Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Agents of S. H. I. E. L. D. - podarí sa zvrátiť nezvratné?

17.05.2016 12:10
debata
Agents of S. H. I. E. L. D. - posledné zbohom...
Agents of S. H. I. E. L. D. - posledné zbohom proti svojej vôli! Agents of S. H. I. E. L. D. - posledné zbohom proti svojej vôli!

Nepremeškajte finále 3.série!

Finálová smršť posledných epizód aktuálnych sérii obľúbených seriálov pokračuje aj dnes večer. Televízia ABC totiž odvysiela špeciálne dvojhodinové finále 3.série Agents of S.H.I.E.L.D. s názvom Absolution a Ascension. Seriál sa následne na niekoľko mesiacov vytratí z obrazoviek, aby sa vrátil opäť na jeseň s potvrdenou 4.sériou. Svetlo sveta neuzrie pripravovaný spin-off seriál Marvels Most Wanted, ktorý sa mal zamerať na postavy agentov Bobbi Morse a Lanca Huntera, ktorých príbeh tvorcovia ukončili na začiatku druhej polovice aktuálnej série S.H.I.E.L.D.u. V tom čase sa predpokladalo, že ABC konečne schváli nový seriál, pretože jeho prípravy už zrušila pred rokom vo fáze iba prvých úvah, tento rok si dokonca objednala natočenie pilotnej epizódy, ktorá zjavne nezaujala ani s rozvinutým príbehom a tak Most Wanted dostali opäť červenú a zrejme sa tak definitívne ukončili nielen úvahy, ale ďalšie prípadné kreatívne zmeny, ktoré by mohli po tretíkrát oživiť výrobu nového S.H.I.E.L.D. seriálu. Stopku po druhej sérii dostal aj seriál Agent Carter pre nízku sledovanosť a tak svet S.H.I.E.L.D.u sa tak na ABC sa značne oklieštil. Je paradoxom, že superhrdinské filmy z dielne Marvelu na filmových plátnach trhajú rekordy, zatiaľ, čo ten televízny svet Marvelu aspoň na ABC začína chradnúť. Za zrušením potenciálneho spin-offu môže byť aj nové vedenie televízie, ktoré sa snaží vniesť čerstvý vietor a nájsť spôsob ako zvrátiť klesajúcu sledovanosť seriálov naprieč celým portfóliom. Proti novému S.H.I.E.L.D. seriálu sa totiž ešte pred začiatkom príprav zdvihla vlna kritiky, diváci si totiž veľmi obľúbili duo agentov Morse a Hunter a dokonale zapadli do pôvodného seriálu, kde fungovala chémia medzi všetkými členmi a preto nechceli, aby seriál opustili, hoci možno ich vlastný seriál by diváci po predstavení pilotu mohli ešte viac milovať. K tomu, keď sa pripočítala klesajúca sledovanosť pôvodného S.H.I.E.L.D. seriálu, vedenie zmenilo nastavený kurz a spin-off bol zrušený, aby sa mohla otvoriť cesta k návratu dvoch agentov späť buď rovno na začiatku 4.série alebo v jej priebehu. Nateraz však nie sú známe žiadne oficiálne správy o možnom návrate agentov späť, predsalen celý štáb až do júla si užíva zaslúžené voľno. Je veľmi pravdepodobné, že Bobbi a Lance vrátia do tímu riaditeľa Coulsona.

Posledné týždne pred veľkým vyvrcholením 3.série sa naďalej potvrdzoval klesajúci trend sledovanosti, počas apríla dokonca seriál dosiahol ďalšie nové dno, zatiaľ, čo v priebehu jari, keď sa na obrazovky dostala druhá polovica série, sledovanosť sa pohybovala na úrovni štyroch miliónov divákov a postupne klesala, nikdy to však nebolo pod tri milióny divákov. Teda až do apríla. Apríl patril medzi historicky najmenej sledované epizódy doteraz. Až dve aprílové epizódy zaznamenali series low, teda najnižšiu sledovanosť seriálu vôbec, keď si televízor v čase vysielania Agents of S.H.I.E.L.D. pozrelo iba 2.87 milióna divákov a rating klesol na nebezpečných 0.9. Ostané epizódy sa aspoň prešvihli ľahko cez hranicu troch miliónov s ratingom 1.0. Možno už s istotou povedať, že ak takúto sledovanosť bude mať 4.séria, čo je takmer isté, nič nenasvedčuje tomu, že by sa mal stať nejaký zázrak, tak nasledujúca sezóna bude seriál posledná a príbeh sa skončí v nelichotivých číslach a mimo záujmu divákov. Jedine ak sa ABC pridá k stále rozrastajúcemu sa počtu televízii, ktoré sa na seriály pozerajú zo širšieho hľadiska a nie je pre nich hlavná sledovanosť iba počas vysielania v televízii. S.H.I.E.L.D. totiž dosahuje diametrálne odlišné a lepšie výsledky, ak sa sledovanosť zráta po uplynutí niekoľkých dní od vysielania, diváci si sledovanie nechávajú na neskôr a v čase vysielania dávajú prednosť inému programu. Nízka sledovanosť počas utorkových večerov teda nie je odrazom diváckeho nezáujmu alebo neobľúbenosti, S.H.I.E.L.D. má totiž veľmi silnú mladú fanúšikovskú základňu, ktorá nie je odkázaná sledovať programy počas presne určeného času, ale seriál si pozrú inokedy prostredníctvom iných platforiem. Nehovoriac o tom, že Agents of S.H.I.E.L.D. svojou kvalitou patria medzi to najlepšie, čo sa týka tohto žánru, čo momentálne trh v zámorí ponúka.

Hive konečne odhalil svoj strašný plán pre našu planétu. Ľudstvo čaká bolestivá a strašná premena na jeho poddaných. K tomuto cieľu získal cennéh spojenca, Daisy, ktorú infikoval, ukázalo, že Hive pomocou nanitov dokáže ovládnuť Inhumans, ktorí ho následne slepo veria a sú mu podriadení. Je to akoby závislosť na jeho bytí. S rastúcim vplyvom a pokračujúcim výskumom Kree kryštálov, ktoré dokážu človeka premeniť na Inhuman hľadal aj jedinú vec, ktorá by ho mohla zabiť. Je to záhadný artefakt, ktorý po spustení eliminuje jeho schopnosti. Daisy zradila S.H.I.E.L.D. proti svojej vôli, zabila Gideona Malicka, ešte predtým však zachránila celý tím zo zajatia. Mack veril, že jeho partnerka v tíme bojuje so závislosťou a niekde vo vnútri vie, čo je správne, čo sa mu nakoniec vypomstilo a Daisy ho takmer zabila. Hive takmer našiel svojho premožiteľa, boli do bojovníci Kree, ktorý pred tisícročiami robili pokusy na ľuďoch a omylom vytvoril Inhumans, ktorých považovali za svoj omyl a chceli týchto jedincov zabiť, aby tak napravili svoje škody. Hive potreboval krv týchto bojovníkov, aby mohol dokončiť svoj plán, potreboval totiž vynájsť univerzálne Kree kryštály. Doteraz na Inhumans sa mohli premeniť iba ľudia so špecifickým DNA, čo značne zúžilo počet jedincov, ktorí by mu na Zemi mohli slúžiť. Daisy mu poskytla vlastnú krv, aby svojmu pánovi dožičila naplnenie jeho úlohy a on tak mohol vytvoriť ohavné primitívne tvory, čo bolo dôsledkom nedokonalej zmesi. Hive nepotreboval vyvinutých ľudí s rôznymi schopnosťami, ktorí by sa mohli časom vzbúriť, chcel len primitívnych tvorov a zabijakov, ktorí by mu pomohli zničiť ľudstvo a prípadne časom by sa presunul na ďalšiu planétu, ktorú by mohol zničiť. Pritom aj Hive bol pred tisícročiami obyčajným človekom, lovcom, ktorého Kree bojovníci zajali a robili na ňom pokusy, pričom výsledkom sa im vymkol spod kontroly a evolúciou ľudskej rasy ho vyhnali zo Zeme a pomocou portálu uväznili na inej planéte. Na jeho odkaze vznikla Hydra, ktorá ho uctievala a chcela priviesť späť na Zem, na základe toho vznikla aj viera v diabla a nekonečné zlo, ktoré tento tvor pre náš svet predstavuje.

Tím pod vedením Coulsona chcel Hiva zabiť, lenže bolo už neskoro, podarilo sa mu nazbierať dostatok síl, aby sa stal neporaziteľným, preto Coulson vymyslel náhradný plán a vypustil naňho Lasha, o ktorom si mysleli, že sa zrodil preto, aby porazil Hive. Nanešťastie sa mu to nepodarilo, zachránil však Daisy a zničil infikovaných nanitov, aby sa mohla vrátiť späť do S.H.I.E.L.D., v ktorom nateraz stratila dôveru. Ako už býva zvykom, Marvel sa snaží čiastočne prepojiť filmový a seriálový svet a každá séria agentov zahŕňa aj odkaz na niektorý z filmov. Počas minulých rokov to bol napríklad druhé pokračovanie Kapitána Ameriku, či druhého Thora, druhých Avengers a tento rok to bolo tretie pokračovanie megaúspešného Kapitána Ameriku, v občianskej vojne sa proti sebe postavili niekdajší spojenci, rozdelil ich názor na registráciu Inhumans. Coulson bol zástancom voľného pohybu a bol proti registrácii, čo momentálne bolo proti celosvetovému presvedčeniu. Dokonca sa čiastočne prepojil aj so seriálom Agent Carter a diváci sa dozvedeli, že legendárna agentka Carterová zomrela vo veku 95 rokov.

Coulsonov tím zistil vďaka Daisy tajný plán, ktorý Hive chce spustiť každou hodinou. Nezostáva nič iné, len riskovať aj to najcennejšie a postaviť sa najväčšiemu nepriateľovi, ktorý sa pohyboval po našej planéte. Simmonsová s Fitzom pokračujú vo svojom výskume liek pre Inhumans, posledné mesiace však boli neúspešné. Tvorcovia sľubujú ikonický posledný súboj Hive, postaví sa mu zoči voči samotný Couslon, ktorý na modrej planéte zabil Warda a do jeho tela ako symbionta využil Hive? Teraz sa na nich zvyšuje nátlak v súvislosti so zničením sveta. Všetci však vedia vďaka Daisy, že na konci ich boja niekto z členov tímu zomrie. Kto to však bude? Poznávacím znamením je retiazka s krížom. Ten, kto ju bude mať, ten zomrie. Tak aspoň vyzerala vízia. Alebo sa podarí zvrátiť víziu Daisy o niekoho smrti? Dá sa zvrátiť nezvratný osud?

debata chyba
Viac na túto tému: #Agents of S.H.I.E.L.D.