Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

The Walking Dead - záleží iba na jednom, prežiť!

08.11.2012 09:42
debata

THE WALKING DEAD

Season 3

The Walking Dead - sú odsúdení na nekonečný...
The Walking Dead - sú odsúdení na nekonečný útek a utrpenie? The Walking Dead - sú odsúdení na nekonečný útek a utrpenie?

Záleží len na jednom, prežiť!

 

Nová séria láme rekordy sledovanosti!

 

Seriál The Walking Dead s jeho najnovšou sériou prepísal opäť rekordy sledovanosti svojej domovskej televízie AMC. Poprel tak známe pravidlo, ktoré hovorí, že s pribúdajúcimi sériami, sledovanosť seriálu postupne klesá, prípadne si drží stabilné čísla. 3.séria však zaznamenala ďalší historický úspech a pre AMC každú nedeľu zatiaľ úspešne vybojovala líderskú pozíciu medzi všetkými, aj celonárodnými televíziami. Ani mnohé zabehnuté seriály, ktoré sú viac známe po celom svete nedosahujú takú sledovanosť ako práve The Walking Dead. Veľkolepú premiéru novej série si napríklad pred mesiacom pozrelo neuveriteľných 10,87 milióna divákov (rating 5,8), tieto hodnoty vystrelili seriál medzi tie najsledovanejšie a najlepšie hodnotené seriály vôbec.

   

Momentálne sa priemerná sledovanosť pohybuje na úrovni 9,5 milióna divákov, pričom rating si stále drží hodnotu okolo 5, tým pádom je pre televíziu stále veľkou zárukou nadštandardných príjmov z reklamy a je len otázkou času, kedy sa potvrdia neoficiálne správy o tom, že televízia určite bude chcieť aj 4.sériu a nie je vylúčené, že počet epizód v novej sérii bude opäť o niečo vyšší. Avšak oficiálne vyjadrenie AMC ešte nepadlo, tým pádom tieto správy nemožno považovať za smerodajné, ale viete ako to býva, bez vetra sa ani lístok nepohne. A v prípade tohto seriálu je 4.séria viac než istá.

Nová séria sa dejovo posunula o pol roka oproti udalostiam z konca 2.série. Skupinka preživších v momentálnom zložení Rick, Lori, Carl, T-Dog, Daryl, Carol, Herschel, Beth, Maggie, Glenn po rýchlom opustení farmy nemali žiadne bezpečné útočisko. Hordy chodcov ich prenasledovali na každom kroku a veľké vyčerpanie bolo vidieť už najmä na Lori, ktorá už bola v pokročilom štádiu tehotenstva. Rick chcel nájsť pre všetkých nové útočisko, no nikde nebolo bezpečné miesto a nádej aspoň na jeden kľudný deň vo všetkých pohasínala. Záleží iba na jednom, prežiť!

Náhoda chcela, aby Rick s Darylom objavili areál väznice. Dokonalé miesto obohnané vysokými plotmi, strážnymi vežami, veľkou budovou, kde bola nádej na ošetrovňu a jedáleň plnú zásob jedla. Problémom však bolo, že celá väznica bola plná chodcov. Všetci, hoci boli už unavení, vyhladovaní sa museli ešte viac spojiť a neurobiť žiadnu chybu pri „čistení“ tohto miesta. Voči Rickovi panovala veľká nedôvera a pohoršenie za jeho činy, ktoré spáchal ešte v 2.sérii. Trpel aj jeho vzťah s manželkou Lori. Ich manželstvo sa dostalo do slepej uličky. Lori bola zdesená nad zmenami osobnosti Ricka, avšak snažila sa mu nestáť v ceste, jedine Rick dokázal zabezpečiť ich prežitie vo svete plnom smrti a beznádeje. Pred ich očami sa menil aj ich syn Carl, ktorý prišiel o detstvo a musel sa z neho stať právoplatný člen skupiny, ktorý sa zúčastňuje na všetkých aktivitách, hlavne na vyvražďovaní chodcov.

Postupne sa im podarilo ovládnuť časť väznice, už sa zdalo, že budú mať miesto, kde by dlhodobo mohli zostať žiť a zabezpečiť si prežitie. Avšak v chodbách tmavej väznice sa skrývajú vždy hladní chodci a tak o život prišiel takmer Herschel, ktorého jeden z mŕtvych pokúsal do nohy. Rick však neváhal, amputoval mu nohu a tak zachránil Herschela pred istou smrťou. Vo väznici sa museli vysporiadať aj s väzňami, ktorí prežili. Rick bol nekompromisný a všetkých spolu s ostatnými pozabíjali, v tomto svete už neplatia pravidlá solidarity, prežije ten silnejší. Nechal žiť iba dvoch z nich, ktorým čiastočne verí. Netušil však, že ešte jeden tajne žil ukrytý. Spôsobil tak obrovskú tragédiu, keď sa rozhodol, že Ricka a spol. zneškodní a väznica bude iba jeho. Vypustil na nich chodcov a naša skupinka sa museli rozdeliť. Maggie spolu s Lori a Carlom bojovali o život v inej časti, Herschel s dcérou Beth sa zachránili, Carol s T-Dogom zostali sami v ďalšej časti väznice a ostatní zostali odrezaní na nádvorí väznice. Nikto nečakal, že toto rozdelenie spôsobí jednu z najväčších tragédií. Lori začala v tejto hektickej situácii rodiť a tak Maggie spolu s Carlom jej museli pomôcť. Bol tu však problém, o ktorom Lori vedela, že bude musieť rodiť cisárskym rezom. Na túto procedúru sa však pripravovala spolu s Herschelom a Carol. Pôvodne mali všetko nacvičené, aby Lori aj s bábätkom prežili. Všetko nakoniec bolo inak. Lori jasne dala najavo, že musí prežiť bábätko a tak sa obetovala vlastný život. Maggie jej musela naslepo rozrezať brucho a zachrániť dieťa. Na toto celé sa musel prizerať Carl a táto skutočnosť ho navždy zmení. Musel sa pozerať ako jeho milovaná mama mu zomrela pred očami a všetko bolo zavŕšené strelou do hlavy, aby sa Lori nepremenila na chodca. V chodbách väznice zomrel aj T-Dog, ktorý sa obetoval, aby zachránil Carol a tak ho roztrhali chodci.

Dieťa je na svete, avšak bez matky a všetci sú zničení a zúfalí z novej situácie.

Medzitým sa odohrávala druhá dejová línia tejto série. Všetci si stále myslia, že Andrea zomrela na konci 2.série na farme, ktorú napadla horda chodcov. Andrea teraz spolu aj s Michonne bojujú o svoje prežitie. Andrea však bola v zúfalom stave, bez liekov a starostlivosti sa jej zdravotný stav zhoršoval a cítila, že jej koniec sa blíži. Dostali sa však do mestečka Woodbury, kde nekompromisnou rukou vládne Guvernér. Ten prichýlil Andreu a Michonne, poskytol im príležitosť na lepšie zajtrajšky. Guvernérovi sa podaril husársky kúsok. Vybudoval malú osadu, kde zopár desiatok ľudí je v bezpečí pred hladnými mŕtvolami. Vnútri v mestečku to všetko vyzerá akoby sa nič vo svete nestalo, všetko funguje úplne normálne, až nato, že mestečko má svoje hranice, ktoré sú strážené. Avšak táto idylka je prehnitá. Guvernér má svoje plány a nie je vôbec tak dobrý ako sa zdá. V laboratóriach skúma spolu so svojím dvorným vedcom chodcov, hľadá ich tajomstvá, verí, že aj napriek tomu, že sú mŕtvi, tak vírus, ktorým sú všetci nakazení uchováva čiastočne osobnosť, ktorá by bola akýmsi odkazom na človeka, ktorým kedysi tieto chodiace kreatúry boli. Popritom však manipuluje celým mestečkom a robí všetko preto, aby jeho tajný plán fungoval. Veľkým prekvapením tejto série bol aj návrat Merla. Merle zmizol na začiatku 1.série a teraz sa diváci dozvedeli, že našiel svoje útočisko práve vo Woodbury. Michonne Guvernérovi a celému divadielku o idylickom mestečku neverí, chce čo najskôr túto šarádu opustiť. Jej inštinkt je správny, avšak Andrea síce chce pokračovať v ceste s Michonne, je však unavená z neustáleho úteku a neistoty a práve Woodbury by jej zabezpečilo prežitie. Práve na túto naivitu sa Guvernér spolieha. Merle by teraz tiež rád opustil mesto a chce ísť hľadať svojho brata Daryla. Guvernér si však uvedomuje, že všetkých potrebuje a hľadá cesty ako ich prinútiť, aby zostali…

Už túto nedeľu pokračuje 3.séria novou epizódou. 5.časť sa volá Say the Word. Už iba niekoľko epizód čaká divákov pred veľkou prestávkou vo vysielaní. Po odvysielaní ôsmej epizódy si seriál vezme každoročnú prestávku a s druhou polovicou série sa vráti pravdepodobne až vo februári 2013.

Plán vysielania je nasledovný. 6.epizóda Hounded uvidíte 18.novembra, 25.novembra je na programe 7.epizóda s názvom When the Death Come Knocking a veľké finále prvej polovice 3.série je naplánované na 2.decembra a nesie názov Made to Suffer.

Tohtotýždňová však priamo nadviaže na tragédie, ktoré sa odohrali v ostatnej epizóde. Carl, ktorý je otrasený a zničený zo straty svojej matky Lori bude v sebe dusiť svoje city. Bude to mať ťažké dopady na túto postavu, pre malého chlapca až priam devastujúce účinky, keď musel sám zastreliť vlastnú mamu, aby splnil jej prianie. Nechcela, aby sa zmenila na chodiacu mŕtvolu. Ricka naopak ovládne obrovský hned a svojmu žiaľu dá voľný priebeh. Vybúri sa na chodcoch, jeho nenávisť voči nim bude nekonečne veľká. Budú ho ťažiť aj vlastné výčitky. Posledné mesiace sa k Lori nesprával tak ako sa patrí na milujúceho manžela a dával prednosť malicherným pohnútkam. Postupne si však opäť k sebe hľadali cestu. Teraz je všetkému koniec a on sa bude musieť postarať o malé bábätko a netuší ako zabezpečiť prežitie v tomto zdevastovanom svete. Ricka však budú ťažiť pochybnosti o tom, kto je vlastne otcom bábätka. Či je to on alebo Shane, ktorého zabil v 2.sérii. Dozviete sa v nedeľu, či Lori porodila chlapčeka alebo dievčatko. Lenže hnev nebude Ricka prechádzať tak ľahko. V komikse, na ktorom je seriál založený sa z Ricka stane naozaj chladnokrvný a chladný človek a takpovediac blázon. Je teda otázne, či scenáristi sa budú uberať týmto smerom aj v seriáli. Postupne však v tejto sérii čakajú ešte väčšie zmeny práve Carla. Smrť najmä Lori bola jedným z najväčších prekvapením tejto série. Scenáristi sa rozhodli spraviť toto bolestné rozhodnutie už teraz, bolo to potrebné pre pokračovanie príbehu a rozvinutie nových zápletiek, ktoré sa otvárajú po týchto udalostiach. Carla sa pochopiteľne nebude vedieť vysporiadať s takouto veľkou psychickou záťažou a traumou, ktorú musel prežiť. Navonok sa bude tváriť, že je všetko v poriadku, avšak osobnostne bude prechádzať veľkými zmenami, ktoré z neho môžu spraviť nebezpečného mladého muža, ktorý bude hnaný iba pomstou a môže sa z neho stať bezcitný vraždiaci stroj. Zdá sa, že však aj Carl si možno nájde aj prvú lásku, ktorá by ho mohla spasiť. Už boli naznačené isté náznaky medzi ním a mladučkou dcérou Herschela Beth. Toto je však ešte zápletka, ktorá si bude musieť počkať ešte nejaký čas na plnohodnotné rozvinutie, možno práve už v potenciálnej 4.sérii.

Michonne bude trvať na tom, že musia s Andreou opustiť okamžite Woodbury, Andrea je však očarená Guvernérom a jeho štedrosťou, ktorú jej poskytol. Vznikne tak konflikt medzi ňou a Michonne. Andrea by rada už žila pokojným životom. Netuší však, že je iba súčasťou plánu Guvernéra.

Hoci Daryl stále nebude dávať svoje city najavo voči Carol, bude ním lomcovať strach, práve v tejto epizóde bude musieť okrem iného nájsť aj Carol, ktorá sa skrýva v útrobách väzenia, keďže nenašla cestu späť po krvavom masakri.

Maggie a Glenn budú mať pred sebou novú výzvu. Hoci konečne ich vzťah je postavený na pevných základoch a majú sa radi a veľmi by chceli zažiť už pokojné časy, teraz po príchode bábätka sa ich nedočkajú. Maggie bude cítiť časť viny za smrť Lori, keď jej nevedela pomôcť a potom tu bude visieť vo vzduchu starosť o nového malého člena skupinky.

 
debata chyba
Viac na túto tému: #THE WALKING DEAD