Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Supergirl - príbeh o tých druhých čakajú veľké zmeny! Kam poletí ...

08.06.2016 15:05
debata
Supergirl - príbeh o tých druhých čakajú veľké...
Supergirl - príbeh o tých druhých čakajú veľké zmeny! Kam poletí ... Supergirl - príbeh o tých druhých čakajú veľké zmeny! Kam poletí ...

Ako sa skončila 1.séria?

Prvá séria Supergirl sa netradične na americké pomery končila mimo hlavnej konkurencie v máji, diváci sa s Karou rozlúčili v polovici apríla dvadsiatou epizódou s názvom Better Angels. Aprílové finále nezaznamenalo žiadny pozitívny posun sledovanosti smerom nahor, zostal vo svojich stabilných a štandardných hodnotách, ktoré televízia CBS zaznamenávala v podstate počas celej úvodnej série. Záverečné hodnoty sa ustálili na 6.1 milióna divákov s ratingom 1.3, Supergirl teda úspech na CBS na svojom konci nezaznamenala. Zaujímavosťou je, že v čase vysielania finále sa stále nevedelo, či seriál bude pokračovať druhou sériou a v čase natáčania poslednej epizódy boli náznaky pokračovania, preto tvorcovia si pripravili otvorený koniec. To, čo sa však dialo v máji, pri odhaľovaní vysielacích schém na ďalšiu televíznu sezónu prekvapilo všetkých divákov.

O ďalšom osude Supergirl sa špekulovalo pomerne dlho vzhľadom na zdržanlivý prístup CBS, preto sa objavili „zaručené“ správy o konci seriálu, vzhľadom na neuspokojivú sledovanosť na pomery najsledovanejšej televízie v USA, na druhej strane sa šírili iné názory, že seriál bude pokračovať druhou sériou a netreba špekulovať o konci. CBS nakoniec prekvapujúco oznámila koniec seriálu na svojich obrazovkách, s tým, že od jesene sa Supergirl presťahuje na televíziu The CW, kde sa vysielajú všetky superhrdinské seriály ako je Arrow, The Flash a Legends of Tomorrow, ktoré produkuje rovnaký tím. Ľahkosť prestupu seriálu na inú stanicu bol spôsobený tým, že The CW je spolovice vlastnená CBS, je teda akousi sesterskou stanicou, avšak navonok si obe televízie konkurujú. Pôvodne v čase príprav výroby Supergirl sa predpokladalo, že seriál nakoniec bude vysielať The CW, spolu s ostatnými seriálmi z DC Comics univerza, zasiahla CBS, ktorá sa márne pokúšala a naďalej pokúša „omladiť“ svoje prestarnuté publikum a zariskovala nasadením Supergirl v hlavnom vysielacom čase, keďže Arrow, The Flash a Legends of Tomorrow sú veľkými hitmi medzi mladými. Navyše do výroby seriálu napumpovala viac peňazí, aby príbehy Kary dostali lepšie špeciálne efekty (náklady na jednu epizódu dosiahli až 3 milióny dolárov, štandardne sa náklady pohybujú medzi 1.5 – 2 miliónmi dolárov), investícia sa vyplatila a Supergirl na obrazovkách veľmi vydarené spracovanie, počas mesiacov vysielania sa ukázalo, že na CBS sa aj napriek veľkej snahe nehodí a trápi sa, z čoho vyplynulo aj rozhodnutie o presune na „sesterskú“ The CW, ktorá sa pôvodne Kary vzdala vzhľadom na preplnenosť vysielania superhrdinskými seriálmi.

Od jesene sa The CW naopak začala pýšiť tým, že štyri z piatich dní sa budú vysielať obľúbené seriály so superhrdinmi. The CW sa na Supergirl rozhodne teší, po oznámení presunu spustila promo kampaň, ktorá podporuje tento presun, objednala si rovno plnohodnotnú 22-dielnu sériu a oznámila prípravy najväčšieho crossoveru za poslednú dekádu. Čoskoro sa prepoja seriály Arrow, The Flash, Legends of Tomorrow a Supergirl veľkým príbehom. Ako sa ukázalo práve crossovery sú zárukou rekordnej sledovanosti a atraktívneho príbehu a vybudovania stabilného seriálového DC Comics sveta. Presun Supergirl so sebou však prinesie aj isté obmedzenia, ktoré by mohli nepríjemne ovplyvniť ďalšiu podobu druhej série. CBS natáčala prvú sériu vo vychytenom Los Angeles, The CW vzhľadom na svoje rozpočty natáča svoje seriály v „lacnejšom“ Vancouveri, herecký štáb teda čaká veľké sťahovanie a menší rozpočet. Práve presun z Los Angeles môže mať za následok, že Calista Flockhart, ktorá bravúrne stvárňuje Cat Grant nebude v novej sérii už hlavnou postavou a jej pôsobenie sa značne okliešti. Ostatní herci potvrdili, že sa naplno vrátia do ďalšej série, bez obmedzení. O herečke je známe, že popri práci sa intenzívne venuje svojej rodine a prísne oddeľuje rodinu a pracovnú zaneprázdnenosť, čiže lietanie z jednej strany krajiny na druhú kvôli natáčaniu seriálu by negatívne ovplyvnilo jej rodinu a tomu sa chce vyhnúť. Avšak Flockhart rázne vyhlásila, že si účinkovanie v Supergirl zamilovala a chce byť naďalej pevnou súčasťou príbehu a rozhodne sa nechystá jej trvalý odchod, aktuálne stále prebiehajú rokovania zástupcov televízie a jej manažmentom o ďalšom osude Cat Grant. Dá sa však očakávať, že seriál nestratí túto postavu, Cat sa bude naďalej objavovať v presne stanovenom počte epizód, aby herečka stíhala natáčanie.

Ďalšou zaujímavosťou je, že hneď na začiatku druhej série sa objaví Superman, ktorý sa počas prvej série síce objavil, len nikdy sa neukázala jeho tvár, pretože to nikdy nebol seriál o ňom. Supergirl je seriál o tých druhých, teda o postavách, ktoré sa v seriáloch o Supermanovi objavili, no boli vždy akoby na druhej koľaji. Tvorcovia sa snažia teraz udržať aj Supermana na druhej koľaji, aby príbeh zostal o Supergirl, ktorá vždy bola podceňová v televíznom, aj filmovom svete. Špekuluje sa o tom, že by Supermana mohol stvárniť herec Tom Welling, ktorý stvárňoval Clarka Kenta v desiatich sériách hitu Smallville. Tvorcovia o ďalšom pokračovaní zaryto mlčia, keďže celé natáčanie sa len pripravuje, celý herecký štáb si stále užíva zaslúžené voľno a prvý natáčací deň sa očakáva o viac ako mesiac.

Finálová epizóda bola pomerne priamočiara, bola vyvrcholením celej prvej série, proti sebe sa postavila Supergirl a Non, ktorý mal v pláne ovládnuť celý svet prostredníctvom programu Myriad. Ten ovládol najprv National City a všetci obyvatelia sa ocitli v akomsi tranze a nevnímali svoje okolie, iba Nona. Kara najprv apelovala na ovládnutú sestru Alex, aby ju nezabíjala, jedinou cestou ako sa vzoprieť Myriadu boli spomienky na svoj život. Alex Karu takmer zabila kryptonitom, až kým Marťan priviedol jej matku, ktorá ju prinútila spomenúť si. Zranená Kara sa rýchlo zotavila a mohla sa presunúť do starej vysielacej stanice, kde ju čakala Cat Grant a Maxwell Lord, ktorí mali pripravený plán ako prebudiť celé mesto, spustili prejav Supergirl do celého mesta a postupne sa všetci prebrali, prekazili tak Nonovi jeho plán, jeho spojenkyňa Indigo vymyslela ešte krutejší plán, využiť a pozmeniť Myriad nato, aby vyhubili celé ľudstvo jednou vlnou, nastavili špecifické frekvencie, ktoré po plnom nabití mali usmažiť každému mozog. Kara vedela, že len ona a Marťan sa môžu postaviť týmto dvom nepriateľom a najväčšou pravdepodobnosťou to bude samovražedná misia. Neprekvapujúco Non s Indigo umiestnili Myriad do väznice Fort Rozz, v ktorej boli uväznené individuá z Kryptonu. Supergirl dokázala Nonovi, že je silnejšia ako on a porazilo ho, Marťan zničil Indigo a Kara z posledných síl vyniesla Myriad do vesmíru, Zem bola zachránená, lenže Kara vo vesmíre stratila svoje schopnosti, Alex nedopustila, aby jej sestra zomrela a zachránila ju pomocou modulu, v ktorom priletela na našu planétu.

Všetko sa tak skončilo šťastne, DEO sa dostalo späť do rúk Hank Henshawa aj napriek jeho mimozemského pôvodu, ten bude agentúru aktívne riadiť spolu s Lucy Lane, ktorá sa ukázala ako výborná líderka. Všetkých však čaká ďalšie pátranie, po otcovi Alex a Kary, ktorý má byť dekádu väznený v tajnom programe a správy o jeho smrti boli falošné. Kara konečne zažila pocity nefalšovaného šťastia, začala chodiť s Jamesom Olsenom a čakalo ju povýšenie v práci. Cat Grant jej dala vlastnú kanceláriu, uvoľnila ju z miesta jej asistentky a má si rozmyslieť svoju ďalšiu budúcnosť v CatCo Media. Koniec epizódy naznačil veľkú záhadu, počas veľkej oslavy nad National City preletel objekt, ukázalo sa, že je kryptonský modul, presne taký, akým prišla na Zem Kara aj Superman. Kto sa však skrýva v ňom? Podarilo sa ešte niekomu uniknúť z Kryptonu? Odpoveď na túto otázku si diváci musia počkať do jesene, keď odštartuje druhá séria. Mimochodom, The CW bude Supergirl vysielať v pondelok, presne ako sa vysielala na CBS, diváci si tak presun seriál všimnú len na zmene loga televízie, ktorá ho bude vysielať.

debata chyba
Viac na túto tému: #Supergirl