Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Agents of S. H. I. E. L. D. - posledné zbohom proti svojej vôli!

30.06.2016 12:35
debata
Agents of S. H. I. E. L. D. - posledné zbohom...
Agents of S. H. I. E. L. D. - posledné zbohom proti svojej vôli! Agents of S. H. I. E. L. D. - posledné zbohom proti svojej vôli!

Ako sa skončila 3.séria?

V druhej polovici mája televízia ABC ponúkla divákom špeciálne dvojhodinové finále 3.série Agents of S.H.I.E.L.D., epizódy Absolution a Ascension dali definitívnu odpoveď na otázku, ktorá bola ústrednou dilemou druhej polovice série a teda, kto nakoniec z tímu zomrel. Žiaľ, finále pohorelo na plnej čiare, keď celkovo si obe epizódy zhodne pozrelo len 3 milióny divákov s ratingom 1.0, čo nie je dobrým odrazovým mostíkom pre pripravovanú 4.sériu. Prepad sledovanosť malo za následok, že od jesene sa síce S.H.I.E.L.D. bude vysielať v utorok, avšak o hodinu neskôr a ABC vysunie nové epizódy na desiatu večer s koncom o jedenástej, teda do najmenej atraktívneho času v prime-time, kde sa dá očakávať ďalší prepad sledovanosti, otázka znie, aké hodnoty je ABC ochotná tolerovať vo svojom vysielaní. Pretože už napríklad tieto finálové sú hraničné, ďalší prepad by znamenal „ťažkú kotvu“ pre ABC, ktorá by ťahala ratingy nadol a čoskoro zrejme nadíde čas, keď aj zrejmá ochranná ruka Marvelu nebude dostatočne silná nato, aby udržala S.H.I.E.L.D. nad vodou a seriál sa odoberie do seriálovej histórie. Štvrtá séria bude pravdepodobne veľkým miľníkom pre seriál, ktorá rozhodne o jeho ďalšom osude, v prospech ďalšieho pokračovania bude aj fakt, keď sa S.H.I.E.L.D. a všetky natočené série dostanú do syndikácie, teda vysielacie práva budú mať k dispozícii aj ostatné televízie v USA, a za ne ABC začne inkasovať značné príjmy. Práve syndikácia bola častým záchrancom pre mnohé seriály, pretože pre televízie sú príjmy z predaja práv iným televíziám zlatou baňou a pre mnohých tvorcov, aj televízie je táto méta miľníkom. V neprospech však hovorí nízka sledovanosť a ťažko si predstaviť aj situáciu, keď by mala ešte klesnúť, to zrejme už ABC tolerovať nebude.

Predposledná epizóda s názvom Absolution pokračovala v deji, teda Coulsonov tím sa márne snažil dostať zo základne S.H.I.E.L.D.u, ktorú HIVE nakazil vírusom a z väčšiny agentov sa stali primitívni Inhumans. HIVE potreboval odlákať svojich úhlavných nepriateľov od dokončenia svojho plánu, teda vypustenia rakety do atmosféry, ktorá by väčšinu ľudstva premenila na primitívne, bezduché tvory, ktoré by slúžili svojmu pánovi a zvyšok by zomrel krutou smrťou. Uväznená Daisy cítila pocit viny zato, že práve od nej HIVE získal všetky informácie nielen o S.H.I.E.L.D.e a chcela to byť ona, ktorá sa s ním vysporiada. Uniknúť jej pomohol Lincoln, ktorý veril, že Daisy zvládne sa opäť začleniť do tímu a nie je už pod vplyvom HIVE. Z ich vzájomného súboju vzišiel víťazne nepriateľ a zranená Daisy si uvedomila blížiaci sa tragický koniec niektorého člena tímu, postupne všetko začalo logicky zapadať do jej vízie o tragickej smrti. Tím bol pre ňu ako rodinu, nemohla dopustiť, aby niekto zomrel, jej vinou. Poznávacím znamením bol ruženec od Eleny „Jojo“ Rodriguez, ktorá sa opäť pripojila k tímu, aby bojovala za záchranu sveta. Medzičasom ruženec putoval po jednotlivých členoch tímu, až nakoniec Daisy si uvedomila, že čo ak vízia neukazuje smrť niekoho iného, ale jej vlastnú? Prijala preto ťažobu rozhodnutia obetovať samú seba, aby ochránila všetkých a zabila aj HIVE.

Medzitým na prelome predposlednej a poslednej epizódy Coulsonov tím úspešne zneškodnil Inhumans na základni, ktorá utrpela vážne poškodenia a celá organizácia sa ocitla pred kolapsom. Coulson sa konečne zoči voči stretol s HIVEom, ktorý ukázal svoju pravú, modrú a chápadlovú tvár. Potreboval čas pre zbytok tímu, ktorý mal mimozemšťana prekabátiť a pripraviť plán ako zastaviť hlavicu s Kree kryštálmi. Medzitým HIVE zranil Lincolna, ktorý vedel o snahe Daisy obetovať samú seba a rozhodol sa ju zachrániť pred istou smrťou. Vedel, že jeho život sa chýli ku koncu a jednou ranou by mohol zničiť HIVE a zachrániť svet, preto bolo nutné, aby vyšla Coulsonova idea s hlavicou a nalákaním ho do stíhačky. Daisy o ničom nevedela, nenapadlo by ju, že jej milovaný Lincoln sa obetuje, ťažko niesla fakt, keď za jej činy pykal niekto iný a navyše jej láska, ktorá nedostala poriadnu šancu na rozvinutie.

HIVE skočil na plán a Lincoln rýchlo nasmeroval stíhačku do atmosféry, zbytok tímu len sledoval ako sa ich člen obetoval, Daisy prosila všetkých, aby Lincolna zachránili, postupne sa zrútila, keď nastal výbuch. Lincoln bol so svojím osudom zmierený a HIVE pred smrťou takisto, chcel len tento svet zmeniť k obrazu svojmu, hoci nebral do úvahy zničenie civilizácie. HIVE dal nášmu svetu posledné zbohom proti svojej vôli.  Významne k pádu HIVE prispel aj jeho dvorný vedec Radcliffe, ktorý sa pridal na stranu S.H.I.E.L.D.u a jeho úloha v novej sérii bude zrejme kľúčová. Po smrti Lincolna sa dej posunul o pol roka vpred a všetko bolo inak!

Ukázalo sa, že zdrvená Daisy opustila S.H.I.E.L.D. a snažila sa svoj pocit viny zahnať pomáhaním druhým a zanechávala za sebou stopy, vďaka ktorým dostala prezývku Quake. Celý tím po nej mesiace bezúspešne pátral a snažil sa ju zajať a presvedčiť, aby sa vrátila, pútala na seba veľa pozornosti, aj vďaka svojim schopnostiam. Druhý zvrat prišiel v tom, keď vysvitlo, že Coulson už nie je riaditeľom S.H.I.E.L.D.u, diváci sa meno lídra nedozvedeli a tvorcovia si toto rozuzlenie nechali pre 4.sériu, keďže v hre sú rôzne tipy a mená a zjavne toto bude jedna veľká zápletka v novom príbehu. Radcliffe sa zjavne pripojil na stranu tých dobrých, zostrojil novú umelú inteligenciu, podobnú ako vytvoril Tony Stark svojho Jarvysa, tentokrát sa scéne sa objavila AIDA. Fitz mal byť súčasťou vývoja, no zdá sa, že tím sa čiastočne rozpadol. S akými otázkami vstupuje seriál do 4.série? Kto je novým riaditeľom S.H.I.E.L.D.u? Kto opustil a kto zostal súčasťou S.H.I.E.L.D.u? Podarí sa zachrániť a zastaviť Daisy?

debata chyba
Viac na túto tému: #Agents of S.H.I.E.L.D.