Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

The Walking Dead - enyky, benyky. . . kto “vyhral” svoj ...

06.06.2016 11:54
debata
The Walking Dead - enyky, benyky. . . kto...
The Walking Dead - enyky, benyky. . . kto “vyhral” svoj ... The Walking Dead - enyky, benyky. . . kto “vyhral” svoj ...

Ako sa skončila 6.séria?

Medzi prvými seriálmi, ktoré v končili vysielanie v televíznej sezóne 2015/2016 bol aj hit televízie AMC The Walking Dead, diváci videli 16.epizódu s názvom Last Day on Earth ešte začiatkom apríla. Sledovanosť počas celej série bola tradične mimoriadne vysoká, no nie už rekordná. Aprílové finále si celkovo pozrelo 14.19 milióna divákov s ratingom 6.9, tieto hodnoty opäť rozdrvili všetky televízie a ich seriály. Tvorcovia sľubovali jeden z najšokujúcejších otvorených koncov a ich slová sa naplnili do bodky, siedma séria odštartuje ako už býva zvykom po minulé roky v októbri.

Po skončení The Walking Dead prevzal miesto vo vysielaní aj úspešný spin-off Fear The Walking Dead so svojou druhou sériou, ktorá divákom čiastočne skráti čakanie na pôvodný seriál. Fear The Walking Dead dosahuje približne polovičné hodnoty vo vysielaní, to však AMC úplne stačí nato, aby tento spin-off po odvysielaní prvej epizódy druhej série, predĺžila aj na tretiu sériu, pretože tento zombie seriál je druhým najsledovanejším seriálom AMC a buduje si svoj vlastný apokalyptický svet. Po odvysielaní prvých siedmych epizód sa druhá séria na krátky čas stiahla z obrazovky, aby sa v auguste mohla vrátiť a následne v októbri si štafetu opäť preberie TWD s dlho očakávanou siedmou sériou a najmä s odpoveďou na otázku, ktorá trápi všetkých divákov po zhliadnutí finálovej epizódy. Kto sa stal obeťou Negana a jeho drôtenej baseballovej pálky Lucille?

Podobne ako minulý rok, tak aj tento AMC vyhradila pre finálový epizódu špeciálny 90-minútový slot, čo si mnohí diváci mylne vyložili, že ich čaká rovnako dlhá epizóda. Tento lákavo vyzerajúci slot zahŕňal aj reklamy, či epizóda bola dlhšia ako štandardná 45-minútovka, celkovo tvorcovia predstavili zbesilú a beznádejnú 60-minútovku, ktorá na konci krvavo vygradovala smrťou jednej z postáv. Ešte predtým sa však Rick, Glenn, Carl, Abraham, Sasha, Rosita, Michonne, Maggie a Daryl ocitli v bezvýchodiskovej situácii. Zraneného Daryla zajali Neganovi Spasitelia a na konci epizódy sa pridal k svojej skupine, aby si pokľakol pred Negana, ktorý sa po prvýkrát objavil na scéne, aby videl legendárnu Rickovu skupinu, ktorá mu posledné týždne spôsobila mnohé škody, robila vrásky, ba čo horšie, dovolila si mu vzdorovať.

Alexandriu opustil Rick spolu s ostatnými, aby pomohli Maggie, ktorej tehotenstvo sa skomplikovalo a bola vo vážnom stave, jedinou nádejou bola susedná kolónia Hilltop. Lenže všetky prístupové cesty postupne blokovali Spasitelia na znak toho, že Rickovo sebavedomé vystupovanie proti nim sa skončilo. Bola to predzvesť Rickovo pádu, s pribúdajúcimi hodinami a zablokovanými cestami postupne si skupina uvedomila, že sa dostali do slepej uličky a Negan si ide pre nich, ich zdanlivo úspešné ťaženie sa skončilo a precenili svoje sily. Negan s nimi rozohral šialenú hru na mačku a myš, pri ktorej si postupne obete uvedomili, že sú v koncoch, zlomil ich, fyzicky aj psychicky. Nakoniec si márne mysleli, že ich obídu pešo cez les, lenže vyjadrenie jedného Spasiteľa počas minulých epizód, že všetci sú Negan, nadobudlo ten pravý význam až teraz. Spasitelia boli všade, Negan si vybudoval neprekonateľnú kolóniu zabijakov a ľudí s pohnutými hodnotami a bolo veľkým šťastím, že Alexandria odolala tak dlho.

Negan si užíval pohľad na svojich zlomených protivníkov, ktorí kľačali pred ním a po dlhom čase boli v pozícii, keď sa reálne báli o svoj život. Zvykli si na ten pocit, že oni sú víťazi a určujú pravidlá. Negan im predstavil svoju vernú spoločníčku Lucille, ostnatým drôtom obohnanú baseballovú pálku, ktorá je jeho charakteristickým vražedným nástrojom. V pôvodnej komiksovej predlohe sú obávanými nepriateľmi a nikto nechce okúsiť tak strašnú smrť rukou Negana. Lenže ako výstrahu pre všetkých, aby mu viac v budúcnosti nevzdorovali, sa rozhodol jedného zabiť. Kto to však mal byť? Vynašiel sa a začal žrebovať, enyky, benyky…kto vyhral svoj posledný deň v živote? Posledné zábery série patrili pohľadu obeti, ako sa pozerá na svojho vraha a počuť len silné údery a valiacu sa krv obete. Koho si Negan vybral?

Nato diváci dostanú odpoveď v úvode siedmej série, tvorcovia avizujú epizódu zameranú na mŕtvu postavu, ktorá bude odkazom na finále, kde bude zobrazený posledný deň života tejto postavy. Zaujímavosťou je, že o konci jednej postavy netušia ani samotní herci, momentálne to patrí medzi najutajovanejšie zápletky, odhliadnuc od vyriešenia záhady o Jonovi Snowovi z Game of Thrones. Herci sa dozvedia pravdu až pri začiatku natáčanie, ktoré by sa malo začať čoskoro a dokonca majú v zmluvu zakotvené a zakázané prezradiť toto tajomstvo, dovtedy kým sa odvysiela prvá epizóda 7.série a následne sa rozbehne séria rozhovorov a rozlúčka s danou postavou.

debata chyba
Viac na túto tému: #THE WALKING DEAD