Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

The Walking Dead - zjavne neporaziteľný našiel svojho nového ...

06.11.2016 11:25
debata
The Walking Dead - zjavne neporaziteľný našiel...
The Walking Dead - zjavne neporaziteľný našiel svojho nového ... The Walking Dead - zjavne neporaziteľný našiel svojho nového ...

Kto nakoniec okúsil brutálnu smrť ostnatým drôtom?

Keď pred dvoma týždňami po polročnej prestávke sa vracal seriál The Walking Dead späť na obrazovky s novou sériou, emócie divákov boli vybičované na maximum. Vyhnúť sa téme Neganovej obete bolo priam nemožné a televízia AMC dodržala svoje slovo a dokázala ustrážiť preniknutie informácii o brutálnom úvode 7.série. Tvorcovia znova dokázali oklamať svojich fanúšikov a epizóda The Day Will Come When You Won´t Be svojím šokujúcimi zvratmi a brutalitou na niekoľko dní rozvírila hladinu celého seriálového sveta. Taktika televízie je natoľko neotrasiteľná a dokáže stále pritiahnuť masy nielen k obrazovkám, ale aj na sociálne siete. Celkovo si epizódu pozrelo rekordných 17 miliónov divákov s ratingom 8.4, čo bol najlepší výkon seriálu za posledné roky a len tesne minul úplný rekord sledovanosti seriálu. Celé mesiace sa hovorilo o Neganovej obeti, premiérová epizóda vo svojej polovici ukázala, že netreba hovoriť v jednotnom čísle a Negan nakoniec brutálne zabil až dvoch členov Rickovej skupiny. To, že The Walking Dead bude pokračovať 8.sériou bolo známe ešte pred odvysielaním premiéry 7.série. Avšak prípravy na nové príbehy sa pomaly, ale iste rozbiehajú a v novej sérii by sa mala objaviť herečka Maria Bello, ktorá je veľkou fanúšičkou seriálu a je ochotná si zahrať akúkoľvek úlohu, hoci, aj keby to mal byť zombie.

Celá epizóda plynulo pokračovala tam, kde sa skončila 6.séria, teda v losovaní Negana a jeho obete a všetko sa prelínalo so snahou Negana zlomiť Ricka, ktorého potreboval prinútiť, aby sa mu absolútne podriadil. Vzal ho mimo táboriska, kde bolo stádo chodcov a Rickova úloha bola priniesť Neganovi sekeru, ako jeho nové žezlo a symbol jeho podriadenosti. Zdrvený Rick spočiatku odporoval, jeho psychika nevedela spracovať, čomu bol svedkom, brutálnej vraždy svojich dvoch priateľov a to len preto, že si dovolili vzoprieť sa Neganovi a jeho Spasiteľom. Doteraz Rickovi jeho taktika o prežívaní vždy fungovala a dokázal nájsť útočisko pre skupinu a zbaviť sa potenciálnych nepriateľov. Spasitelia boli iní, mocní, nebojácni, sebavedomí so silným lídrom Neganom, ktorý si podriadil všetky komunity výmenou za prežitie. Len Rick a komunita v Alexandrii nový systém prežitia nepochopili, respektíve odmietali pochopiť a podriadiť sa a skupina musela zaplatiť vysokú cenu za odpor.

Nastal ten čas, keď Negan prestal tolerovať ich rebéliu a prvou obeťou sa stal Abraham, ktorému Negan a jeho Lucille rozmátili hlavu. Celá skupina kľačiac na kolenách, zlomená a v slzách sa musela prizerať nato, ako si užíva brutálne zabíjanie ich priateľa a jeho milovaná Rosita bola hneď vedľa neho. Na besnenie sa nemohol pozerať Daryl a napadol Negana. Ten si užíval beznádej celej skupiny a Daryla si odviezol ako trofej. Lenže tým sa Neganove besnenie neskončilo a Darylova opovážlivosť musela byť potrestaná. Keď si všetci mysleli, že ich nočná mora sa skončila a len ťažko sa zmierovali so smrťou Abrahama, nasledovala ešte bolestnejšia strata. Negan rozmlátil hlavu Glennovi priamo pred očami tehotnej Maggie, ktorá stratila otca svojho dieťaťa, manžela a posledného člena svojej rodiny.

Neganovi to však stále nestačilo, videl stále problém v Rickovi, v jeho pohľade, ktorý mu našepkával, že stále sa mu nepodvolil a plánuje svoju pomstvu. Preto využil poslednú slabinu, ktorú mal, Carla. Mal mu uťať ruku, výmenou zato, že dá celej skupine pokoj a budú môcť pochovať svojich blízkych. To bol ten zlom, na ktorý Negan čakal a konečne videl, že Ricka zlomil. Jedine strach o vlastné dieťa je dostatočne nato, aby ho prinútil k poslušnosti a podvedomému strachu. Vždy sebavedomý Rick má prvýkrát od vypuknutie zombie apokalypsy pred niekým strach a bude slúžiť Neganovi. Podobne ako iné komunity, bude musieť Spasiteľom dodávať suroviny, tovary, ktoré potrebujú výmenou za ich prežitie. Zdrvená Maggie sa rozhodla opustiť skupinu a ísť do Hilltopu, kde by jej dali potrebné lieky, aby pominuli jej komplikácie s tehotenstvom. Práve nenarodené dieťa je to, čo ju pojí s milovaným Glennom. Maggie nebude sama, po boku má Sashu, ktorá si nateraz nevie predstaviť život v Alexandrii. Tým sa ukončila niekoľkomesačná kauza o tom, kto podľahne Neganovi a Lucille. Tvorcovia štandardne prekvapili divákov, stále sa hovorilo o jednej obeti, nakoniec to boli dve obete. Dodržali v prípade Glenna komiksovú predlohu, čo sa týka Abrahama, tak ten v komikse zomrel skôr ako v seriáli a teraz jeho púť tvorcovia ukončili týmto spôsobom.

Túto brutálnu a násilnú epizódu celý štáb natáčal v absolútnom utajení hneď po poslednej klapke 6.série. Bezpečnostné opatrenia boli na najvyššej úrovni a dokonca sa kontroloval aj vzdušný priestor nad pľacom, aby zvedaví lovci fotiek, neodfotili žiadny záber pomocou dronov. Tvorcovia zmiatli aj samotných hercov, keďže natočili smrť každej postavy a sami nevedeli, koho nakoniec si vyberú a do finálneho strihu zaradia. Vedel to iba úzky okruh tvorcov, ktorí svoje rozhodnutie oznámili dotyčným hercom o niekoľko mesiacov neskôr. Herci boli dokonca zmluvne viazaní mlčanlivosťou a Neganove obete mohli začať poskytovať rozhovory až po odvysielaní úvodu 7.série. Pikoškou je, že pôvodne sa uvažovalo o tom, že namiesto Abrahama nechajú zomrieť Maggie a bol by koniec epického príbehu lásky jej a Glenna. Nakoniec od tejto alternatívy upustili, vzhľadom aj na komiksovú predlohu, kde čaká Maggie ešte veľká budúcnosť a ponechanie ju nažive len podčiarklo tragický koniec Glenna a vybičovanie emócií na maximum. Hoci je The Walking Dead o smrti, násilí, tentokrát sa producenti nevyhli kritike verejnosti a brutalite, ktorú zakomponovali, najmä v prípade Glennovej smrti.

Druhá epizóda s názvom The Well pre zmenu ukázal pokračovanie príbehu ťažko zranenej Carol a Morgana, ktorí sa dostali pod ochranné krídla novej komunity, Kráľovstva. Kráľom je Ezekiel a jeho tigrica Shiva. Pre skeptickú Carol je Ezekiel nedôveryhodný človek, neverí mu, že komunita prosperuje z jeho čistej dobroty a nič nechce späť. Kráľovstvo je naozaj výnimkou z komunít, ktoré doteraz bolo možné vidieť. Ľudia sú tu spokojní, šťastní, žijú v bezpečí, funguje tu deľba práce, Spasitelia sú iba imaginárnou hrozbou, keďže Ezekiel chráni so svojimi vojakmi civilistov mimo múrov Kráľovstva a načas dodávajú Neganovi požadované suroviny. Morgan je nadšený z tejto komunity a veľmi rýchlo medzi nich zapadol a bol by rád, ak by prijali zbytok skupiny. Carol stále hľadala cestičky ako nájsť dôkaz toho, že všetko je iba fikcia, no nedarilo sa jej to. Aj napriek tomu sa rozhodla opustiť bezpečné múry Kráľovstva a skúsiť žiť sama neďaleko komunity v bezpečnom dome. Netuší však, že Spasitelia sú blízko a čoskoro Ezekiel bude možno jej poslednou záchranou.

Tretia epizóda s názvom The Well sa zameria na Daryla, ktorý sa ocitol medzi Spasiteľmi a Dwight si bude užívať, že ho môže mučiť a zničiť. Daryla budú zožierať výčitky svedomia za Glennovu smrť. Mohol za jeho smrť? Keby nezaútočil na Negana, skončilo by sa jeho besnenie pri smrti Abrahama? Darylova vina pri smrti Glenna rozdeľuje divákov, ale zasiahla aj jeho samotného. Žil by Glenn, ak by sa ovládol? Táto dilema spolu s jeho zajatím ho stiahnu na dno. V štvrtej epizóde nazvanej Service sa dej opäť vráti k Rickovej skupine, ktorá sa vrátila do Alexandrie a všemožne sa snaží pokračovať v “normálnom” živote, pričom ich psychické rozpoloženie im to nedovolí. Strach, ktorý v nich Negan zasial je silnejší ako oni. Všetko sa zhorší, keď ich nový “panovník” zaklope na dvere Alexandrie, aby sa uistil, že jeho noví poddaní naďalej chápu pravidlá, ktoré platia pre všetky podriadené komunity. Aj táto epizóda bude o niekoľko minút dlhšia ako klasická 42 minútovka. V piatej epizóde, Go Getters, zdrvená Rickova skupina sa bude snažiť nájsť útočisko pred Neganom v komunite Hilltop, kam smerovala aj Maggie so Sashou. Pred Spasiteľmi niet úniku.

debata chyba
Viac na túto tému: #THE WALKING DEAD