Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Fear The Walking Dead - smrť sa stala formalitou, ktorá nepozná hranice!

19.08.2016 13:20
debata
Fear The Walking Dead - smrť sa stala...
Fear The Walking Dead - smrť sa stala formalitou, ktorá nepozná hranice! Fear The Walking Dead - smrť sa stala formalitou, ktorá nepozná hranice!

Nepremeškajte štart druhej polovice 2.série!

Televízia AMC presne pred rokom ponúkla divákom na svojich obrazovkách dlhoočakávaný spin-off The Walking Dead s názvom Fear The Walking Dead, ktorý si razom našiel svojich priaznivcov a preto nebolo prekvapením, keď po odvysielaní 6-dielnej úvodnej série avizovala natočenie druhej série až s 15 premiérovými epizódami, ktoré sa divákom predstavili počas tohtoročnej jari. Fear The Walking Dead patrí medzi najsledovanejšie seriály tejto stanice a už po odvysielaní prvej epizódy 2.série, AMC s veľkou slávou oznámila objednávku aj 3.série. Značka The Walking Dead dnes naplno hýbe televíznym svetom a nový spin-off sa dokázal vymaniť z tieňa materského seriálu a vybudovať si vlastnú divácku základňu s vlastným samostatným príbehom, ktorý nie je závislý na deji svojho staršieho súrodenca. Tvorcovia zvolením stratégie striedavého vysielania divákom takmer počas celého roka prinášajú príbeh zo zombie postapokalyptického sveta, nadchádzajúci koniec leta prinesie ďalších 8 premiérových epizód, ktoré AMC v exkluzívnej celosvetovej premiére uvedie už túto nedeľu. Slovenskí a českí diváci si budú môcť pozrieť nové epizódy buď skoro ráno v pôvodnom znení alebo v pondelok o 22.00 s českým dabingom.

Hoci mnohí skeptici predpovedali skorý koniec nového spin-offu, opak je pravdou a Fear the Walking Dead dosiahol v rámci prvej polovice 2.série stabilnú a nadpriemernú sledovanosť na pomery AMC, z čoho vyplynulo aj bleskurýchle obnovenie na novú sériu. Počas jari si nové epizódy pravidelne pozrelo 4.5 milióna divákov s ratingom 1.9 – 2.0 a seriál s ľahkosťou porazil aj konkurenčné seriály celonárodných televízií, úspech je zaručený a pripravovaná tretia séria sa dostane do vysielania v roku 2017. Diváci sa dovtedy môžu tešiť na zbesilú zombie jazdu s druhou polovicou aktuálnej série a následne 7.sériou The Walking Dead a zvráteným Neganom a odpoveďou, ktorú z hlavných postáv zabil svojou baseballovou ostnatou pálkou. Tvorcovia spočiatku nevylúčili crossoverové epizódy medzi oboma seriálmi, aj napriek tomu, že sa odohrávajú v iných časových obdobiach, ich rétorika sa nateraz zmenila a žiadny crossover sa nenatočí, chcú dopriať obom seriálom vlastnú mytológiu a príbeh a možno jedného dňa nastane ten vhodný okamih na krátke prepojenie príbehov. Zdôraznili však jednu zaujímavosť, že v nadchádzajúcich epizódach sa dej Fear The Walking Dead dostane do momentu štartu The Walking Dead, teda do momentu, keď sa Rich prebudil v nemocnici plnej chodcov a svet už bol v troskách a začal žiť svoju nočnú moru. Fear divákom ukázal ako sa svet zrútil a postupný pád celej civilizácie a postupne sa časovo napojí na pôvodný seriál, ak by chcel „dobehnúť“ materský seriál, dej by sa musel skokom posunúť o niekoľko rokov dopredu. Nateraz sa nič také nechystá a príbeh bude pokračovať v horúcom a postupne mŕtvom Mexiku, kde sa postavy ocitli počas midseason finale a ich životy sa ocitli na pokraji priepasti. Niektorí budú balansovať na pokraji, niektorí sa rozhodli spraviť rázny krok do neznáma.

Počas prvých siedmich epizód sa Madison, Travis, Daniel so svojimi rodinami ocitli na lodi Abigail, ktorá patrila Strandovi, ktorému pomohol Nick v úteku zo zajatia, tým si vyslúžili miesto na lodi, bez možnosti reálne ovplyvniť smer plavby. Strand mal jasný cieľ, smer juh, Mexiku. S podrobnosťami sa neunúval s nikým deliť, posádka si medzi sebou chtiac-nechtiac musela vybudovať dostatok dôvery nato, aby mohli spolu koexistovať na obmedzenej ploche a zaručiť si tak prežitie, čo sa im s ťažkosťami podarilo. Najmä mladšia časť posádky, teda Nick, Alicia, Chris ťažko znášali to, keď nemohli pomôcť zúfalým ľuďom na mori a museli ich nechať svojmu osudu. Alicia sa ocitla nakrátko v zajatí, spoločná záchranná akcia stmelila rôznorodé názory na smer jazdy. Veľmi nebezpečné zistenie pre všetkých bolo, že „živých-mŕtvych“ nezastaví ani oceán, ich bezvládne telá sa plavia vo vode, kde čakajú na svoje obete a postupne ich prúd vyplaví po celom pobreží a tak zombie apokalypsa je neodvratná na celej planéte. Nakoniec sa dostali do Mexika, kde Stranda čakal jeho milovaný Thomas, ktorému nezostávalo veľa času, padol ako obeť chodcovi. V Mexiku ostatných čakalo vytúžené miesto na prežitie, malá osada obohnaná plotom, fungujúcim systémom prežitia pod vedením prísnej Celie Flores. Podriadiť sa pravidlám bolo pre väčšinu posádky nemožné, psychický tlak z neustáleho strachu o prežitie si vybral svoju daň. Okrem mentálneho kolapsu Chrisa, ktorý objavil čaro zabíjania, psychickú vyrovnanosť si neudržal ani Daniel Salazar, jeho dcéra Ofélia sa len musela prizerať ako jej otec prichádza o rozum. Osadu opustil aj Chris, jeho zlý stav pochopil až teraz jeho otec Travis a rozhodol sa s ním žiť osamote a byť mu otcom, ktorým nikdy nebol. Nick si zvolil vlastnú cestu, pochopil ako prežiť medzi chodcami a po zničení osady rukou Madison sa rozhodol žiť svoj vlastný život. Madison nemala pochopenie pre Celiu a jej „záľubu“ nevraždení zombie, stále ich považovala za blízke osoby, ktoré ešte pred časom boli živé osoby a jej rodina. Všetkých svojich členov preto po ich „smrti“, ktorá sa stala v tomto svete iba formalitou, držala v samostatnej cele a verila, že jedného dňa sa nájde liek. Pragmatická Madison považovala Celiu za hrozbu a preto ju hodila „jej nemŕtvej rodine“ a pri celom chaose osada ľahla popolom a rodiny sa rozdelili.

Nové epizódy budú, podľa tvorcov, úplne iné ako tie predchádzajúce, začína sa nová kapitola príbehov, pribudnú nové postavy, nové miesta a najmä diváci budú sledovať tri hlavné dejové línie vyplývajúce z midseason finale a rozdelenia skupiny. Prvá línia bude sledovať Madison, Stranda, Ofeliu a Aliciu, ktorí sa vrátili na Abigail a budú hľadať nové útočisko, ktoré našli na pobreží a je to hotel, ktorý je na prvý pohľad bezpečný, plný jedla, lenže v útrobách sa s istotou skrývajú „hostia“. Druhá línia bude sledovať Nicka, ktorý sa bude pohybovať v stáde chodcov a bude bezcieľne blúdiť rozpálenou krajinou a postupne zistí, že upadajúca civilizácia v sebe skrýva omnoho viac nebezpečenstva ako zombie. Stretne rôzne skupiny ľudí, ktorí nebudú mať prioritu v záchrane bezbranných ľudí. Tretia línia sa sústredí na Travisa a Chrisa, ktorí žijú v izolácii a ich spoločná cesta za Chrisovým postavením sa na nohy bude poriadne kľukatá. Všetko budú dopĺňať flashbacky jednotlivých postáv, ktoré zachytia charaktery v časoch pred apokalypsou, ale aj po nej a budú vysvetlením, prečo ten ktorý koná tak ako koná. Ukáže sa, že mnohí mali komplikovanejší život ako sa na prvý pohľad zdalo.

debata chyba
Viac na túto tému: #Fear the Walking Dead