Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Revolution - pred minulosťou niet úniku, dobehne každého!

12.11.2012 12:53
debata

Revolution

Season 1

Revolution - súboj o energiu sa môže začať!
Revolution - súboj o energiu sa môže začať! Revolution - súboj o energiu sa môže začať!

Pred minulosťou niet úniku, dobehne každého!

 

Vyvrcholenie jesennej časti 1.série sa nezadržateľne blí­ži!

Televízia NBC pokračuje v úspešnom ťažení. Aj dnes večer sa diváci dočkajú ďalšej premiérovej epizódy seriálu Revolution. Na programe je epizóda číslo osem s názvom Ties That Bind. Sledovanosť seriálu je pre televíziu veľkou spásou, avšak aj napriek tomu pozitívnemu faktu sa televízia rozhodla urobiť jeden z najnelogickejších ťahov, ktorý sa len veľmi ťažko komentuje. Po odvysielaní prvých desiatich epizód „dopraje“ NBC Revolution až 4 mesačnú pauzu!

  

Nie je žiadnym tajomstvom, že niekoľko sezón mala NBC elementárny problém zaujať dostatočný počet divákov. Jej seriály a programy neboli žiadnym trhákom a NBC sa musela zmieriť s tým, že ako televízia zlyháva a medzi ostatnými je do počtu. Túto sezónu sa to zmenilo. Na svoje obrazovky vrthol seriál Revolution a zrazu NBC mala v rukách jeden z najúspešnejších nových seriálov tejto televíznej sezóny. V priemere si každý pondelok večer sadne pred televízne obrazovky viac ako 8 miliónov divákov (rating 3), aby so zatajeným dychom si pozreli príbeh zo sveta, kde nefunguje žiadna energia a ľudstvo sa razom vrátilo o stovky rokov späť vo vývoji. Na pozadí tohto výpadku si obľúbili aj postavy mladej dievčiny Charlie, ktorá spolu so strýkom Milesom a ostatnými priateľmi zúfalo sa snaží zachrániť svojho mladšieho brata Dannyho z rúk diktátorskej Milície, ktorá drží obyvateľov republiky Monroe v neustálej neistote o svoj život. Televízia sa rozhodla, podobne ako ostatné televízie, že v jesennej časti aktuálnej televíznej sezóny odvysiela 10 epizód. Býva zvykom, že následne od decembra všetky televízie nabiehajú na sviatočné vysielacie štruktúry a následne v druhej polovici januára sa vracajú obľúbené seriály s druhou polovicou aktuálnych sérii späť na obrazovky, aby diváci nestratili pomyselnú niť. Pri Revolution však nastal šok. NBC preruší vysielanie 1.série až na neuveriteľné štyri mesiace a druhá polovica tejto série sa vráti do vysielania až 25.marca 2013!

Ako dôvod televízia uvádza, že vo vysielacej štruktúre chce dať priestor aj ostatným seriálom, ktoré čakajú na uvedenie a verí, že diváci budú netrpezlivo čakať na nové epizódy Revolution. Pre druhú polovicu série tvorcovia sľubujú ešte viac akcie a šokujúcich zvratov a hlavne, diváci by mali dostať kľúčovú odpoveď kto, prečo a ako nastal celosvetový výpadok energie a uvrhol celú planétu do temnoty a zmätkov.

Takáto dlhá prestávka sa však môže televízii kruto vypomstiť. Stále platí pravidlo, ktoré je charakteristické najmä pre amerického diváka, zíde z očí, zíde z mysli. Revolution sa podarilo vybojovať si svoje žiarivé miesto v ťažkej konkurencii seriálov a je rozhodnutie televízie je naozaj nelogické, ba priam až amatérske. Stačí sa len zamyslieť nad tým. Keď televízia mala problémy zaujať diváka dlhé obdobie, následne príde seriál, ktorý prináša naozaj rozprávkové čísla a je akousi spásou, tak prečo ho brať divákom na celé štyri mesiace? A navyše, keď sa jedná o novinku? Desať odvysielaných epizód je žalostne málo na to, aby si televízia mohla sebavedomo povedať, že diváci sa po 4 mesiacoch vrátia k sledovaniu seriálu. Medzitým si začne x iných seriálov a vytvoria si zvyk a keď sa na jar vráti Revolution, možno už teraz vysloviť presvedčenie hraničiace s istotou, že druhá polovica 1.série nebude dosahovať také výborné čísla aké dosahovala prvá polovica. Americký divák si môže vyberať z prehrštia seriálov a nerobí mu problém prestať sledovať seriál, ktorý sledoval aj dlhé roky. Mnohé seriály doplatili nato, že televízia im „dopriala“ také dlhé vysielacie prestávky. Zostáva len naozaj dúfať, že až sa seriál na jar vráti, tak bude mať dostatočné množstvo loajálnych divákov, ktorí si radi počkajú na pokračovanie tohto zaujímavého príbehu. Veľmi ľahko sa môže stať, že z hviezdneho štartu medzi veľké seriálové hity môže takisto aj veľmi rýchlo spadnúť na dno.

Dejovo sa seriál posúva z epizódy na epizódu. Diváci sa však museli rozlúčiť aj s jednou obľúbenou postavou. V štvrtej epizóde zomrela totiž Maggie, ktorú napadol paranoidný muž z lunaparku a nožom jej prerezal tepnu a bohužiaľ Maggie sa z tohto zranenia nedostala a zomrela. Spolu s jej smrťou sme videli aj jej príbeh, teda život pred výpadkom. Maggie po výpadku zostala uväznená v Spojených štátoch a zúfalo hľadala cestu späť do Británie za svojimi dvoma milovanými deťmi. Verila, že raz sa za nimi dostane a uvidí ich živé a zdravé. Avšak svet po výpadku sa nenapraviteľne zmenil a ona cestu domov nenašla. V zúfalstve dokonca uvažovala o samovražde. Svoj nový život našla v malej osade, kde sa stretla s Charlie, Dannym a ich, teraz už zosnulým otcom, Benom. Svoje trápenie premenila na starostlivosť o obe deti. Pre Charlie bola druhou mamou a teraz, keď spolu putovali zničenou krajinou, aby zachránili Dannyho život, bola práve Maggie akousi brzdou pre Charlie, aby sa zmenila na chladnú a nekompromisnú vrahyňu. V novom svete sa inak prežiť nedá. Prežije vždy ten silnejší. Maggie je teraz preč a Charlie sa naozaj mení…

Pre Charlie je cesta, na ktorú sa vydala ťažkým sústom. Z naivného dievčaťa, ktoré celé roky chránil otec Ben pred nástrahami tohto sveta, sa musela stať žena, ktorá nesmie zaváhať ani sekundu pri záchrane svojho brata. Mala svoje morálne hodnoty, lenže veľmi rýchlo zistila, že v reálnom svete s jej prístupom nemá šancu. Sama je zmätená zo zmien, ktoré si uvedomuje, že sa dejú. Naučila sa zabíjať, bojovať. Jej psychika to však ťažko nesie a ťažia ju výčitky. Všetko však prebije jej poslanie.

Diváci videli aj minulosť Aarona, ktorý taktiež sprevádza Charlie, Milesa, Noru na strastiplnej ceste. Aaron vo svete pred výpadkom bol milionár, ktorý mal všetko a nemusel sa o nič starať. Žil si pokojným životom so svojou manželkou a užívali si luxusný život. Po výpadku ako počítačový guru stratil všetko. Nevedel ako prežiť vo svete plnom násilia a paniky a to mu zostalo až doteraz. Nevedel prekročiť svoj tieň, ktorý ho zväzoval a bol plný strachu. Avšak aj Aaron sa musel zmeniť, pochopil, že v tomto, novom svete neplatia už žiadne pravidlá a keď chce ochrániť nielen Charlie, ale aj veľké tajomstvo, ktoré nesie zo sebou, musí prekonať svoj strach a nesmie trpieť už utláčanie zo strany druhých. Kvôli tomuto opustil aj svoju milovanú ženu a nechal ju žiť v skupinke, kde vedel, že bude v dobrých rukách a má šancu na prežitie. Aaron teraz dokáže aj zabiť a postaviť sa nepriateľom z radov Milície čelom.

Miles, ktorý je pre Charlie teraz jedinou rodinou je najviac rozpoltenou postavou. Na jednej strane teraz je na strane dobra a bojuje proti republike Monroe. Na druhej strane ho ťaží minulosť. Bol to práve on, ktorý spolu s Sebastianom Monroem zakladali túto republiku, aby zabezpečili poriadok v krajine. Bol to práve Miles, ktorý vycvičil Milíciu, kto vytvoril pravidlá pre utláčanie bežných ľudí. Diváci však ešte nevedia, prečo Miles nakoniec dezertoval z Milície a postavil sa proti nim. Teraz však sa musí bolestivo prizerať cestou za záchranou svojho synovca nato, začo je z veľkej miery zodpovedný práve on. Pred minulosťou niet úniku, dobehne každého! Milesa ťažia aj tajomstvá, ktoré ako dúfa zostanú pred rodinou navždy skryté. Práve Miles je zodpovedný za to, že Rachel (matka Charlie a Dannyho) odišla od rodiny, aby zabezpečila ich prežitie. Čím viac sa snaží Miles utiecť pred minulosťou, tým viac ho dobieha.

Druhá dejová línia je zameraná na Dannyho a jeho uväznenie zo strany Milície. Dlhé týždne putoval spolu s krutým kapitánom Nevillom cez celú krajinu až do Philadelphie, kde teraz sídli generál Monroe. Monroe si ho vyžiadal, aby tak prinútil Rachel konečne hovoriť o tajomstvách, ktoré skrýva ohľadom výpadku. Rachel je pre zbytok svojej rodiny dlhé roky mŕtva, o to väčšie prekvapenie bolo pre Dannycho, keď zistil, že jeho mama žije a celé roky bola držaná pod zámkom. Monroe si uvedomuje, že ak zaútočí na materinský cit, tak Rachel začne hovoriť a tak sa aj stalo.

Spoznali sme aj minulosť krutého kapitána Nevilla a jeho rodiny. Pre výpadkom bol Neville poisťovacím agentom, ktorého každý utláčal a nebral vážne. Avšak svoj život iba žil. Tešilo ho, že má doma milujúcu ženu a syna, ktorým musí zabezpečiť dobrý život a preto znášal všetko útrapy a urážky. Po výpadku si uvedomil, že spôsob akým sa prejavoval, tak nikto z nich nemá šancu na prežitie. A tak svoje frustrácie prestal držať v sebe a zmenil sa na nového Nevilla, ktorý šíri len strach a smrť. Vybojoval si vedúcu pozíciu v Milícii a konečne je autoritou, ktorou nikdy nebol. Veľkým prekvapením bol zistenie, že tajomný Nate, ktorý spôsoboval značné problémy Charlie v úvode série je práve syn Nevilla a volá sa Jason a je tiež členom Milície. Jasonom však lomcujú pochybnosti o správnosti celej Milície, no neodváži sa postaviť svojmu krutému otcovi. Bola odhalená aj identita, ktorú stvárnila herečka Kim Raver. Kim teraz hrá diametrálne inú úlohu ako boli diváci zvyknutí z iných seriálov. Je poslušnou ženou kapitána Nevilla!

Divákom tak konečne tvorcovia seriálu začali pomaličky odkrývať najväčšie tajomstvo celého seriálu! Ako teda došlo k výpadku energie na celom svete? Práve Rachel so svojím manželom Benom a ostatným tímom výskumníkov pracovali na tajnom výskume, ktorý mal priniesť energetickú nezávislosť. Ich úlohou bolo nájsť spôsob ako vyrobiť čistú a lacnú energiu. Stal sa však presný opak, vytvorili zariadenie, ktoré dokázalo energiu vypnúť. Avšak ako sa zdá, aj vo vtedajšej vláde boli zradcovia a začali pracovať za chrbtom výskumníkov na najmocnejšej zbrani všetkých čias.

Prvým krokom ako zapnúť energiu je zhromažďenie všetkých 12 tajomných príveskov, jeden z nich má aj Aaron, a zapnúť ich. Majú jedinečnú schopnosť aktivovať energiu. Teraz, keď sú prívesky odlúčené od seba, tak z času na čas, spontánne sa na malý moment zapnú. Aaron chce zistiť ako prívesok funguje, uvedomuje si, že ak sa prevalí, že ho má pri sebe, Milícia nebude váhať a okamžite ho zabije.

Monroe má svoj plán. Nechce však blahobyt pre celý svet. Chce ho pre seba a chce získať energiu iba pre seba, aby mohol zneškodniť svojich nepriateľov v okolitých republikách, zničiť povstalcov, ktorí chcú obnoviť Spojené štáty a nastoliť naplno svoj diktát.

V dnešnej epizóde bude čakať veľká dilema najmä Noru. Nora patrí medzi povstalcov, ktorí chcú obnoviť Spojené štáty a pre Milíciu sú títo ľudia nepriateľom číslo jedna. Dokonca na povstalcov sú vypísané odmeny a je to taký hon na čarodejnice. Na scénu sa opäť vráti seržanť Strausser, ktorý chytí Norinu sestru a zároveň vie, že niekto zo skupinky okolo Milesa má jeden z príveskov, po ktorých teraz vyhlásil pátranie sám generál Monroe. Nora tak dostane ultimátum. Buď donesie prívesok alebo jej milovaná sestra zomrie. Nora budú lomcovať city, ale aj zodpovednosť. Uvedomuje si, že nemôže Strausserovi dať prívesok, pretože je súčasťou možného víťazstva nad Milíciou, ale nemôže nechať svoju sestru napospas osudu. Ako sa rozhodne? Uvidíte už dnes večer!

Už o týždeň v nasledujúcej epizóde konečne Miles spolu s Charlie a ostatnými dorazia do cieľa ich cesty, do Philadelphie. Môžu tak rozpútať ďalšiu časť svojho plánu ako zachrániť Dannyho. Miles dobre vie, čo musí vo Philadelphii robiť a ako sa správať, kde sa schovať, aby boli nenápadní. Vracia sa totiž na miesta, kde to všetko začalo. Milesa čakajú ťažké spomienky a jeho minulosť bude ťažiť viac ako kedykoľvek predtým, musí si však zachovať čistú myseľ a nesmie sa poddať. Musí rozoznať, čo je realita, no teraz to bude veľmi ťažké preňho. Medzitým Danny začne podozrievať vlastnú matku, že rozohráva vlastnú hru.

V poslednej epizóde pred veľkou prestávkou čakajú divákov veľké stretnutia! 10.epizódu s názvom Nobody´s Fault But Mine uvidia diváci už 26.novembra. Miles a jeho kedysi najlepší priateľ generál Monroe sa po rokoch stretnú zoči voči a všetko môže vyvrcholiť veľkým krviprelievaním. Monroe bude o to viac nervóznejší, keď Rachel bude testovať jeho trpezlivosť. Stále sa totiž bráni voči nátlaku, aby prezradila kľúčové informácie. Monroe dobre vie, že Rachel by vedela vyriešiť celý problém s výpadkom. Na scéne sa opäť objaví manželka kapitána Nevilla, v podaní herečky Kim Raver. Charlie konečne sa stretne s milovaným bratom, čaká jú však aj šokujúce odhalenie, ktoré jej zmení celý život. Ako zvládne prijať informáciu, že jej matka žije?

  
debata chyba
Viac na túto tému: #REVOLUTION