Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Stargate Atlantis - záver je stále v nedohľadne!

12.01.2011 11:43
debata

Zrušenie najmladšieho Stargate seriálu – Stargate Universe, definitívne podkoplo nohy záverečnému filmu jeho seriálového brata!

Situácia okolo samostatných Stargate filmov začína pripomínať nekonečný príbeh a všetkých netrpezlivých fanúšikov začína unavovať a s pribúdajúcimi mesiacmi nádej na ukončenie druhého Stargate seriálu – Stargate Atlantis, nebezpečne klesá. Je to asi údeľ všetkých Stargate seriálov. Už prvý seriál Stargate SG-1 končil po 10.sériách s otvoreným koncom. Vtedy však našťastie vlastník Stargate značky, štúdio Metro-Goldwyn-Mayer ešte stihlo splniť svoj sľub v podobe dvoch samostatných filmov. Prvý s názvom Stargate SG-1: The Ark of Truth (Archa Pravdy) definitívne ukončil dej seriálu, ktorý sa nestihol dokončiť a druhý film Stargate SG-1: Continuum, mal už samostatný dej a bol akousi chuťovkou pre všetkých verných SG-1 fanúšikov.

Predajnosť DVD vtedy trhala rekordy a štúdio bolo nadmieru spokojné a nebolo teda nič prekvapujúce, keď vyhlásilo, že určite si praje aj tretí samostatný SG-1 film. Keď začiatkom roka 2009 definitívne končil aj druhý Stargate seriál – Stargate Atlantis pre klesajúcu sledovanosť a televízia SyFy chcela dať prednosť tretiemu seriálu Stargate Universe, MGM dalo prísľub, že aj napriek koncu Stargate Atlantis po 5 sériách, nemusia byť smutní a už čoskoro sa môžu tešiť na prvý samostatný film, podobne ako to bolo pri konci Stargate SG-1. Nikto však netušil ako vtedy začínajúca kríza otrasie základmi celého štúdio MGM, a že osud samostatných filmov bude visieť na vlásku.

No aj napriek astronomickým dlhom štúdia, ktoré predstavovali 4 miliardy dolárov, tvorcovia Stargate seriálov neváhali a stále verili sľubom štúdia, že peniaze na filmy budú, tak vznikli scenáre aj pre tretí samostatný SG-1 film s názvom Revolution a prvý samostatný Atlantis film s názvom Extinction. Postupne v roku 2009 sa ukázalo, že filmy tak skoro nebudú, no nádeje fanúšikov sa upierali na najnovší seriál Stargate Universe. Koncom minulého roka však prišla smutná správa, keď televízia SyFy sa rozhodla zrušiť aj tento seriál iba po 2.sériách, pre klesajúcu sledovanosť, za ktorú si môže vo väčšej miere sama a tak otázka filmov opäť sa ukázala opäť ako vysoko aktuálna. Kto by však čakal, že zrušenie Stargate Universe obnoví práce na filmoch, tak sa veľmi mýli.

Podľa Josepha Malloziho, jedného z autorov scenára k prvému Atlantis filmu zrušenie Stargate Universe definitívne podkoplo nohy pre tento film. Po kríze sa trh s predajom DVD významne utĺmil a zmenil zvyklosti a tak aj po úspešnej reštrukturalizácii MGM nie je ochotné štúdio zainvestovať peniaze do prvého Atlantis filmu, keďže si nie je isté číslami predajnosti. Takisto nevie ovplyvniť záchranu Stargate Universe, keďže sa zameralo na veľkorozpočtové projekty ako je nový James Bond a Hobbit, filmy, ktoré by štúdiu priniesli tak potrebné miliardy dolárov, aby mohlo obnoviť práce na filmoch, ktoré sú určené pre DVD trh.

MGM je skôr priklonené k tomu, aby sa natočil aspoň tretí SG-1 film, pretože tam si je viac isté, že predajnosť dosiahne vo svete uspokojivé čísla, súdiac z predajnosti prvých dvoch SG-1 filmov. Tvorcovia všetkých Stargate seriálov však teraz majú plné ruky práce so záchranou tretieho seriálu Stargate Universe (SGU) a vítajú aspoň aktivitu štúdia natočiť tretí SG-1 film, primárne však sa sústreďujú na SGU a akonáhle sa podarí získať pre SGU, možno aj nový domov, áno, vyzerá to tak, že seriál prejde na inú televíznu stanicu, ale zatiaľ nie je nič potvrdené a jednania stále prebiehajú, tak následne po tom by sa mohli rozbehnúť práce na natáčaní tretieho SG-1 filmu a prvý Atlantis film dostal definitívne nálepku s nadpisom – odložený na neurčito, čo znamená, že fanúšikovia príbehov z Atlantídy sa tak skoro vytúženého záveru seriálu nedočkajú a tak stále má seriál otvorený koniec.

debata chyba
Viac na túto tému: #STARGATE ATLANTIS (Hviezdna brána: Atlantída)