Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Agents of S. H. I. E. L. D. - záchrana sveta sa nemusí zhodovať s ...

19.04.2016 15:40
debata
Agents of S. H. I. E. L. D. - záchrana sveta sa...
Agents of S. H. I. E. L. D. - záchrana sveta sa nemusí zhodovať s ... Agents of S. H. I. E. L. D. - záchrana sveta sa nemusí zhodovať s ...

Má seriál šancu na dlhodobé prežitie bez dotovania zo strany Marvelu?

V marci sa do vysielania vrátila 3.séria Agents of S.H.I.E.L.D. So svojou druhou polovicou, zároveň televízia ABC potvrdila natáčanie 4.série a prípravy spin-offu s názvom Marvels Most Wanted, čo potvrdil aj odchod dvoch ústredných postáv z pôvodného seriálu v trinástej epizóde. Hoci sa marvelovské univerzum má zjavne v ďalšej sezóne na ABC rozšíriť, otázne je, dokedy televízia bude ochotná držať S.H.I.E.L.D. Na obrazovkách, keď sledovanosť na jar padla na úplne dno? Je zjavné, že Marvel má dostatočný vplyv nato, či ABC schvaľuje ďalšie série, pri aktuálnej sledovanosti by iné seriály boli bezpodmienečne zrušené a niektoré už aj boli. Agents of S.H.I.E.L.D. Však naďalej pokračujú a pokračovať budú prinajmenšom ďalší rok. V konečnom dôsledku je to len dobre, pretože seriál je naozaj skvelý a po nepodarenej prvej série sa úroveň zvyšuje zo série na sériu a zdá sa, že práve S.H.I.E.L.D. Vďaka Marvelu prináša kvalitu na obrazovky aj napriek nízkej sledovanosti a tvrdohlavo seriál bojuje s touto nepriazňou a zostáva len dúfať, že vplyv Marvelu bude pokračovať aj v budúcnosti. Navyše v nasledujúcej sezóne sa objaví spin-off, ktorý stále nebol oficiálne potvrdený, všetko nasvedčuje tomu, že nebude nutné čakať na ohlásenie dátumu vysielania. Bobbi Morse a Lance Hunter opustili počas tretej série seriál a tvorcovia im pripravili odchod, ktorý je ideálny pre ich úplne nový a samostatný príbeh.

Ako sa však vyvíja sledovanosť počas jari? Na jeseň pokračoval medzisezónny pokles, neskôr sa krivka ustálila na 4 miliónoch divákov s ratingom 1.2 – 1.3, jar priniesla ešte väčší pokles a momentálne sa pohybuje na nebezpečných minimách. Nepríjemný pokles už naznačila jarná premiéra, keď si ju pozrelo 3.51 milióna divákov s ratingom 1.1. Už nasledujúci týždeň premiérová epizóda zaznamenala konečný výsledok 2.91 milióna divákov a ratingom 1.0, ďalší týždeň sa počet divákov zopakoval, rating však klesol o desatinu na 0.9, čo bolo pre seriál series low, teda najnižšia sledovanosť počas troch rokov vysielania. Posledná marcová epizóda priniesla našťastie vzostup sledovanosti a už sa zdalo, že posledné dva týždne boli nepríjemným výkyvom. Lenže začiatok apríla priniesol ďalšie nepríjemné prekvapenie a epizódu si pozrelo iba 2.87 milióna divákov a rating 0.9, čo predčilo series low z predchádzajúcich týždňov, minulotýždňová epizóda na ľahko prehupla cez trojmiliónovú hranicu a rating 1.0. Je teda jasné, že seriál balansuje na veľmi nebezpečných hodnotách túto jar a diváci sa môžu právom obávať, kam S.H.I.E.L.D. Dokáže ešte klesnúť v rámci tejto série a v tej nasledujúcej. Každá prestávka vo vysielaní seriálu stále viac ubližuje a leto môže byť pre seriál tragické. Preto je stále diskutabilné, či S.H.I.E.L.D. Dokáže prežiť aj nadchádzajúcu 4.sériu a navyše či aj pripravovaný spin-off je opodstatnený. V máji sa diváci, ktorí zostali verní seriálu počas premiér môže tešiť na špeciálne dvojhodinové finále s názvom Forgiven a Ascension, ktoré ABC odvysiela 17.mája.

Tvorcovia pred začiatkom vysielania druhej polovice 3.série sľúbili flashforward, ktorý ukáže blízku budúcnosť a predznamená zrejme finálový zvrat, pri ktorom jeden z členov tímu zomrie. Otázkou je, kto. Druhá polovica série pokračovala v príbehu o Inhumans a ich zaradení sa do civilizácie, čo vyvolávalo vášne po celom svete. Inhumans sú vnímaní ako hrozba pre bežných ľudí, ktorí nemajú žiadne schopnosti a tým pádom sa ich obávajú. Politické snahy chcú Inhumans oddeliť od spoločnosti a mať ich pod kontrolou. S.H.I.E.L.D. bol čiastočne legitimizovaný prezident USA, navonok vystupuje agentúra ATCU, lenže v pozadí je to S.H.I.E.L.D., ktorý počas rokov zdiskreditovala Hydra a verejná mienka žije stále v domnienke, že S.H.I.E.L.D. je hrozba, ktorej sa treba obávať a Hydra chráni svet, pritom všetko bolo naopak. Coulson ako riaditeľ S.H.I.E.L.D.u bo­joval s vlastným démonom a to výčitkou svedomia, že zabil Warda a dokončil svoju pomstu za vraždu Rosalind. Tým prekročil tenkú líniu svojho presvedčenia. Musel pokračovať ďalej a pokúsiť sa eliminovať Hydru, ktorá zbierala po svete iba vybraných Inhumans, aby mohli využiť ich schopnosti proti ľudstvu. Na čele stál mocný Gideon Malick, ktorý sa skrýval za miliardy dolárov a nekonečným vplyvom, bol teda ideálnym lídrom Hydry. Splnil dávne rodinné poslanie a priviedol na Zem najmocnejšieho Inhumana v tele Warda.

Počas týždňov Ward naberal silu, vysával život z iných, aby tak prebral nadvládu nad svetom. Lenže objavil sa nevinný Inhuman, ktorý dotykom vedel vyvolať pohľad do budúcnosti. Svoju takmer smrť videla Daisy, ktorej úlohou bol ho zachrániť, lenže sa jej to nepodarilo, avšak videla aj spomínaný flashforward o smrti jedného člena S.H.I.E.L.D.u. Malick tiež videl svoju budúcnosť a neodhadol hrozbu, ktorú Ward predstavuje. Ten postupne naberá na sile a rozosieva strach všade, kde príde. Dlhé mesiace S.H.I.E.L.D. netušil, že vo Wardovom tele je Inhuman z modrej planéty a že sa dokázal premiestniť prostredníctvom portálu. Medzitým sa s tímom muselo rozlúčiť duo Bobbi Morse a Lance Hunter. Tí sa zaplietli do medzinárodného konfliktu v Rusku, keď člen ruskej vlády bol Inhuman a mal zabiť ostatných členov a začať politickú krízu. Agenti situáciu zachránili, lenže poslanie o záchrane sveta sa nezhoduje s politickými záujmami. Aby sa zachránili Coulson im navrhol svetlú budúcnosť a to, že ich ruský režim nezabije. Museli sa však dištancovať od S.H.I.E.L.D.u, od všetkých, ktorých poznali. Stali obyčajnými smrteľníkmi a nežiaducimi osobami, museli opustiť svoj tím a začať od nuly. Lenže Coulsonov tím na nich bude dávať vždy pozor a rozlúčil sa s nimi tak ako sa patrí. Práve ich odchod na konci 13.epizódy bolo odrazovým mostíkom pre možný spin-off, ktorý sa bude odohrávať po dlhšom čase po ich odchode a začnú svoje nové špionážne dobrodružstvo.

Tím sa musel zmieriť s bolestnou stratou ich kolegov a hlavne priateľov a celá organizácia je oslabená, nemôžu však poľaviť, Ward postupne silnie a jeho vplyv bude čoraz väčší na ovládnutí sveta. Jeho úlohou je zničiť celú civilizáciu a vďaka Malickovi sa mu postupne podarí, naštudoval si dejiny nášho sveta a súčasnú situáciu a pochopil, že jedinou mocou sú peniaze, ktoré hýbu svetom. Malick po vražde vlastnej dcéry, ktorý Ward zabil, aby ho vystrašil pochopil, čo vlastne spravil. Teraz je už neskoro. Agentka May sa musela rozlúčiť so svojím manželom, ktorý sa poslednýkrát premenil na vraha Inhumans Lasha, jedinou nádejou je vakcína, ktorú vyvíja Jemma Simmons spolu s Fitzom. Nateraz bude musieť zostať monštrom.

Coulsonov tím sa ocitol v zajatí Hydry a Warda, jedinou nádejou na záchranu je Daisy a Lincoln, ktorá bude musieť zložiť nový tím legendárnych Secret Warriors, zložených z Inhumans, ktorých presvedčili po celom svete k spolupráci. Naučili ich ovládať schopnosti, no stále nie sú profesionálnymi agentmi. Tento krok Daisy desí, lebo sa opäť o krok priblížila k naplneniu desivého výjavu z budúcnosti o smrti jedného z nich.

Dnešná, 17.epizóda má príznačný názov The Team, Daisy sa tak ocitne v neštandardnej situácii, keď bude vo velení nesúrodého tímu Inhumans a ich úlohou bude bojovať proti profesionálnym zabijakom Hydry a Wardovi, ktorého mŕtve telo obýva nebezpečný Hive. Nateraz sú Secret Warriors amatérmi, po tejto misii sa môžu stať hrdinami.

V 18.epizóde s názvom The Singularity Simmonsová s Fitzom dajú svetu nádej na záchranu, keď sa objavia potenciálnu možnosť ako zastaviť Warda alias Hive. Ten medzitým sa stane reálnou svetovou hrozbou. Prvá májová epizóda, ktorá bude mať poradové číslo 19 a názov Failed Experiments už bude jasným predznamenaním blížiaceho sa finále. Hive bude mať pod kontrolou mnohých Inhumans po celom svete a už ho nič nebude deliť od spustenia plánu na zničenie ľudstva. Coulson a jeho tím zistí, čo presne bude predchádzať koncu celej civilizácie.

debata chyba
Viac na túto tému: #Agents of S.H.I.E.L.D.