Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

The Vampire Diaries - stane sa z nej bezcitné a krvilačné monštrum?

11.10.2012 12:00
debata

The Vampire Diaries

Season 4

odkaz The Vampire Diaries - stane sa z nej bezcitné a...
The Vampire Diaries - stane sa z nej bezcitné a krvilačné monštrum? The Vampire Diaries - stane sa z nej bezcitné a krvilačné monštrum?
 

Stane sa aj z nej bezcitné a krvilačné monštrum?

 

Po dlhých mesiacoch čakania konečne štartuje 4.série seriálového hitu!

 

Neuveriteľných 5 mesiacov museli fanúšikovia a diváci seriálu The Vampire Diaries čakať na pokračovanie príbehov z Mystic Falls. Televízia the CW sa rozhodla odsunúť štart novej televíznej sezóny až takmer na polovicu októbra, keďže predchádzajúca televízna sezóna bola pre The CW katastrofou z hľadiska sledovanosti seriálov a tak padlo logické rozhodnutie posunúť štart novej sezóny o viac ako mesiac a tým dosiahnuť to, že nové série sa budú môcť odvysielať s kratšími vysielacimi prestávkami a tým pádom je väčšia šanca, že diváci nezanevrú na svoje seriály ako to bolo pred rokom. Čakanie na novú, v poradí už 4.sériu The Vampire Diaries bolo o to netrpezlivejšie, vzhľadom na šokujúce májové finále, ktoré zanechalo divákov v nemom úžase.

 

!Blog o seriáloch už len na novej adrese !

 
 

Májové finále 3.série bolo v pravom slova zmysle šokujúce. Nikto azda nepredpokladal, že sa stane, to čo sa stane, avšak poďme si zrekapitulovať dej postupne. Pokračoval súboj už upíra a zároveň lovca upírov Alarica s Pôvodnými. Rick mal jedinú úlohu ich zničiť, tak mu to určila matka Pôvodných Esther. Lenže bratia Salvatorovci nemohli dopustiť, aby niektorí z Pôvodných zomrel, keďže po jeho smrti zomrie aj celá línia upírov, ktorú vytvoril a najmä ľahký cieľ bol práve uväznený Klaus, ktorý vytvoril líniu, do ktorej patrí aj Stefan, Damon, Caroline a aj Tyler. Avšak Rickovi sa podarilo zaťať drevený kolík do srdca Klausa a už všetko nasvedčovalo tomu, že aj dobrí upirí zomrú. Nikto netušil, že do celého procesu vstúpila čarodejnica Bonnie a vymení duše Klausa a Tylera. Takže Klaus ďalej žije, avšak v Tylerovom tele. Avšak táto výmena mala tragické následky. Na scéne sa objavil opäť Elijah a spolu so sestrou Rebeckah žiadali telo Klausa výmenou za pokojný život bez prítomnosti Pôvodných. Po „smrti“ Klausa však dohoda padla a tak Rebeckah zobrala spravodlivosť do vlastných rúk a rozhodla sa pomstiť bratov Salvatorovcom tou najtvrdšou ranou a to je zabitím ich milovanej Eleny. Elenu proti jej vôli odvážal Matt z mesta, dohodol sa tak s jej bratom Jeremym, aby tak konečne aj Elena sa dostala preč od neustálych bojov o jej život. Rebeckah však skrížila cestu autu a tak Elena spolu s Mattom spadli z mosta do rieky, kde pred rokmi zomrela takmer Elena a jej rodičia však nemali toľko šťastia. Vtedy ju zachránil Stefan a teraz opäť prišiel na pomoc, Elena však chcela, aby prvého zachránil práve Matta, lenže Elena už nemala dosť vzduchu a než sa Stefan vrátil, Elena už bola mŕtva. Elene sa vtedy vrátili spomienky na tragickú udalosť spred rokov, kedy jej pred očami zomreli jej milovaní rodičia.

So smrťou Eleny však defintívne zomrel aj Rick, pretože Eshter prepojila ich životné sily a tak diváci sa museli rozlúčiť s jednou hlavných postáv. Pred svojím odchodom na večnosť sa stihol Rick ako duch rozlúčiť aj s Jeremym a tak všetkým postupne došlo, že Elena je tiež bohužiaľ mŕtva. Ešte predtým ako Rick zomrel, stihol napáchať v Mystic Falls veľké škody, podarilo sa mu zdiskreditovať pred Radou mesta starostku Lockwoodovú a šerifku Forbesovú a prezradiť im pravdu o upíroch v meste a že obe ženy majú deti, ktoré sú upírmi, resp. upírmi zmiešanými s vlkolakmi.

Všetci boli zdrvení zo smrti Eleny, avšak ako neskôr vysvitlo, Elena bude žiť, ale jedine ako upírka. Lekárka Meredith Fell pri poslednej návšteve Eleny v nemocnici, kde sa ocitla po tom ako doma skolabovala, ju vyliečila Damonovou krvou, Elena mala totiž krvácanie do mozgu a bola v ohrození života a Meredith nemohla dopustiť, aby Elena zomrela, chcela jej dať ďalšiu šancu na život, pretože vedela, že hoci je Elena znechutená a unavená neustálym bojom o jej prežitie, chce ďalej žiť. Nikoho by ani vo sne nenapadlo, že o niekoľko hodín neskôr Elena zomrie a jej jedinou šancou na prežitie bude dúšok ľudskej krvi, ktorý zavŕši jej premenu na upírku. Elena sa bude musieť rozhodnúť, medzi životom upírky, ktorý nikdy nechcela, ale smrťou, ktorá je tak blízko…

Dnešným večerom hoci ubehlo 5 mesiacov, tak dej seriálu sa pohol iba o niekoľko hodín. Úvodná epizóda novej série s názvom Growing Pains divákov vtiahne do udalostí, ktoré budú nasledovať po Eleninom prebudení a zistení, že je vlastne mŕtva a bude sa musieť veľmi rýchlo rozhodnúť, či bude žiť ako upírka alebo premenu nedokončí a do 24 hodín zomrie. Toto rozhodnutie bude pre Elenu najťažšie v živote, upírkou nikdy byť nechcela a teraz proti svojej vôli sa ňou stať môže. Do celého procesu vstúpi Bonnie, ktorá si síce zvolila novú čarodejnícku cestu. Už nechce slepo poslúchať ostatné čarodejnice, chce si ísť novou cestou a bude robiť veci, ktoré považuje za vhodné práve ona. Navyše ku koncu predchádzajúcej sérii okúsila aj chuť čiernej mágie a tá je veľmi lákavá. Bonnie sa rozhodne, že sa pokúsi pomocou kúziel vzrátiť premenu svojej najlepšej kamarátky, avšak môže to mať tragické následky aj pre ňu, aj pre Elenu. Celá dnešná epizóda bude venovaná najmä Elene, jej pocitom, jej pohnútkam, jej premene. Bude musieť v sebe nájsť silu, aby sa rozhodla naozaj správne. Definitívne zomrieť nechce, avšak bojí sa stať upírkou, nechce sa stať krvilačným monštrom. Iste však tušíte ako to dopadne a Elenu čaká úplne nová kapitola jej života, ktorú už nikdy nepôjde zmeniť.

 

Veľký hnev bude prežívať aj samotný Damon, ktorý si vybije svoj hnev práve na Mattovi, ktorého viní za všetko, čo sa Elene stalo, keby s Jeremym neurobili toto zbrklé rozhodnutie, Elena mohla ďalej žiť ako človek. Na scénu sa opäť vrátia aj Pôvodní upíri. Hoci to tak vyzeralo, že v závere predchádzajúcej série sme dali Klausovi definitívne zbohom, nie je to tak, Klaus sa veľmi rýchlo nájde cestu ako sa vrátiť do svojho tela a začať pomstu voči všetkým, ktorí ho zradili. Rebeckah bude ešte viac žiť na okraji ako žila doteraz, tým, že je príčinou smrti Eleny sa ešte viac stane terčom pre Damona a aj Stefana. Hoci ju teraz bude mrzieť svoje konanie, odpustenia sa tak ľahko nedočká a bude si musieť nájsť inú stratégiu ako nezostať sama. To je to, čoho sa bojí najviac, že dopadne ako jej brat Klaus, opustený a sám. Čo sa týka zápletky s Pôvodnými upírmi, tak mala byť súčasťou výhradne 3.série, lenže divácky úspech a ohlas aký mali herci, nenechali chladným scenáristov a tí sa rozhodli, že ponechajú Pôvodných v deji aj naďalej, dokonca ešte viac rozvinú ich dejovú líniu a popritom v pomalšom tempe sa budú držať pôvodného plánu s predstavením novej, ešte väčšej hrozby ako sú Pôvodní upíri. Svoj návrat do seriálu odohrá opäť Elijah, ktorého však uvidíme v menšej miere, keďže jeho herecký predstaviteľ momentálne hraje jednu z hlavných úloh v inom seriáli s názvom Saiving Hope. Avšak môžete sa tešiť aj na návrat Kola, omnoho väčšej pozornosti sa však bude tešiť Rebeckah a najmä Klaus.

Určite celkovo dej zatraktívnia aj nové vedľajšie postavy, ktoré mieria do Mystic Falls. Neprehliadnuteľný bude najmä nový lovec upírov Connor v podaní herca Todda Williamsa. Príchod Connora do mestačka bude podmienený najmä Rickovým odhalením upírov v meste a tak Rada sa rozhodla vziať spravodlivosť do vlastných rúk a starostku a šerifku odstaviť na vedľajšiu koľaj. Connor bude chladný, nemilosrdný stroj na zabíjanie a nebude rozlišovať medzi dobrými a zlými upírmi, všetci, ktorí sa mu dostanú pod ruku budú zabití kolíkom priamo do srdca. Lovec by mal mať svoju premiéru už v druhej epizóde, ktorá dostala prívlastok najkrvavejšia epizóda v histórii televíznej zábavy. Tvorcovia sľubujú najviac pretečenej krvi počas jednej epizódy. V tejto epizóde uvidíme ďalšiu novú postavu a tou je April v podaní mladej herečky Grace Phipps. April spája spoločná minulosť aj s Elenou, aj s Jeremym, teraz, keď sa vrátila do Mystic Falls a vidí, čo všetko sa zmenilo, bude veľkou oporou najmä pre Elenu a tá ju bude chcieť ochrániť pred všetkým nadprirodzeným, čo mesto ukrýva. Elena v April bude vidieť kúsok seba a prebudia sa v nej ochranárske pudy. Nedovolí nikomu, aby sa April niečo stalo. Prítomnosťou April bude nadšený aj Jeremy, ich vzťah naberie veľmi rýchlo nový rozmer a dá sa očakávať, že práve April by mohla byť jeho nová láska, ktorá vyplní veľkú dieru v jeho srdci. Jeremy to však nebude mať vôbec ľahké, keďže má ešte veľa nevyriešených citových vecí práve s Bonnie a ich vzťah budú musieť doriešiť v nadchádzajúcich týždňoch.

Tvorcovia seriálu sa rozhodli angažovať aj fantastickú herečku Phoebe Tonkin, ktorá minulú sezónu hviezdila v seriáli The Secret Circle, ktorý bohužiaľ úspech nezaznamenal, lenže herecký talent Tonkin nezostal nepovšimnutý a jej stvárnenie drzej a provokatívnej Faye Chamberlain priniesol ďalšie ovocie. Phoebe totiž získala novú úlohu práve v The Vampire Diaries, stvárni sexy, drzú, voľnomyšlienkársku Hayley, ktorú spája pre zmenu spoločná minulosť s Tylerom a spraví veľký rozruch v meste. Po prvýkrát stretneme Hayley v tretej epizóde. Samozrejme sa dostane do konfliktu s Caroline, ktorej vzťah s Tylerom bude veľmi dobre klapať a príchodom Hayley sa bude cítiť pochopiteľne ohrozená a Hayley so svojou povahou to Caroline vôbec neuľahčí. Zaujímavou postavou, ktorá bude robiť často spoločnosť Bonnie je úloha profesora Shanea v podaní herca Davida Alpaya. Shane je nadšený prívrženec okultných vied a čarovania a pozná rodinnú históriu Bennetovcov a bude akýmsi radcom pre Bonnie a zároveň získa mnoho nových poznatkov. Klaus po získaní svojho tela a sily sa pravdepodobne rozhodne obnoviť svoju armádu hybridov, avšak, tým, že z Eleny sa stala upírka, nemôže použiť jej krv ako najdôležitejší element pri premene. Bude musieť nájsť inú alternatívu ako sa obklopiť vernými poskokmi, ktorí v prípade núdze nebudú váhať obetovať vlastný život. Takíto verní poskoci sa objavia v 5. a 6. epizóde, postavy Deana a Kimberly budú jeho „spolupracovníci“.

So štartom 4.série sa začína absolutne nová kapitola, čo sa týka deja seriálu. Z hlavnej hrdinky sa stane upírka a tým sa otvára nekonečná studnica možností a zápletiek. Elena sa v nasledujúcich týždňoch bude musieť naučiť žiť ako upírka, avšak ako slušná upírka, aby sa z nej nestala druhá Katherine. Jej prevýchovu si samozrejme zoberie na seba Stefan a bude sa snažiť v Elene utĺmiť chuť po ľudskej krvi a zabíjaní a nasmerovať ju na cestu, aby sa živila ľudskou krvou, ktorú kradnú z nemocnice. Elena však svoju premenu nebude zvládať tak ľahko, upíri majú zosilnené svoje charakteristické črty, takže Elena bude na jednu stranu ešte viac citlivá, no na druhú stranu bude neskrotná a jej chuť žiť naplno bez obmedzení bude veľmi silná, s čím súvisí aj chuť po teplej ľudskej krvi a túžbe zabíjať. Avšak všetci upíri sa musia mať na pozore a byť čo najviac nenápadní, pretože nový lovec upírov v meste bude rozhodnutý očistiť mesto od týchto nočných démonov. Hoci najmä Pôvodní upíri na čele s Klausom sa budú snažiť nového lovca veľmi rýchlo odstrániť, budú však prekvapení, že nebude také ľahké ho zabiť.

Ani počas 4.série nebudú diváci ukrátení o obľúbené epizódy, v ktorých sa vrátime aj do ďalekej minulosti. Uvidíme opäť minulosť Pôvodných upírov a práve v jednej z takýchto epizód sa obzrieme na komplikovanú minulosť Rebeckah a taktiež znovu uvidíme Elijaha a práve vtedy sa začnú odhaľovať istej indície a uvidíme prvé náznaky veľkej hrozby, veľkého nepriateľa, ktorého sa budú báť aj Pôvodní. Pôvodní sa neboja ničoho, hoci existuje spôsob ako ich zabiť, no nikto sa to neodváži urobiť, lebo následne by zomreli aj upíry z pokrvnej línie, tým pádom sú si veľmi istí svojím prežitím. Scenáristi sa rozhodli, že divákom doprajú výraznejší pohľad aj na školské povinnosti takmer všetkých postáv, v 3.sérii sa mierne vytratil dôraz na to, že postavy sú stredoškoláci s určitými povinnosťami. V tejto sérii ich čaká maturita a s tým spojené problémy, aj tie príjemné aj tie negatívne. Takže maturantov čaká maturitný ples, ale aj starosti s učením a veľké rozhodovanie o ich ďalšom živote na univerzitách. Avšak budú riešiť dilemu ako môžu žiť bežným životom, keď ich život nie je vôbec bežný? Uvidíme aj postavu, ktorá iba nedávno v seriáli zomrela. Áno, je to Rick. Hoci na konci 3.série definitívne zomrel, scenáristi sa veľmi ťažko lúčia s postavou, ktorá bola taká obľúbená a aj napriek tomu, že herec Matthew Davis je naplno zaneprázdnený natáčaním seriálu Cult, kde získal hlavnú úlohu a televízia The CW tento seriál uvedie vo svetovej premiére od januára 2013, tak herec predsa len prisľúbil účasť na krátkom hosťovaní aj vo 4.sérii, je predpoklad, že ho diváci uvidia v 2 epizódach. Na záver ešte ďalšia dobrá správa. Aj napriek tomu, že seriál je najsledovanejším seriálom televízie, tak aj napriek tomu predchádzajúce série mali štandardný počet epizód, teda 22. Avšak konečne televízia sa rozhodla, že nadchádzajúca séria bude mať až 23 epizód.

 
debata chyba
Viac na túto tému: #THE VAMPIRE DIARIES (Upírske denníky)