Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

The Originals - jedinou nádejou na záchranu je nádej. ..

15.06.2016 12:29
debata
The Originals - jedinou nádejou na záchranu je...
The Originals - jedinou nádejou na záchranu je nádej. .. The Originals - jedinou nádejou na záchranu je nádej. ..

Ako sa skončila 3.séria?

Upírske seriály na The CW sa končili s týždenným rozostupom, nie veľkým spoločným záverom akoby sa dalo predpokladať. Tretia séria The Originals preto končila počas tretieho májového piatku 22.epizódou s názvom The Bloody Crown. Zdá sa, že to bola posledná séria, ktorá mala plnohodnotný počet epizód, teda 22. Vedenie televízie počas predstavovania vysielacej schémy na ďalšiu sezónu totiž prekvapilo a možno aj šokovalo divákov odsunutím štartu 4.série na midseason, teda najskôr sa predpokladá štart v januári 2017. Z toho jasne vyplýva, že pripravovaná štvrtá séria bude mať menej epizód, spravidla sa očakáva séria s trinástimi až šesťnástimi epizódami. Dôvod posunu štartu vyplýva z nedostatočnej sledovanosti tretej série, keď sa The Originals naplno prepadli a iba niekoľko epizód z celej série prekročilo miliónovú hranicu. Drvivá väčšina premiérových časti sa zastavila tesne pod touto hranicou a ratingom 0.3, čo odsúvalo seriál na chvost rebríčkov sledovanosti. Celkom oprávnene a jasne sa začalo hovoriť o možnom konci seriálu, The CW však počas apríla prekvapilo všetkých skeptikov a obnovila všetky svoje seriály okrem jedného a dala jasne najavo, že aj menej sledovaným seriál naplno dôveruje. Toto hromadné obnovenie bolo jasným signálom preplnenosti vysielacej štruktúry, keď sa k tomu pripočítajú dve novinky a presun Supergirl zo CBS. Riaditeľ televízie vtedy povedal, že vybrané seriály sa budú vysielať inak, s odsunutým štartom do midseason a menším počtom epizód, prípadne niektoré nájdu nové uplatnenie počas leta, keď sa vysiela obmedzený počet premiér. Prekvapujúco sa táto správa teda týka aj The Originals, ktorý kedysi spolu s The Vampire Diaries patrili do výkladnej skrine The CW a upírska značka, hoci pomaly pohasína, je stále silná.

Nič to už nemení na fakte, že nízka sledovanosť sa podpísala na tejto zmene a diváci sa dočkajú novej série, menšieho počtu epizód, čo môže byť aj v prospech veci. Tvorcovia budú môcť pripraviť dynamickejší príbeh, ktorý sa nebude musieť umelo naťahovať, štart v midseason znamená aj menší počet vysielacích prestávok, teda pravidelné vysielanie, a toto všetko môže viesť k čiastočnému nárastu sledovanosti a teda dlhodobejšieho prežitia seriálu. Na jeseň sa diváci dočkajú návratu iba The Vampire Diaries a jeho 8.série, pozitívnou správou je, že tvorcovia pripravujú ďalší crossover, čím naznačili, že aj dej v The Originals čaká významný posun v čase, ako to bolo v 7.sérii TVD, keď sa dej posunul o tri roky. Posledné scény tretej série jasne ukázali, že príbeh štvrtej série zaznamená podobný posun.

Posledná epizóda bola jasným odkazom na porážku Pôvodných a naplnenie proroctva, ktoré predpovedalo ich pád. Ich osud bol v tomto prípade už nezvratný, keďže ich katom mal byť Marcel, ktorý prebral nadvládu nad New Orleans, naďalej trúchlil za zosnulou Davinou, ktorá sa mohla vrátiť späť medzi živých, obetovala sa, aby zabránila vplyvu čarodejnických Predkov na náš svet. Marcelova dôvera v Pôvodných ako jeho rodiny, stvoriteľov bola otrasená a navždy zničená. Navyše do mesta sa opäť z celého sveta zhromažďovali upíri, aby sa prizerali na pád legendárnych stvoriteľov a začiatok novej epochy. Marcel neotáľal s naplnením proroctva, svojim nevyliečiteľným jedom nakazil Freyu, Kola a Elijaha, ktorý sám ho zabil, netušiac, že si vzal už sérum, ktoré ho zmenilo na vylepšenú verziu Pôvodného. Klausa čakala „spravodlivý“ súd za tisícročie teroru pred porotou a upírmi. Klaus vedel, že tentokrát tento boj nevyhrá, nemal šancu, potreboval však získať čas a odlákať pozornosť upírov od snahy Freyi vytvoriť pre Pôvodných nový svet, v ktorom by mohli prežiť, kým sa neobjaví liek na Marcelov jed. Pôvodní si uvedomili, že v tomto svete neprežijú, preto Freya vytvorila akýsi alternatívny, dokonalý svet, kde budú ich duše žiť, kým ich zranené telá budú uspané. Na scénu sa vrátila aj Rebekah, ktorá ako jediná mohla zabrániť Marcelovi v masakre svojich súrodencov, lenže Rebeku stále ťažilo prekliatie a chátrajúce psychické zdravie. S Klausom zosnovali plán, aby ho súd odsúdil na dlhú bolestivú smrť, čím by zabezpečil prežitie svojich súrodencov, pretože Freya musela prepojiť nový svet s životnou silou Klausa, ktorý spravil nezištnú a dobrú vec, nehľadiac na obrovskú bolesť, ktorá ho čakala. Lenže Marcelova nadvláda nebude bez opozície, ktorú vytvorí Vincent, ten síce požadoval pád Pôvodných, len krviprelievanie, ktoré spôsobil nechcel a pripomenulo mu to panovanie Pôvodných. Takže nič sa v meste nezmení, starý kráľ padol, prišiel však nový kráľ, rovnaký, keď nie ešte horší.

Klaus bol odsúdený na pomalé vysychanie na miestnom cintoríne, kde ho čakal hrobka. Do jeho tela Marcel zapichol magickú dýku, ktorá mu navyše spôsobovala neprekonateľnú bolesť. Bol to až príliš strašný trest, pre ostatných upírov dostatočný. Jedinou nádejou na záchranu Pôvodných bola Hayley a malá Hope. Tá opustila New Orleans s telami Pôvodných, bez Klausa, ktorý zostal trpieť v meste, ktorému vládol. Jej úlohou malo byť prežitie a vychovávanie Hope, Klaus sa však spoliehal nato, že nikdy neprestane pátrať po lieku, ktorý by dokázal vyliečiť telá Pôvodných a vrátiť ich medzi živých, aby mohli zachrániť Klausa a prebrať opäť nadvládu nad mestom. Posledné scény patrili odchodu Hayley a Hope z mesta a Klausovmu monológu, ktorý predčítal posledný list, ktorý venoval svojej dcére. Jedinou nádejou na ich záchranu je Hope (nádej).

Tento koniec bol dokonalým koncom 3.série a jeden z najlepších a najemotívnejších koncov naprieč všetkými seriálmi. Tvorcovia si boli vedomí klesajúcej sledovanosti a preto vytvorili pomerne kontroverzný koniec, ktorý by mohol poslúžiť ako úplný záver seriálu, v prípade zrušenia, ale aj úplne nový začiatok, skvelý príbeh v prípade obnovenia. Našťastie, televízia The CW sa rozhodla využiť druhú možnosť a tak začiatkom roka 2017 vtrhne na obrazovky 4.série The Originals s veľmi dobre našliapnutým príbehom, ktorý by mohol byť záchranou pred upadajúcou sledovanosťou.

debata chyba
Viac na túto tému: #The Originals