Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Heroes - seriál zostáva definitívne bez konca…

03.02.2011 12:15
debata

Nedočkáme sa ani záverečného filmu..

Pred nami je definitívne posledný článok zo sekcie Heroes…dobrou správou je však to, že na miesto Hrdinov na blog už čoskoro zavíta nový seriál!

Je to presne rok, čo sme sa lúčili so seriálom Heroes, televízia NBC ukončila vysielanie 4.série po 19 epizódach, koniec však zostal otvorený. V máji televízia NBC spravila definitívne bodku za seriálom Heroes, táto bodka je síce veľmi tragická, no zdá sa rozhodnutie o ďalšom osude seriálu Heroes (Hrdinovia) je nemenné.

Dlhé mesiace nás NBC držala v neistote s tým, či sa dočkáme aspoň záverečného filmu Heroes, kde by sa definitívne ukončil dej seriálu, ktorý zostal otvorený bez akýchkoľvek vysvetlení a záverov. Ani toto nezábranilo televízii zrušiť seriál po 4.sezónach. Je síce pravdou, že sledovanosť Heroes padala strmhlav dole, no na druhej strane je treba podotknúť, že seriál bol najsledovanejší na internete a vo svete bol taktiež veľmi obľúbený, čo však NBC zjavne nezaujímalo a vedenie televízie bralo do úvahy len čísla sledovanosti v televízii. Tým pádom znížený príjem peňazí z reklamy v USA, za to určite by boli zaujímavé čísla príjmov za zahraničné vysielacie práva.

Je teda viac než evidentné, že ani tak vyspelý televízny trh aký je v Amerike, nie je ešte pripravený a stotožnený úlohou internetu vo vysielaní (podobná situácia nastala aj pri Stargate Universe, ktorý doplatil na nízku sledovanosť v premiére, za to legálne a nelegálne sledovanie lámalo rekordy) a stále sa zubami nechtami kompetentní držia čísiel, ktoré prinášajú televízne obrazovky.

Od februára 2010, kedy bola odvysielaná posledná časti 4.série sa špekulovalo ako budú Hrdinovia pokračovať. Všetkým už bolo jasné, že sa nedočkáme 5.série, aj keď spočiatku sa zdalo, že nádej tu je. V hre bola skrátená séria s počtom dielov 13, v ktorých by úlohou tvorcov bolo uzavrieť seriál tak, aby nevznikali už žiadne požiadavky na nové pokračovania.

Autor seriálu Tim Kring sa tejto možnosti nebránil a aj fanúšikovia seriálu boli potešení, vzhľadom na koniec 4.série, že sa dočkajú adekvátneho konca ich obľúbených postáv. To však nikto netušil, že aký zlom v zmýšľaní televízie nastane. Po pár týždňoch sa objavila správa, že NBC odmieta už investovať peniaze do nových častí Heroes a že je ochotná zafinancovať aspoň jeden celovečerný film. Kring prikývol aj na túto možnosť, aj fanúšikovia aj napriek skepse boli radi, že ešte aspoň na pár okamihov uvidíme osudy ľudí so schopnosťami. Neskôr Kring prišiel s novou myšlienkou natočenia minisérie Heroes, keďže „asi“ zistil, že jeden film na ukončenie celého deja stačiť nebude, pretože udalosti v 4.sérii na to neboli pripravené a film by stratil hodnotu a význam, keďže 90 minút na uzavretie tak veľa dejových liniek je žalostne málo.

Dlhé mesiace prebiehali jednania medzi tvorcami seriálu a televíziou. Kring počas leta vydával vyhlásenia, že jehou prioritnou úlohou je vrátiť Hrdinov na obrazovku a dopriať tak divákom vytúžený koniec. Tu aspoň bola vidno snaha a vďaka tvorcov seriálu voči fanúšikom a divákom, ktorí dlhé roky sledovali ich seriál, čo sa o NBC povedať nedá.

Tim Kring mal dokonca aj vymyslenú celú zápletku na minisériu, kde by chcel vrátiť väčšinu postáv zo seriálu a pokračovať tak v rozpravaní príbehu o vzájomnom spolunažívaní ľudí so schopnosťami a obyčajnými ľuďmi. Zároveň by ukázal problémy, ktoré by takýto život mohol priniesť a následne záver celého seriálu. Vyzeralo to naozaj nádejne, no týždne ubiehali a herci, ktorí taktiež netušili ako sa NBC rozhodne vyčkávali tiež, keďže chceli byť účastníkmi veľkého záveru.

No prišiel september a NBC stále mlčala a tak aj herci, ktorí dlhé mesiace boli bez práce a vyčkávanie ich prestalo baviť sa postupne začali upisovať iným televíziám a seriálom a tak celá partia Hrdinov sa rozpadla. Definitívnu bodku tomu nasadila aj NBC, keď vydala oficiálne stanovisko, že odmietla minisériu.

Posledné nádeje fanúšikov teda smerovali k filmu a před pár dňami nádej na film definitívne pohasla.

Televízia NBC odmietla zafinancovať záverečný film a seriál teda zostáva natočený s otvoreným koncom a je len na divákoch jako záver, tej ktorej postavy dotvoria.

Ako teda seriál skončil?

Síce sa Hrdinom podarilo zničiť nového nepriateľa v podobe Samuela, ktorý tým, že koncentroval okolo seba ľudí so schopnosťami, tým čerpal z nich silu a stával sa najmocnejším hrdinom. Celoseriálový nepriateľ – Sylar nakoniec prešiel na stranu dobra, nikto neutrpel pri boji so Samuelom zranenia. Povedali by ste si, že slušný záver seriálu, no posledné scény 4.série všetko zmenili. Všetko zmenila Claire Bennettová, ktorá má schopnosť rýchleho uzdravovania sa a tým pádom je nesmrteľná, ukázala túto schopnosť novinárom, ktorých zaujal boj Samuela s ostatnými. Jej pád z veľkej výšky a následné rýchle uzdravenie obehlo v okamihu celý svet a všetci sa dozvedeli, že existujú ľudia so schopnosťami…

Tento záver si teda pýtal rozuzlenie, určite by to bola zaujímavá séria, ktorá by sa týkala spolužitia, no ničoho takého sa už nedočkáme, môžeme si len vo svojich mysliach koniec domyslieť.

Možnou útechou je to, že NBC nechce stratiť Tima Kringa a objednala si u neho nový sci-fi seriál, ktorý by sa mal odohrávať vo svete, v ktorom ľudstvo napadli mimozemšťania a svet už nie je takým, akým býval. Nevie sa však, či tento seriál vtrhne na obrazovky už v septembri 2011 alebo neskôr a či seriál dokáže zaujať, keďže momentálne sci-fi segment je na ústupe a do popredia sa dostávajú iné žánre seriálov.

debata chyba
Viac na túto tému: #HEROES (Hrdinovia)