Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

The Vampire Diaries - stačí dvanásťkrát zazvoniť a je koniec!

10.02.2017 11:42
debata
The Vampire Diaries - každý sa dočkal vykúpenia...
The Vampire Diaries - každý sa dočkal vykúpenia zo svojich hriechov! The Vampire Diaries - každý sa dočkal vykúpenia zo svojich hriechov!

Zostáva už iba 5 finálových epizód do záveru seriálu!

Začiatkom januára televízia The CW vrátila do vysielania po vianočnej prestávke záverečnú sériu The Vampire Diaries s poslednými deviatimi epizódami. Vysielanie pokračuje bez vysielacej prestávky a pokračovať bude až do 10.marca, keď sa seriál definitívne rozlúči s divákmi 16.epizódou s názvom I Was Feeling Epic. Zostáva preto už iba päť premiérových epizód, kým The Vampire Diaries odídu do seriálovej histórie. Sledovanosť je už irelevantnou záležitosťou vzhľadom na vopred avizovanú poslednú sériu. No aj v roku 2017 si seriál udržuje svoju stabilnú sledovanosť z jesene, priemerný milión divákov a rating 0.4. Seriál tak odchádza pomerne na okraji záujmu divákov.

S blížiacou sa poslednou epizódou stúpalo napätie aj medzi fanúšikmi, ktorí čakali oficiálne potvrdenie mien hercov, ktorí opäť raz stvárnia obľúbené postavy. Najväčšia pozornosť bola od jesene venovaná Nine Dobrev, ktorá po odchode zo seriálu na konci 6.série tvrdila, že sa určite vráti do seriálu, keď jedného dňa bude končiť. Tvorcovia od začiatku presvedčivo tvrdili, že sa Elenin príbeh dostatočne uzavrie spolu s ostatnými a avizovali rokovania so samotnou herečkou o možnom návrate do seriálu. Dlhé mesiace však bolo hrobové ticho o možnom návrate herečky, hoci Elena zohrávala aj počas siedmej aj ôsmej série dôležitú úlohu a objavovala sa pomerne pravidelne v krátkych flashbackoch. Na veľkú radosť skalných fanúšikov sa pred niekoľkými dňami potvrdilo, že Nina Dobrev dodrží svoj sľub a natočí poslednú epizódu. V týchto dňoch sa finále dokonca aj nakrúca a sociálne siete hojne herci zásobujú nostalgickými fotografiami, ku ktorým si pridala aj Dobrev. Dá sa teda predpokladať, že Elena sa v poslednej epizóde prebudí a prelomí sa kliatba medzi ňou a Bonnie. V prípade, že by sa televízia s herečkou nedohodla na účasti, tvorcovia mali pripravenú aj alternatívu, v ktorej by sa Elena fyzicky neobjavila, no jej príbeh by sa dočkal svojho konca. The Vampire Diaries a ukončenie deja by malo byť dostatočnou bodkou a vymykať sa súčasnému trendu, keď sa po čase seriály „oživujú“ a vracajú sa so špeciálnymi minisériami. Keď raz seriál skončí, bude to koniec bez možnosti návratu.

Záverečná epizóda, okrem prítomnosti Niny Dobrev, bude atraktívna aj vďaka návratu ďalších postáv. Do deja zastiahne aj Elenin brat Jeremy (Steven R. McQueen) , ktorý podobne ako jeho sestra opúšťali dej v závere 6.série. Narozdiel od Eleny ho postretol lepší koniec a snažil sa naplniť svoj osud lovca upírov a nadobro opustil Mystic Falls. Prebudenie jeho sestry však bude dostatočnou udalosťou, aby sa vrátil do rodného mesta plného upírov. Ani toto však nie je koniec návratu Gilbertovského klanu späť na scénu. Svoj návrat si odohrá opäť aj strýko John (David Andrers) v podobe flashbacku, keďže jeho postava je už niekoľko sezón mŕtva. Počas niekoľkých mesiacov vysielania si svoje návraty medzičasom odohral aj Tyler Lockwood, ktorého Damon zabil a následne sa táto postava objavila ako výplod jeho fantázie, to isté platí aj šerifke Forbesovej, alebo o starej mame Bonnie.Objavila sa dokonca aj Vicki Donovanová, ktorú Damon zabil v 1.sérii.

Keď sa seriál v januári vrátil, bolo všetkým jasné, že Stefan “vypol” svoju ľudskosť a na scénu sa opäť dostal obávaný Rozparovač bez štipky svedomia, zľutovania a súcitu. Spolu s bratom mali pánovi pekla Cadovi priniesť, čo najviac hriešnych duší, z ktorých by mohol čerpať silu. Nevyslovený hnev medzi bratmi gradoval a ich cesty sa začali rozdeľovať. Damon si vďaka Eleninmu prívesku začal spomínať na svoju lásku a podvedome tušil, že spomienka na ňu by mohla dostať spod vplyvu sirény Sybil a prestať plniť dohodu, ktorú uzavreli s Cadom. Lenže Stefan stratil nad sebou kontrolu a Rozparovač prebral nad ním kontrolu. Všade, kde vstúpil zostala po ňom smrtiaca spúšť a navyše si začal užívať služby pre peklo. Medzitým začala Sybil pátrať v Mystic Falls pátrať po artefakte, ktorý ako jediný by mohol pre ňu znamenať trvalú skazu. Zhodou okolností tento artefakt bol spojený s rodinnou líniou Matta Donovana a jeho otca Petra Maxwella.

Ukázalo sa, že Maxwellovci patrili medzi pôvodných zakladateľov Mystic Falls, lenže vidina bohatstva bola silnejšia a tak ich zásluhy im boli odobraté ostatnými bohatými rodinami a oni sa dostali do nemilosti a stali sa z nich tí najchudobnejší obyvatelia, čo sa líniou tiahlo až do súčasnosti. Lenže Maxwellovci boli zručnými remeselníkmi a pred stáročiami v mestečku odliali zvon, ktorý v miestnej kostolnej veži chránil ostatných pred príchodom sirén ako pekelných poslov. Zvon sa rokmi rozobral, nahradila ho replika a pôvodné časti sa stratili, alebo niekto chcel, aby zostali stratené. Keď Alaric v úvode série našiel „dvojzubec“, ktorého zvonivý zvuk Sybil zbavoval schopností, netušil, že to bola iba časť celého zvonu, ktorý sa podarilo Mattovi dať opäť dokopy. Malo to však háčik. Sybil spolu so Stefanom mali v pláne zničiť celé Mystic Falls, aby tak ulahodili svojmu pekelnému pánovi, dodali mu nespočet duší a vypršala by platnosť ich dohody. Stačilo dvanásťkrát zazvoniť a Mystic Falls by pohltil pekelný oheň a Cade by sa dostal do nášho sveta. Damon tomu zabránil a Matt zazvonil len jedenásťkrát, to však stačilo nato, aby sa vytvoril priestor pre Cada a jeho príchod. Keď už Cade nepotreboval svoje sirény, poslal ich ohnivou cestou späť do pekla, kam aj vždy patrili.

Sybil vrátila Damonovi ľudskosť a spomienky ako trest zato, že sa jej vzoprel. Pocit viny za vraždy desiatok ľudí, aj Tylera ho zožieral zaživa. Podarilo sa ho zachrániť vďaka Caroline a Bonnie a prekvapivo aj Sybil, ktoré mu v podvedomí museli pripomenúť aj jeho dobré skutky, aby bol schopný sa prebrať z agónie a začať bojovať o svoj šťastný koniec, o odpustenie. A práve odpustenie sa stalo nosnou myšlienkou posledných epizód, z ktorých už sála nezadržateľne sa blížiaci koniec. Damon dokázal odpustiť svojmu bratovi všetky krivdy, hoci nato častokrát nemal právo. Svoje zmierenie našiel Damon s Mattom, ktorý mu doprial odpustenie za vraždu jeho sestry Vicki pred rokmi.

Bezohľadný Stefan Rozparovač nemal záujem o patetické reči, Caroline s ním zrušila zasnúbenie a pripustila aj možnosť, že ak by ohrozil jej blízkych dokázala by ho zabiť. Stále verila a dúfala, že keď splní Cadovu dohodu, jeho ľudskosť sa zase vráti, nebola si istá, že bude schopný žiť s tým pocitom viny. Bonnie sa vrátila šťastná z Paríža spolu s Enzom a dilemou, ktorá jej visela na krku. Enzo chcel s ňou stráviť večnosť a tak jej dal na výber. Keď bude pripravená, môže sa napiť jeho krvi a zmeniť sa na upíra, načo ona nebola vôbec pripravená. Ich láska bola silná a boli pripravení na rôzne varianty ich života, aj tú, že by si Enzo vzal liek a zmenil sa na človeka. Bonnie totiž počas chaosu so sirénami kúpila opustený dom, kde v bezpečí odpočíva Elena v rakve a je chránený pred vstupom upírov.

Pomstychtivý Cade chcel prinútiť Damona k poslušnosti a tak dostal na výber, buď v Mystic Falls zabije sto hriešnikov alebo mu prinesie dušu Caroline. To isté platilo aj pre Stefana, ten si okamžite išiel pre život Eleny, ktorú ukrývala v bezpečnom dome Bonnie. Tá netušila, že sa blíži Stefan a spôsobí jej obrovskú bolesť a zničí vidinu šťastia s milovanými Enzom. Stihla ešte medzičasom odobrať Eleninu krv, ktorá je liekom a chcela ho doručiť Damonovi. Ten ho mal v pláne použiť na Cada, ktorého nemožno zabiť. Krvilačný Stefan vtrhol do domu, vytrhol Enzovi srdce z hrude a chystal sa zabiť Bonnie, tá ho však prekvapila a vpichla mu liek. Zdrvená Bonnie držala v náručí mŕtve telo svojej lásky svojho života a okolím prešla tlaková vlna. Zdá sa, že až táto neopísateľná bolesť v nej prebudila stratené magické schopnosti. Práve táto bolestná strata, posledné zbohom životnej láske by mohlo znamenať novú nádej pre ďalší život. Návrat jej magických schopností sú dôležitým elementom pre zvrátenie kliatby medzi ňou a Elenou.

Dvanásta epizóda s názvom “What Are You?” bude krutým prebudením pre Stefana, ktorý sa premenil na smrteľníka a s ním zmizol aj Rozparovač. Zostala len ťažoba jeho činov a vrážd, ktoré spôsobil. Najmä to, že bol schopný zabiť Enza a neváhal by ani pripraviť o život Bonnie a Elenu. Bonnie čaká jedna z najťažších rozlúčok, musí dať posledné zbohom Enzovi a pochovať jeho mŕtve telo. A hoci tvorcovia avizovali smrť jednej z hlavných postáv, rozlúčka s Enzom bola o to prekvapivejšia. Tipy skôr padali na jeho polovičku. Jedným dychom však dodávajú, že táto postava sa ešte objaví v poslednej epizóde. Damon uzavrie ďalšiu dohodu s Cadom, že mu donesie denník rodu Maxwellovcov, ktorý objavil Matt spolu s otcom. Práve tento denník obsahuje šifru, ktorá skrýva tajomstvo Cadovho života a preto sa začne poriadny súboj o starú knihu. Na scénu sa vráti aj Alaric, ktorý sa niekoľko týždňov skrýval spolu s dcérami pred sirénami. Teraz, keď sú v pekle, vracia sa do Mystic Falls, aby pomohol rozlúštiť šifru. Caroline sa snaží nadviazať kontakt so Stefanom skôr než Cade uskutoční svoj plán a vezme si svojich služobníkov do pekla.

V trinástej epizóde s názvom The Lies Are Going To Catch Up With You sa Damonovi a Alaricovi podarí rozlúštiť šifru na zničenie Cada, do cesty sa im postaví starý nepriateľ. Povolá Cade späť svoje sirény z pekelných ohňov, aby mu pomohli? Alebo sa objaví známa tvár z minulosti? Odpoveď B je správna. Do deja sa vráti šialený a zvrátený potomok čarodejníckeho covenu Kai, ktorý je zodpovedný za kliatbu Eleny, zabil vlastnú sestru, zabil jej nenarodené deti a spôsobil mnoho bolesti. Nakoniec sa ho podarilo premôcť a Damon mu odtrhol hlavu. Jeho zlo je zrejme nesmrteľné. Všetko postupne zapadá a smeruje k tomu, že sa podarí prelomiť kliatbu a vrátiť Elene späť život. Nájde v sebe Kai zľutovanie voči Elene a Bonnie? Stefan sa tiež ocitol v zajatí a bude musieť čeliť svojim hriechom a tajomstvu z minulosti a Caroline sa zúfalo snaží presvedčiť ho, aby našiel silu ďalej žiť. Pozornosť Cada sa sústredí na Bonnie a jej silnú čarodejnícku líniu Bennetovcov, ktorá skrýva mnoho magickej sily. V štrnástej epizóde s názvom It´s Been a Hell of a Ride budú musieť Stefan s Damonom spojiť svoje sily a ako za starých čias opäť zachraňovať Elenu. Cade bude chcieť zničiť jej telo v rakve. Caroline s Alaricom sa budú musieť vysporiadať s rýchlo rastúcou magickou silou ich dvojčiat. Prejaví sa magický odtlačok, v ktorých v nich zanechala siréna Seline, keď v nich prebudila veľký potenciál.

 
debata chyba
Viac na túto tému: #THE VAMPIRE DIARIES (Upírske denníky)