Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

The Walking Dead - bojuj so smrťou, obávaj sa “živých”!

10.10.2012 09:28
debata

THE WALKING DEAD

Season 3

The Walking Dead - bojuj so smrťou, obávaj sa...
The Walking Dead - bojuj so smrťou, obávaj sa “živých”! The Walking Dead - bojuj so smrťou, obávaj sa “živých”!
 

Bojuj so smrťou, obávaj sa „živých“!

 

Jeden z najlepších seriálov poslednej dekády prichádza konečne na blog o seriáloch!

  

Veľkou novinkou v rámci novej blogovej sezóny je pripojenie sa seriálu The Walking Dead k ostatným seriálom, o ktorých sa dozvedáte najaktuálnejšie informácie na blogu. Už o dva dni štartuje v Amerike naozaj túžobne očakávaná, v poradí, už 3.séria tohto seriálového megahitu. The Walking Dead prepísal naozaj históriu a povýšil žáner zombie na novú úroveň. Tento výnimočný seriál vysiela káblová televízia AMC, sledovanosť seriálu je taká enormná, že sa prepisovali všetky rekordy, ktoré táto malá televízia zaznamenala.

Hoci AMC patrí medzi malé televízie, rozhodla sa poriadne zainvestovať do tohto seriálu, ktorý sa natáča filmovou technikou, tým pádom seriál vyzerá po grafickej stránke naozaj špičkovo. Navyše vzhľadom na vysoké náklady, jednotlivé série majú značne menej epizód ako seriály veľkých celonárodných televízií. Prvá séria mala iba 6 epizód, avšak nečakaný úspech, ktorý zaznamenala, prinútil televízie rozšíriť počet epizód v rámci 2.série na 13. Nadchádzajúca séria bude mať až 16 epizód a to len vďaka tomu, že sledovanosť je na pomery tejto malej televízie naozaj astronomická a úspech, ktorý seriál zaznamenáva v celosvetovom meradle núti s radosťou televíziu zvyšovať počet epizód. 1.séria dosahovala v priemere sledovanosť viac ako 5 miliónov divákov a finále 1.série dosiahlo takmer 6 miliónovú sledovanosť. To je naozaj veľký úspech pre televíziu, ktorej programy sledujú iba státisíce divákov a práve The Walking Dead priniesol požadovaný úspech. Avšak ešte väčší úspech priniesla 2.séria. Sledovanosť išla ešte vyššie a napríklad finále 2.série sledovalo takmer 9 miliónov divákov, takú sledovanosť nedosahujú ani mnohé seriály, ktoré vysielajú celonárodné televízie a AMC sa zaradila medzi špičku. Nie je teda prekvapením, že nová séria bude ešte rozsiahlejšia a je veľký prepoklad, že zopakuje úspech predchádzajúci sérii. Už teraz sa však neoficiálne hovorí o tom, že televízia potvrdí aj výrobu 4.série, čo samozrejme nie je žiadnym prekvapením. Seriál okrem diváckeho úspechu žnie úspechy aj na poli odbornej verejnosti, ktorí hovoria o ňom ako o jednom z najlepších seriálov súčasnosti a má na konte veľa tých najprestížnejších televíznych cien.

Seriál je natočený podľa komiksovej predlohy Robert Kirkmana, Tonyho Moora a Charlieho Adlera, ktorí sa podieľajú aj na výrobe seriálu pre televíziu. Seriál svojím hororovým spracovaním a veľmi krutým vyobrazením však nie je vhodný pre každého diváka. Vraždiace scény sú spracované veľmi naturalisticky, reálne, častokrát až nechutne, čo dodáva seriálu pocit, že naozaj niečo podobné sa naozaj deje a povahy so slabšími povahami sa tomuto seriálu vyhýbajú oblúkom a mnohí proti nemu aj protestujú, aby scény boli vykresľované tak drasticky, v niektorých krajinách dokonca sa musí vysielať až neskôr v noci s upozornením, že nie je vhodný pre mladistvých. V seriáli hviezdia napríklad také mená ako Andrew Lincoln ako Rick, Sarah Wayne Callies ako Lori, poznáte ju zo seriálu Prison Break, kde stvárnila lekárku Sarah, Laurie Holden ako Andrea, Norman Reedus ako Dixon, Mellisa McBride ako Carol.

Základný príbeh hovorí o šerifovi Rickovi Grimesovi, ktorý sa jedného dňa preberá v nemocnici po tom ako ho pri akcii postrelili a jeho život visel na vlásku. Avšak prebúdza sa do svojej nočnej mory, všetko je zničené, nikde nie sú živí ľudia, všade sú krvilační a večne hladní zombie, ktorí roztrhajú všetko živé. Svetom sa prehnala tajomná epidémia, ktorá mení ľudí po smrti na zombie a niet úniku. Rick po strastiplnej ceste však nachádza svoju rodinu Lori a syna Carla, ktorých chránil jeho najlepší priateľ Shane. Na svete zostali malé skupinky ľudí, ktorí sa snažia prežiť každý deň a schovávať sa, aby ich chodci nenašli a nezožrali. Počas dvoch sérii sme sa však museli z mnohými obľúbenými postavami rozlúčiť, azda najdojímavejšie chvíle boli v polovici 2.série, kedy bola jednou zo zápletiek pátranie po malej Sophii, avšak sa ukázalo, že aj ona sa stala zombie a Rick ju musel pred očami jej matky zastreliť. Jedinou možnosťou ako raz a navždy zabiť chodca je strela do hlavy.

 

Bohužiaľ diváci sa počas vysielania seriálu dozvedeli, že akonáhle sa človek stane chodcom, tento stav nezvrátiteľný, hoci si to mnohí mysleli, človek naozaj zomrel a vírus aktivuje iba tú časť mozgu, ktorá riadi pohyb a základný chuť na zabíjanie, z osobnosti človeka nezostáva nič, chodec je vlastne prázdna nádoba, ktorej cieľom je sa iba nakŕmiť na živých ľuďoch. Preto jednanie aj s blízkymi, ktorí podľahli vírusu musí byť nekompromisné, lebo aj zdravého človeka ak chodec čo i len poškrábe, znamená to jasný ortieľ smrti, človek zomrie, no po chvíli sa vráti „späť“, ale už ako chodec. Tvorcovia naozaj nešetrili ľudské pocity a častokrát počas predchádzajúcich sérii sme mali možnosť vidieť beznádej ľudí ako sa museli prizerať na svojich blízkych ako sa bezútešne pohybujú po uliciach miest a čakajú len na príležitosť sa nakŕmiť, deti sa museli pozerať na svojich mŕtvych rodičov, súrodencov, kamarátov. Ich jedinou nádejou je rýchly útek, prípadne strela do hlavy.

Atraktivite celého seriálu pridáva aj fakt, že menší počet epizód je zárukou toho, že dej sa zbytočne nenaťahuje, príbehy plynú plynulo, častokrát so šokujúcim záverom a divák sa pri žiadnej epizóde nenudí, každá epizóda je nabitá akciou, krviprelievaním, ale aj dojemnými chvíľkami, pretože scenáristi sa rozhodne s postavami nemaznajú a žiadne z nich nemá zaručené prežitie, preto sme sa napríklad v rámci 2.série museli rozlúčiť s takmer polovicou osadenstva, zomrela Sophia, obľúbený Dale, mnohé vedľajšie postavy z Hershellovej farmy, kde sa celá 2.séria odohrávala, na konci série sme sa rozlúčili aj so Shaneom, ktorého Rick musel zabiť, lebo jeho psychopatické správanie ohrozovalo prežitie celej skupiny, Shane sa však zmenil na chodca a takmer dostal Ricka, do tohto celého vstúpil malý Carl, ktorý bez váhania strelil Shanea do hlavy. Smrť Shanea sa bude niesť aj značnou časťou 3.série, pretože zmenila po psychickej stránke Ricka, Carla a celá skupina preživších sa dozvedela pravdu o spôsobe jeho smrti, z čoho boli značne rozčarovaní.

3.séria odštartuje už túto nedeľu, epizóda nesie názov Seed. Nasledujúce dve epizódy sa volajú Sick a Walk with Me. Tvorcovia sa rozhodli dej celej série rozdelil na dve veľké časti, takže prvých 8 epizód bude odvysielaných túto jeseň, potom bude nasledovať tradičná každoročná prestávka vo vysielaní a seriál sa s ostatnými 8 epizódami vráti skoro na jar 2013. Je dôležité poznamenať, s ktorými postavami sa budú diváci stretávať od začiatku 3.série.

Líder skupiny preživších bude stále Rick, po boku bude stáť jeho žena Lori, syn Carl, nebude chýbať Glenn spolu s Maggie, práve Maggie a jej herecká predstaviteľka Lauren Cohen je od 3.série zaradená ako jedna z hlavných postáv, zatiaľ čo v 2.sérii patrila medzi hlavné postavy. Samozrejme boj o prežitie nevzdáva ani Daryl, ktorý sa bude ešte viac zbližovať s Carol, vo svojom účinkovaní pokračuje aj T-Dog, Andrea, Herschell, Beth. Hoci od konca 2.série ubehol už pol rok, dej seriálu sa pohne iba o niekoľko hodín po udalostiach, ktoré sa stali v šokujúcom finále 2.série. Všetci sú ešte v šoku z toho, ako Herschellovu farmu napadla horda chodcov a pozabíjala takmer všetkých, jeho farma mala byť bezpečným prístavom, kde by všetci mohli žiť v pokoji a nebáť sa nasledujúce dňa. Preživších však čaká nové dobrodružstvo, nevedomky objavili areál bývalého väzenia, kde by mohli natrvalo zostať žiť a mať tak nádej na lepšie zajtrajšky. Celý priestor je ideálny, je obohnaný múrmi, mrežami, plotmi, kam by sa chodci len tak ľahko nedostali, zo strážnych veží by sa mohli brániť. Netušia však, že väzenie je plné chodcov, keďže aj pre nich je ideálnym tmavým miestom, kde by mohli prečkať slnečné dni. Skupina tak musí pozabíjať všetkých chodcov, čím na seba pútajú pozornosť omnoho väčších skupín zombie a samozrejme nemajú zaručené, že tento boj môže byť ich posledný.

V rámci nadchádzajúcej série sa môžete tešiť na dve veľmi výrazné postavy, ktoré budú hýbať dejom. Je to tajomný Guvernér v podaní herca Davida Morriseyho, ktorý vládne železnou rukou v mestečku Woodbury, ktoré pod jeho vedením sa stalo nedobytnou pevnosťou a nádejou pre väčšiu skupinu ľudí, kde by mohli spokojne žiť. Avšak Guvernér výmenou za bezpečie za mestským opevnením žiada iba slepú poslušnosť a neuznáva žiadne práva. A práve o areál väzenia má Guvernér veľký záujem, netuší však, že Rick spolu s ostatnými sa rozhodli žiť práve tam, čo on samozrejme nebude uznávať a bude sa snažiť ich odtiaľ dostať, netoleruje totiž názory iných, je zvyknutý, že vo svete, kde už nevládnu pravidlá ho všetci slepo nasledujú a poslúchajú. Ďalšou novou postavou je Michonne v podaní herečky Danai Gurira, ktorá zachránila vo finále 2.série práve Andreu pred istou smrťou zo strany chodcov. Hoci ostatní si bohužiaľ myslia, že Andrea zomrela strašnou smrťou na farme, jej sa podarilo utiecť a hlbokých lesoch ju našla práve Michonne. Michonne je zvláštna osoba, individualistka, ktorá sa snaží prežiť a nerobí si nádeje na lepšie zajtrajšky. Spoločnosť jej robia dvaja chodci, ktorých vodí na obojkoch ako psov. Jeden je jej bývalý priateľ Mike a druhý najlepší priateľ Terry. Po vypuknutí epidémie ju chceli zachrániť, no obaja sa nakazili a stali sa zombie. Michonne im odsekla ruky a sánky, aby ju nemohli zožrať a využíva ich ako bezpečnú eskortu, keďže chodci na seba navzájom neútočia. Michonne spolu s Andreou sa však veľmi rýchlo dostanú do Woodbury, pretože verní poskoci Guvernéra ich nájdu v lesoch. Domýšľavá Michonne hneď spozoruje, že v mestečku vládnu veľmi zvláštne pravidlá, no odchod z mesta nebude možný.

Dejové zápletky, ktoré presahujú z 2.série budú pokračovať aj v novej sérii. Následky po zabití Shanea si Rick ťažko bude niesť aj naďalej. Hoci v skupine ho tolerujú ako vodcu, ktorý im mnohokrát zachránil život, zrnko pochybnosti bolo zasiate. Hoci Shane bol ku koncu už psychopat, svoju úlohu člena skupiny si plnil a dokázal ochrániť mnohých, teraz je mŕtvy a postupne sa Rickovi bude chrbtom otáčať aj Lori, vo svete, kde nevládnu pravidlá sa začína strácať aj sám Rick. Vždy bol zásadový a férový, lenže teraz vládne svetu základné pravidlo, prežiť. A obchádzajú sa zásady správania a z ľudí sa stávajú primitívne tvory. Toto Rick nikdy nechcel dopustiť, musí sa vyrovnať sám s novými pocitmi a vinou. Musí ochrániť Lori, ktorá čaká navyše dieťa, ktoré s najväčšou pravdepodobnosťou je Shaneovo, síce ona tvrdí opak.

 

Navyše pred očami sa z jeho maloletého syna stáva chladnokrvný mladý muž, ktorý nevidí nič zlé na zabíjaní chodcov. V tejto sérii si Carl prejde veľkou premenou, z nevinného chlapca sa razom bude musieť stať zodpovedný mladý muž, nie je priestor nato, aby ho Rick stále chránil pred nástrahami sveta, musí sa im postaviť sám čelom vpred. Táto nová situácia ešte viac bude deptať Ricka a aj Lori, ktorou budú zmietať pochybnosti, no ako rodina musia zostať súdržní. Touto schizofréniou musia podporovať aj ostatnú skupinu, aby nestratili vieru, že môžu žiť pokojným životom a nemusia sa báť nového dňa. Veľkú nádej im vleje práve objavenie väzenia, no ich dobrý pocit nevydrží dlho. Fanúšikovia Daryla a Carol sa majú načo tešiť, ich zbližovanie bude pokračovať, hoci je Daryl podivínsky samotár, jeho srdce už počas predchádzajúch sérii postupne obmäkčovala práve Carol, ktorá nemala ľahký život, najprv ju terorizoval despotický manžel, ktorého však zožrali zombie a v polovici 2.série prišla o to najcennejšie, svoju milovanú dcérku Sophiu, ktorú pred jej očami musel zastreliť Rick. Carol je teraz sama, nič jej nezostalo na tomto svete a potrebuje ochranu ako nikdy predtým a Daryl ju v tom samú nenechá. Veľkým prekvapením bude návrat Darylovho vulgárneho a primitívneho brata Merlea. Merle sa stratil na začiatku 1.série, odpílil si sám ruku, aby tak unikol pred chodcami a odvtedy nikto o ňom nepočul. Pochopiteľne si všetci mysleli, že zomrel, no Merle sa objaví v plnej paráde a v ten najneočakávanejší moment.

        
debata chyba
Viac na túto tému: #THE WALKING DEAD