Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Supergirl Season 1 - poslednou nádejou na záchranu je obeta hrdinu?

17.04.2016 16:35
debata
Supergirl - príbeh o tých druhých čakajú veľké...
Supergirl - príbeh o tých druhých čakajú veľké zmeny! Kam poletí ... Supergirl - príbeh o tých druhých čakajú veľké zmeny! Kam poletí ...

Nepremeškajte finále 1.série!

Televízia CBS už dnes večer odvysiela veľké finále 1.série svojho superhrdinského seriálu Supergirl. Úvodná séria sa tak končí o mesiac skôr ako býva zvykom pre obmedzený počet epizód. Pôvodne mal príbeh obsahovať 13 epizód, neskôr televízia rozšírila objednávku na 20. Skorší koniec neznamená pre seriál zlú správu kvôli sledovanosti, ktorú mnohí označujú na nižšiu akoby sa od Supergirl očakávalo. Vysielacia štruktúra bola nastavená tak, aby sa finále vysielalo v priebehu apríla. Zabránilo sa tak zbytočne dlhým vysielacím prestávkam, ktoré by umelo predlžovali zotrvanie na obrazovkách až do mája. CBS zvolila pravidelné vysielanie so skorším koncom a navyše sa Supergirl vyhne májovému pretlaku záverov sérii a veľmi silnej konkurencii a finále má tak možnosť prilákať väčší počet divákov.

Stále nie je jasné, či Supergirl bude pokračovať druhou sériou. Táto situácia je naozaj veľmi neštandardná a ťažko čitateľná, pretože sa nedajú odvodiť žiadne relevantné závery, na ktoré by sa dalo zdôvodniť, prečo CBS váha s druhou sériou. Je pravdou, že najmä druhá polovica 1.série zaznamenala nižšiu sledovanosť akoby CBS očakávala, zato bola stabilná a stále nadpriemerná. Na Supergirl sa možno zbytočne tlačilo a očakávalo sa, že zaznamená rekordnú sledovanosť na televízií, ktorá je známa svojimi univerzálne zameranými seriálmi, ktoré sú vo väčšine prípadov kriminálneho žánru s prestarnutou cieľovou skupinou. Supergirl mieri na mladších divákov, ktorí majú úplne iné správanie a zvyky a nespoliehajú sa na sledovanie televízie v presne určený čas. Aj napriek tomu si získala Supergirl srdcia divákov a právoplatne miesto na obrazovkách. Mlčanie televízie je teda z dvoch dôvodov, že nie je spokojná s vývojom sledovanosti a vyčkáva, či aspoň záver série dokáže navýšiť krivku sledovanosti a teda ukáže schopnosť robiť progres v budúcnosti alebo druhá možnosť je taká, že televízia je spokojná so sledovanosťou a berie ako samozrejmosť, že druhá séria sa na jeseň objaví a oznámenie si necháva ako všetky televízia na máj, keď sa hromadne predstavujú plány na ďalšiu sezónu.

Zaujímavosťou je, že hoci televízia mlčí o ďalšom pokračovaní, samotní tvorcovia sa netaja plánmi pre ďalšiu sériu a majú niekoľko nápadov, s ktorými sa podelili aj s fanúšikmi. Objaviť by sa mohla ďalšia ikonická ženská hrdinka a to Wonder Woman, zároveň sa hľadajú cesty a nápady ako vytvoriť ďalší úspešný crossover s ostatnými superhrdinskými seriálmi z DC Comics, ktoré sa vysielajú na zdanlivo konkurenčnej The CW. Producenti by radi zapojili aj Arrowa, ale by radi preskúmali alternatívne reality tak ako to bolo v tohtoročnom crossoveri. Zaujímavý pohľad by iste bol na Karu v našej realite, kde zjavne žiadna Supergirl neexistuje a Kara sa pred svetom skrýva a snaží sa žiť životom bežného smrteľníka, podobne ako jej bratranec Kal El, teda Superman. The CW a CBS patria do toho istého portfólia a CBS má polovičnú majetkovú účasť v The CW, takže to uľahčuje aj proces prepojenia seriálov, ktoré si zdanlivo konkurujú. Navyše Arrow, The Flash a Legends of Tomorrow na The CW majú rovnakých tvorcov ako Supergirl na CBS. Preto sa aj podarilo spojiť v 18.epizóde so seriálom The Flash a Barry Allen sa tak objavil v National City a spolu s Karou mohli bojovať proti Silver Banshee a Livewire, ktoré terorizovali mesto a chceli hlavu Kary. A práve táto epizóda s názvom World´s Finest podľa očakávanie priniesla druhý najlepší výsledok za celú prvú sériu hneď po premiére. The Flash na The CW je obrovským hitom a najsledovanejším seriálom tejto stanice a láme rekordy sledovanosti a momentálne je to jediný seriál určený pre mladšie publikum, ktorý poráža aj seriály univerzálne zameraných celonárodných televízii. A preto nebolo náhoda, že tvorcovia si pre prvý historický crossover medzi televíziami práve Flasha. Táto epizóda naplnila aj očakávania, čo sa týka vývoja sledovanosti a stabilných 6 miliónov divákov, ktoré Supergirl dosahuje už niekoľko mesiacov a ratingu 1.3 sa vyšvihla na 7.5 milióna divákov a rating 1.7. Flash tak Kare pomohol dosiahnuť skvelý výsledok a potvrdil fakt, že crossoveri sú medzi divákmi veľmi obľúbené a atraktívne a sú a budú príjemným spestrením aj do budúcnosti.

Samotný crossover bol plný odhalení a milých momentov a nápad spojiť skvele stváreného Flasha hercom Grantom Gustinom s podobne prezentovanou Supergirl v podaní Melissy Benoist naplno využil svoj potenciál. Zaujímavosťou bolo zistenie pre divákov, že tvorcovia pokračovali v teórii alternatívnych realít a hneď na začiatku epizódy sa ukázalo, že príbeh Supergirl sa neodohráva v našej realite, ale na Zemi 3. Počas druhej série Flasha sa totiž odohráva príbeh so Zoomom, ktorý pochádza zo Zeme 2, pričom každá realita má svoje špecifiká. Postavy žijúce v realitách sa môžu na seba podobať, prípadne mať ten istý osud ako v našej realite, spravidla to býva úplne inak. Barry sa do reality Zeme 3 dostal náhodou a v rámci testovania zariadenia, ktoré by ho opäť dostalo na Zem 2, kde by mohol poraziť Zooma. Ako to už býva pri experimentoch, nikdy sa nepodaria na prvýkrát a tak ocitol v National City, kde si ho hneď všimla Kara ako Supergirl. Že niečo nie je v poriadku zistili hneď pri zoznámení, keďže obaja vzájomne netušili o svojej existencii, preto bolo jasné, že Barry je v úplne novej, neprebádanej realite, ktorá sa omnoho viac podobala na náš svet ako v prípade Zeme 2. Po zoznámení sa Barry pridal ku Kare a výmenou za pomoc s návratom domov jej pomohol s aktuálnym nepriateľkami Silver Banshee a Livewire, ktoré chceli Supergirl raz a navždy zničiť a dopriať tak verejnosti jej odchod.

Supergirl stále bojovala s verejnou mienkou a jej strachom z nej po nedávnych udalostiach, keď po vplyvom červeného Kryptonitu ukázala svoju silu. Práve zničením Silver Banshee a Livewire si opäť získala dôveru verejnosti, ktorá pochopila, že Supergirl je ich jedinou ochranou a záchranou. Barry ako Flash na seba hneď upútal pozornosť celého mesta a najmä Cat Grant, ktorá okamžite odhalila, že „bratranec“ Kary je Flash. Toto tajomstvo si nechala pre seba, keďže Barry sa mohol vrátiť späť domov. Potreboval vyvinúť dostatočnú rýchlosť nato, aby sa otvorila časopriestorová diera späť do našej reality. K tomu mu pomohla Kara, keďže na záver si zmeral svoje sily a chceli zistiť, kto je najrýchlejší človek na svete. Barryho prítomnosť sa nepáčila jedine Jamesovi Olsenovi, ktorý po rozchode s Lucy Lane si uvedomil, čo ku Kare cítí a Barry Kare veľmi imponoval. Po jeho odchode konečne Kara dokázala povedať Jamesovi pravdu a pobozkať ho. Ich moment šťastie však netrval dlho, pretože Kryptončan Non spolu s Indigo rozbehli svoj plán ovládnutie mesta a sveta, spustili program Myriad, ktorý spravil z ľudí bezduché schránky, ktoré slúžia vyššiemu cieľu. Myriad neovplyvnil Karu a prekvapujúco ani Cat Grant a ochranu pred ním vymyslel aj nenávidený Maxwell Lord. Táto nesúrodá trojica má v teda rukách osud nielen National City, ale celého sveta, pretože Non chce Myriad rozšíriť všade, kde žijú ľudia, aby každá bytosť mu patrila. Problémom bol aj fakt, že Kare priletel pomôcť aj Superman, keď však prekročil hranice mesta, Myriad mal vplyv aj naňho. Po prchajúcej Alex a Hankovi pátrali bezpečnostné zložky po celej krajine, obaja sa zhodli, že sa musia vrátiť do mesta a pomôcť Kare. Lenže Non a Indigo tak získali cennú páku, z Alex sa stala ústredná bojovníčka, ktorá mala Karu vziať život.

Záverečná epizóda má názov Better Angels a Kara bude musieť bojovať s najväčším svojím nepriateľom, teda so svojou najbližšou osobou jej srdca. Alex pod vplyvom Myriad má k dispozícii meč zo zeleného Kryptonitu, ktorý prebodol aj Astru. Non chce využiť túto symboliku a pomstiť tak smrť svojej milovanej a vidieť takou istou bolestivou smrťou zomierať aj jeho neter Karu.

Kara sa snaží v Alex prebudiť jej starú osobnosť, účinky Myriadu sú však silnejšie a ona bude musieť spraviť najväčšiu obetu v živote, aby zachránila nielen mesto, ale aj celý svet a pritom neublížila svoje sestre, ktorá nemá kontrolu nad sebou. Alex dokáže “prebudiť” len niekto, ku komu pociťuje najväčšiu lásku, jej matka. Ako záloha pre Supergirl je Cat Grant a Max, ktorí sa snažia pomôcť starým spôsobom a bez využitia moderných technológii, ktoré ovláda Indigo. Cat našla možnosť ako pomôcť Kare prehovoriť k obyvateľom mesta prostredníctvom zastaranej techniky z jej prvého zamestnania.

Zostáva nádej, že Supergirl z posledných síl zastaví Nona a Indigo v ich pláne zničiť ľudstvo, pri tejto snahe je ochotná položiť svoj vlastný život pre dobro všetkých.

debata chyba
Viac na túto tému: #Supergirl