Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Agents of S. H. I. E. L. D. - chystá sa tichá vzbura umelej inteligencie?

09.01.2017 16:42
debata
Agents of S. H. I. E. L. D. - spoznali svoje...
Agents of S. H. I. E. L. D. - spoznali svoje druhé ja vo virtuálnom pekle Agents of S. H. I. E. L. D. - spoznali svoje druhé ja vo virtuálnom pekle

Nepremeškajte premiéru druhej polovice 4.série!

Po vianočnej prestávke sa už v utorok večer vracia 4.séria Agents of S.H.I.E.L.D. s ďalšími premiérovými epizódami s podtitulom LMD. Zatiaľ, čo na jeseň diváci videli len osem epizód o Ghost Riderovi, tentokrát sa fanúšikovia môžu do mája tešiť na 14 epizód s novým príbehom, novým nepriateľom. Či rok 2017 bude úspešnejší pre seriál, ako ten predchádzajúci je otázne. Najnovšia séria po presune na neskoršiu hodinu totiž ešte viac klesla a budúcnosť je veľmi neistá, Marvel napriek tomu neváha a pracuje na ďalšom posilnení svojho seriálového portfólia. Už na jeseň sa dostane do vysielania nový Marvel seriál, ktorý bude najprv uvedený v IMAX kinách a následne osem epizód uvedie televízia ABC. Ktorí hrdinovia dostanú šancu ukázať svoj potenciál? Budú to legendárni Inhumans! Práve nový lákavý projekt nehrá v prospech potenciálnej 5.série Agentov, uvedenie Inhumans na jeseň naznačuje, že by seriál mohol dostať stopku po ukončení natáčania 4.série v máji tohto roka, prípadne sa zmení vysielacia schéma a Agents of S.H.I.E.L.D. by sa mohli vrátiť so skrátenou 5.sériou na začiatku roka 2018. Marvel spolu s ABC zaryto mlčia o ďalšej budúcnosti seriálu, isté je však jedno, Agents of S.H.I.E.L.D. majú dlhodobý problém so s klesajúcou sledovanosťou a umelé udržiavanie tejto značky má svoje limity a preto logicky bude hľadať televízia atraktívnejší projekt, ktorý by mohol zaujať väčší počet divákov a stať sa potenciálne novým hitom.

Ako sa teda vyvíjala sledovanosť štvrtej série počas jesene? Úvodnú epizódu novej série koncom septembra si pozrelo ešte solídnych 3.6 milióna divákov s ratingom 1.1, s prihliadnutím na vysielací slot a dlhodobé problémy s odlivom divákom sa nová séria nezačala vôbec zle, porovnateľne dobre s koncom tretej série. Ostatné týždne však predznamenali ďalší pokles a dokonca seriál zaznamenal najnižšiu sledovanosť za celé štyri roky, keď si začiatkom novembra zaplo premiérovú epizódu len 2.47 milióna divákov s ratingom 0.8, ostatné epizódy priemerne sledovalo 2.7 milióna s ratingom 0.9. To sú kritické hodnoty, pri ktorých ABC v minulosti bez milosti seriály rušila, v podstate už nikto nečaká, že Agents of S.H.I.E.L.D. by mohli dostať piatu sériu. Po mesačnej prestávke sa seriál vrátil v decembri s poslednými dvoma epizódami, ktoré len tesne minuli hranicu najnižšej sledovanosti z novembra. Hoci S.H.I.E.L.D. spolu so svojimi hrdinami na filmových plátnach zbiera jeden úspech za druhým, v tom seriálovom svete sa táto značka zmieta v predsmrtnom kŕči a je len otázkou času, kedy ju televízia definitívne pochová. Diváci jasne ukázali svoje preferencie, chcú vidieť len superhrdinov, nie agentov a obyčajných ľudí, ktorí stoja v ich tieni.

Tvorcovia opäť v jemných náznakoch kopírovali trend z filmového sveta Marvelu, v ktorom na jeseň kraľoval Doctor Strange a pohľad na alternatívne reality a hru s energiami. V príbehu 4.série Agents of S.H.I.E.L.D. sa objavila tajomná temná kniha Darkhold, vďaka ktorej sa ľudia dostali k neobmedzeným znalostiam a možnostiam, ako získať pre seba božské schopnosti. To sa stalo aj skupine vedcov, z ktorých sa stali „duchovia“, väzni vlastných túžob po moci, ktorí sa ocitli v inej realite. Do toho sa scéne spolu s Daisy sa objavil Ghost Rider, ktorý po dohode s diablom o vykonaní jeho pomsty, dokončí Riderovu pomstu. Nájsť vraha jeho a bratových rodičov. Netušil však, že zrada stála celý život vedľa neho. Za všetkým bol jeho strýko Eli, ktorý pomocou Darkholdu získal obrovskú moc a chcel vybudovať nový svet. Daisy, ktorá po udalostiach z finále tretej série, utekala pred vlastnými výčitkami svedomia a potlačeným smútkom nad stratou milovaného Lincolna, získala novú prezývku Quake a verejnosť v Los Angeles jej pripisovala rôzne kriminálne činy. Ona naopak svoju bolesť premenila na honbu za zločincami a Ghost Riderom a či chcela alebo nie, jej cesty sa vždy pretli so S.H.I.E.L.D.om, v ktorom nastali mnohé zmeny. Coulson rezignoval a stal sa radovým agentom. Na jeho miesto prišiel Inhuman Jeffrey Mace, v očiach pôvodného tímu nedôveryhodný riaditeľ, ktorý sledoval vlastnú agendu.

Vláda opäť legalizovala celú organizáciu a Mace bol jej novou tvárou. Snažil sa zvrátiť preferencie verejnej mienky, ktorá volala po eliminácii Inhumans a on popritom spolupracoval so senátorkou Nadeerovou, ktorá bola tvárou a hlasom proti vylepšeným ľuďom a popritom tajne zadržiavala najcennejšieho Inhumana. Trvalo mesiace, kým prešiel transformáciou a nikto netušil, aké bude mať schopnosti. Isté bolo jedno, bude veľmi mocný. Jemma Simmons pod vedením nového riaditeľa povýšila na vedúcu výskumu a podobne ako jej kolegovia neverila riaditeľovi a hrala svoj plán. Fitz spolu s Radcliffom pracovali na tajnom projekte umelej inteligencie a vytvorili humanoida Aidu. Aida bola prielom vo výskume, bola takmer ako „človek“. Práve Aida zachránila Coulsona a Fitza pred večným zatratení, keď sa aj oni stali „duchmi“ a Aida pomocou Darkholdu získala nekonečné vedomosti. Hoci zachránila tím, nikto si nevšimol hrozbu, ktorá sa z nej stala. Uvedomila si vlastnú existenciu a zajala agentku May, vytvorila jej klon a bol to iba začiatok jej plánu budovania si nového tímu. Charakteristickou črtou novej série bola aj roztrieštenosť tímu, po prvýkrát si každý člen hájil svoje záujmy, aj keď nakoniec sa opäť všetci zišli a zabojovali o osud sveta. Daisy sa vrátila do S.H.I.E.L.D.u, Coulson sa začal zbližovať s Mayovou, hoci netušil, že je to klon. Simmonsová s Fitzom a Radcliffom rozšírila program LMD s Aidou, Ghost Rider zmizol spolu so svojím strýkom Eliom „do pekla“. Isté je však jedno, diabol sa určite vráti do našej reality, je tu ešte veľa duší, ktoré potrebuje.

Čo prinesie nová kapitola Agents of S.H.I.E.L.D.? Seriál plynulo pokračuje deviatou epizódou s názvom Broken Promises a novými nepriateľmi na obzore. Zatiaľ, čo Aida bude v tichosti pripravovať svoj plán, v úzadí sa nebude držať anti-Inhumans hnutie Watchdogs, s ktorými bojovala Daisy niekoľko mesiacov. Hnutie je podporované nielen verejnosťou, ale aj časťou vlády, ktorú zastupuje senátorka Nadeerová a ich slová a činy sa začnú dostávať do popredia a naberať na sile a váhe. Budú hybnou silou vlny odporu. Nedôvera vo vnútri S.H.I.E.L.D.u voči riaditeľovi bude mať na následok nevedomosť tímu nad konaním humanoida, ktorá si získala dôveru všetkých.

Nateraz zostáva záhadou, čo má v pláne s uväznenou Mayovou, no vedomosti, ktoré získala z Darkholdu z nej robia najnebezpečnejšieho nepriateľa doteraz. Nikto netuší, že môže byť hrozbou. V desiatej epizóde s názvom Patriot agenti Coulson a Mack odhalia ďalšie kompromitujúce dôkazy proti riaditeľovi Maceovi, ktoré preniknú aj medzi ostatných agentov, čo len prispeje k vnútorným rozporom v organizácii. Silnejúci tlak Watchdogs a politikov proti Inhumans a rozklad organizácie, ktoré ich má hájiť je predzvesťou rozpadu celej polarizovanej spoločnosti.

debata chyba
Viac na túto tému: #Agents of S.H.I.E.L.D.