesom a Lapidusom odlieta z ostrova.

Už je všetko ako má byť a Jack naposledy zatvára oči…

V podobne dojemnom duchu sa nesie aj pohľad do inej reality, ktorú nám tvorcovia celú 6.sériu ukazovali. Mali sme možnosť vidieť realitu, kedy lietadlo, v ktorom pôvodne stroskotali na ostrove nespadlo, ale by pristalo v Los Angeles. Je tu však menšia zmena, pri vzájomnom stretnutí všetkých, cítili zvláštny pocit, že sa už niekde stretli, no až postupne sa im objavili spomienky na ostrov.

Desmond zhromažďuje všetkých ľudí, ktorí prežili pád lietadla na jedno miesto, práve, keď budú všetci na jednom mieste, tak sa všetci budú môcť posunúť ďalej. Sayid si na všetko spomenie, keď vidí Shannon a Boona…

http://www.youtube.com/watch?…

Jin a Sun si taktiež na všetko spomenú v nemocnici, kde sa stretávajú s Juliet…

http://www.youtube.com/watch?…

Juliet si spomenie na všetko z ostrova, keď sa stretáva so Sawyerom.

http://www.youtube.com/watch?…

Všetci spoločne odchádzajú na koncert, ktorý usporiadali Elloise Widmorová, stretávajú sa tam s Charliem, Danielom Faradayom, Kate si na všetko spomenie, keď Claire začne rodiť, takisto aj Charlie. Všetci sú nesmierne dojatí.

http://www.youtube.com/watch?…

Ako posledný si spomenie Jack…

http://www.youtube.com/watch?…

Posledná scéna je v kostole, kde sa má uskutočniť pohreb Jackovho otca. Už sú tam všetci zhromaždení a čakajú už len na Jacka. No v rakve nikto nie je, otec je živí a hovorí Jackovi, že všetko je tak ako má byť. V tom si Jack uvedomuje, že sú všetci mŕtvi a museli sa všetci stretnúť, aby sa mohli posunúť ďalej, vstupuje teda do kostola, kde ho už všetci čakajú a konečne sú všetci pokope, prichádza Jackov otec, otvára dvere kostola, všetkých ožiari biele svetlo…

http://www.youtube.com/watch?…

No a práve tento koniec seriálu rozdelil fanúšikov seriálu do dvoch táborov, jeden tábor sa rozplýva nad koncom seriálu a sú spokojní, ako to skončilo a druhý tábor je pochopiteľne ten, ktorý nie je vôbec spokojný a cítia sa byť oklamaní, keďže čakali, že všetky záhady ostrova budú odhalené a nie, že ostrov a všetky zápletky bola len akási fraška, za ktorou sa skrýval veľký odchod postáv „do neba“. Je to tak, všetky záhady, všetky náboženské odkazy na ostrove súviseli len s tým, že ostrov bol akýsi očistec pre všetkých, ktorí sedeli v lietadle, keďže ich životy boli istým spôsobom tragické a potrebovali sa so všetkým vysporiadať do takej miery, aby mohli odísť na lepšie miesto. Aj súboj Jacob a čierneho monštra predstavoval akýsi povestný súboj medzi dobrom a zlom, keď chcete medzi nebom a peklom, kde si každý mohol vybrať svoju cestu. Všetky nástrahy na ostrove viedli k jednému cieľu, vysporiadať sa so všetkými starými krivdami a aj samotný názov seriálu LOST, čo znamená stratený a naozaj všetky postavy boli stratené z pohľadu ich životného príbehu a nie z pohľadu toho, že stroskotali na ostrove. Takže nakoniec aj slovenský preklad ako nesvestní je nakoniec zlý.

Takže teraz je tu len úvaha nad tým, či to bol /ne/podarený záver celého seriálu, či po 6 rokoch sledovania uspokojil všetky vaše otázky a túžby po tom, ako mali skončiť obľúbené postavy. Tvorcovia si boli vedomí, ako diváci zareagujú na záver seriálu, no aj napriek tomu išli do toho,keďže už od začiatku mali záver seriálu vymyslený, museli len medzi to vtesnať ostatné príbehy, aby perfektne pasovali do celého príbehu. Čo sa týka mňa, tak patrím k spokojnému táboru, zdalo sa mi pekné, že nakoniec sa všetci stretli „živí“ a spoločne odišli na lepšie miesto niekde tam hore. Nikdy ma moc nebrali prekombinované záhady ostrova, ktoré nám boli ponúkané, častokrát som sa v tom strácal a to som pravidelný divák a celkom sa mi páči, že to nakoniec boli len kamuflacie manévry pred týmto veľkým koncom, ktorý tieto všetky záhady zhodil zo stola a zostal ten najdôležitejší odkaz ostrova v podobe akéhosi medzistupňa – očistca.

Seriál LOST sa zapísal veľkými písmenami do histórie televíznej zábavy a ešte niekoľko rokov sa určite neobjaví podobný seriál, pri ktorom človek naozaj musel aj trošku rozmýšľať, že to nebola len plytká zábava, ale častokrát v sebe skrýval dôležité odkazy, ktoré vygradovali v tejto poslednej časti, a z ktorého si môžeme aj zobrať isté ponaučenie a možno sa môžeme zamyslieť aj nad tým, čo je medzi nebom a zemou.

Začnite novú televíznu sezónu s blogom o seriáloch!

Už od 9.septembra!

debata chyba