Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

The Walking Dead - našli svoj nový cieľ – povstanie a pomstu!

12.02.2017 12:56
debata
The Walking Dead - civilizácia je opäť na...
The Walking Dead - civilizácia je opäť na vzostupe, vojna je neodvratná The Walking Dead - civilizácia je opäť na vzostupe, vojna je neodvratná

Najsledovanejší seriál sveta sa vracia s druhou polovicou 7.série!

Po viac ako dvojmesačnej prestávke sa do vysielania už túto nedeľu vracia 7.séria hitu The Walking Dead a televízia AMC pre nedočkavých fanúšikov pripravených ďalších osem premiérových epizód. Oficiálne potvrdená ôsma séria sa začne nakrúcať na jar tohto roka a do vysielania sa dostane tradične na jeseň. AMC nateraz mlčí o štarte tretej série nemenej úspešného spin-offu Fear The Walking Dead. Stále platí bližšie neurčená informácia hovoriaca o jarnom štarte. Ale späť k pôvodnému The Walking Dead. Už niekoľko sezón panuje polemika, koľko sérii by mohol seriál nakoniec mať. Tvorcovia tvrdia, že majú plány až do 12.série, pre AMC je seriál zlatou baňou a preto nič nebráni k tomu, aby zombie seriál k takému číslu bez problémov dostal. Autor komiksovej predlohy Robert Kirkman je presvedčený, že by mal mať minimálne desať sérii. Podľa neho príbeh prvých šiestich sérii rozpovedal príbeh do stého komiksového vydania. Ak by sa tento scenár sa zopakoval, tak prípadná séria by dobehla komiks s číslom 200 a aj tak by seriál nedobehol komiks. Preto Kirkman by bol rád, keby The Walking Dead jedného dňa skončil inak ako jeho komiksová predloha, keďže mieni naďalej pokračovať v tvorení nových príbehov, aj po skončení seriálu. Uvedomuje si, že raz nastane deň, keď sa seriál bude musieť rozlúčiť s divákmi, to však nemusí znamenať koniec aj pre komiks, práve naopak. Fanúšikovia seriálu by si potom našli cestu k inej forme pokračovania osudov postáv, ktoré by prežívali zombie apokalypsu.

Je paradoxné, že v poslednej dobe sa čoraz viac skloňuje koniec The Walking Dead, aj keď to nie je na programe dňa a ešte niekoľko rokov nebude. Prečo je to tak? Práve aktuálna 7.séria je totiž tou, ktorá zaznamenala po prvýkrát prepady sledovanosti a po prvýkrát sa hovorí s The Walking Dead o prvých neúspechoch. Seriál počas prvých piatich rokoch raketovo rástol, šiesta séria bola v znamení stabilizácie sledovanosti, ktorá vždy bola rekordná a siedma séria po rekordnom štarte začala strmhlav klesať. Aj napriek tomu, pre AMC sú stále rekordy, no v porovnaní s ostatnou konkurenciou boli a sú tieto prepady obrovské. Keby sa z týždňa na týždeň hociktorému seriálu stratilo päť až šesť miliónov divákov, znamenalo by to okamžité zrušenie, ak by vôbec takú sledovanosť seriál dotiahol. The Walking Dead je ešte v štádiu, keď sú miliónové výkyvy tolerovateľné, ukazuje to však, že aj najsledovanejší seriál súčasnosti nie je ohroziteľný. Jedným dychom je však nutné dodať, že v prípade aktuálnej série majú na výkyvoch podstatnú vinu aj samotní tvorcovia, ktorí priniesli príbehy, ktoré možno po prvýkrát označiť ako mimoriadne nudné pre diváka, ktorý si zvykol na zbesilú akciu plnú krvi a chodiacich mŕtvol. Po násilnom úvode sa Rickova skupina rozdrobila a každá epizóda zachytávala príbeh vybraných jednotlivcov, ktorí putovali zdecimovanou krajinou. Väčšina z prvých ôsmich epizód sa skôr zamerala na mentálne rozpoloženie postáv, keď k tomu sa pripočítala predĺžená stopáž epizód, vznikol pomerne nudný výsledok, ktorý si vyslúžil vlnu kritiky od divákov a ich spomínaný odliv. A minimálne ďalšie tri epizódy z nadchádzajúcich ôsmich budú opäť o niekoľko minút dlhšie.

Premiéru siedmej série v októbri minulého roka si pozrelo neuveriteľných 17 miliónov divákov, čo bolo spôsobené aj zvedavosťou divákov, aby sa dozvedeli, kto sa stal Neganovou obeťou/obeťami. Už nasledujúci týždeň si novú epizódu pozrelo 12.5 milióna divákov, tretí týždeň 11.7 milióna divákov. Ďalší nepríjemný zlom nastal na prelome novembra a decembra, keď si už „len“ 10.5 milióna divákov, bude preto zaujímavé sledovať, v akej forme sa o niekoľko dní vráti druhá polovica série. Tak či onak, v priebehu dvoch mesiacov seriál stratil až 6.5 milióna divákov, čo je neprijemná skutočnosť a dôvod na zamyslenie. Hoci sa zatiaľ na siedmu sériu zniesla vlna kritiky, celý príbeh bol vytvorený cielene a nebol to len omylom zle napísaný príbeh. Tvorcovia pri tvorbe príbehu jasne hovorilo o dvoch rozdielnych poloviciach. Po zimnom finále dostal príbeh hlavu a pätu a všetko, čo sa stalo malo svoju logiku a cieľ, aj napriek tomu, že do úzadia sa dostala akcia a zombie.

Po krutej smrti Abrahama a Glenna rukou Negana bolo podľa ich slov nutné zamerať sa na mentálny stav jednotlivých postáv a pozrieť si príbeh každého z nich osobitne, kým sa opäť všetci zjednotení stretli pred bránami Hilltopu odhodlaní povstať a rozpútať vojnu proti Neganovi. Práve vrah s ostnatou baseballovou pálkou bol ten element, ktorý po prvýkrát dokázala zraziť na kolená inak sebavedomú skupinu preživších, kruto zabiť členov ich „rodiny“ a to bolo potrebné patrične vykresliť v deji. Bolo by nepatričné, keby sa jednotlivé postavy správali rovnako po tom, čo si prežili počas hromadnej popravy. Ich životy sa teraz rozdelili na ten pred Neganom a po Neganovi.

Popri menej akčnému deju sa nepochybne udialo niekoľko významných zvratov, ktoré popohnali príbeh vpred a smerovali k postupnému presvedčeniu Ricka, že sa musí spolu s ostatnými postaviť tyranii Negana. Je teda koniec pohľadu na podriadeného a ustráchaného Ricka, našiel v sebe silu presvedčiť seba aj ostatných, aby povstali. Okrem iného sa podarilo utiecť Darylovi zo zajatia Spasiteľov, diváci zistili, že prvotne vnímaný zabijak Dwight nie je tým zloduchom, za ktorého sa vydáva. Poslušne slúži Neganovi, aby neohrozil tak svoju ženu, ktorá je súčasťou Neganovho harému a hlboko vo svojom vnútri potláča svoje presvedčenie o tom, že nemá byť zabijakom. Psychický zdeptaný Daryl pri úteku prekročil hranicu a zabil nevinného člena Spasiteľov, tučného Joeya, táto smrť bude hnacím motorom vývoja jeho postavy v nových epizódach. Tehotná Maggie spolu so Sashou našli nové útočisko v kolónii Hilltop, kde mohli pochovať svojich milovaných, ktorí zomreli rukou Negana a kde mohli pokojne trúchliť a nájsť vnútornú silu na ďalší boj. Maggie ukázala, že je schopnou líderkou a zachránila Hilltop pred istou skazou a má ambíciu prevziať velenie od zbabelého Gregoryho. Počiatočná pasivita Ricka voči Neganovi vyhnala Carla priamo k Spasiteľom, kde sa stretol s Neganom, ktorý mu predstavil fungovanie celej kolónie, ktorej tvrdo vládne. Pre Carla to bol zlomový moment, Negan ho prinútil, aby po prvýkrát si dal dole obväzy a nehanbil za svoje vypichnuté oko, ktoré ho traumatizovalo. Pokračovalo aj jeho šikanovanie Alexandrie, ktorú postupne vyraboval a popritom chladnokrvne zabil Spencera, ktorý sa chcel zbaviť Ricka a zastrelil aj nevinnú Oliviu. Doplatila nato, že Tara sa ho pokúsila zabiť a vďaka vyrobenej guľke Eugenom ho chcela streliť do hlavy. Eugenovi sa splnila nočná mora a ocitol v zajatí Spasiteľov a Tara si odniesla večnú pamiatku na zradu, porezanú tvár. Symbolicky Negana zachránila jeho baseballová balka pomenovaná po zosnulej manželke Lucille, na ktorú je mimoriadne citlivý. A práve to majú tvorcovia v pláne v budúcnosti prezradiť a poodhaliť Neganov príbeh a život pred zombie apokalypsou. Z komiksu sa vie, že Negan bol stredoškolský učiteľ stolného tenisu a svoju ženu Lucille podvádzal. Tá však neskôr zomrel na rakovinu a Negana dobehli výčitky svedomia, každý pohľad na pálku mu pripomína jeho ženu a osobné zlyhanie. Nevie sa, prečo sa nakoniec z neho stal chladnokrvný vrah bez štipky zľutovania a potlačenou morálkou.

Do deja sa vrátila napríklad Tara, naopak zmizol Heath, Carol zaryto odmietala návrat a žila sama v opustenom dome. Rick s Aaronom objavili zlatú baňu, v podobe dobre chráneného objektu plného zásob, ktoré tak zúfalo Alexandria a vyhladovaní obyvatelia potrebovali. Netušili, že upútali pozornosť neznámeho, ktorý ich sledoval na prah ich útočiska a jeho identita bude odhalená už niekoľko dní počas premiéry najnovšej epizódy s názvom Rock in the Road. A práve táto epizóda by mala znamenať návrat „klasického“ seriálu, ktorý je povestný svojou krutosťou a realistickým vyobrazením násilia a chodiacej smrti. Rickova skupina má jasný cieľ – poraziť Negana, ale nebude to ľahká cesta. Víťazstvo bude vyžadovať viac než Alexandrii, bude potrebné preživších z Kráľovstva a Hilltopu, ale Ezekiel a Gregory zmýšľajú podobne, ako zmýšľal Rick – nechcú spôsobiť krviprelievanie. K zmene ich názoru budú potrebné viac ako len slová.

Rick a jeho skupina budú musieť nájsť zbrane, jedlo a nových bojovníkov, budú musieť teda robiť to, čo zvyčajne robia. Diváci spoznajú nových preživších z nových miest. Uvidíme, ako Rick a jeho skupina budú čeliť tomu, proti čomu ešte nikdy nestáli. Dočkajú sa zrady od ľudí, ktorým verili. Rick je presvedčený, že uvidí svoju skupinu po boku iných skupín, ktoré s nimi majú spoločný cieľ – zabiť Negana. Žiadne prípravy ich však nepripravia na totálnu vojnu s Neganem a jeho armádou.

debata chyba
Viac na túto tému: #THE WALKING DEAD