Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Time After Time - spoznajte svet súčasnosti očami minulosti!

27.02.2017 13:14
debata
Time After Time - spoznajte svet súčasnosti...
Time After Time - spoznajte svet súčasnosti očami minulosti! Time After Time - spoznajte svet súčasnosti očami minulosti!

Nepremeškajte premiéru nového seriálu o legendárnom vrahovi!

Jeho meno vzbudzuje strach, jeho činy vzbudzujú strach, jeho reputácia vzbudzuje strach. Jack Rozparovač je legendou, ktorá v dávnych časoch rozosievala len smrť. Vyčíňal však len v minulosti? Čo ak by sa vrah dostal do našej súčasnosti a teda jeho budúcnosti? Čo ak by spoznal náš svet, ktorý je v porovnaní s jeho rajom plným násilia, vrážd, pokrivených vzťahov a ľahkých šancí nájsť si nové obete? Na tieto otázky sa od nedele 5.marca pokúsi priniesť odpoveď televízia ABC v dlho očakávanej novinke tejto sezóny Time After Time, ktorá prinesie nový príbeh, nový pohľad na legendárneho vraha, ale aj nemenej známeho spisovateľa a ich hru na mačku a myš, snahu o spravodlivosť a záchranu nevinných obetí.

Nový seriál je založený na románe Karla Alexandra z roku 1979 a rovnomennom filme, seriál producentsky zastrešil Kevin Williamson (The Vampire Diaries /Upírske denníky/, The Following /Stúpenci zla/). Tento príbeh použil ako odrazový mostík pre nové, úplne nepoznané dobrodružstvo 28-ročného H.G. Wellsa, ktorý v tom čase bol začínajúcim spisovateľom a nevydal žiadne svoje dielo, navyše zažije dobrodružstvo svojho života. Jeho nový príbeh sa začne v jeho súčasnosti, teda v 19.storočí. V čase, keď ako mladý učeň je plný ideálov, odvahy spraviť dieru do sveta a svoje sebavedomie pretaví do zostavenia stroja času. Jeho spolupracovníkom je John Stevenson alias Jack Rozparovač, ktorý svojimi vražednými chúťkami terorizuje Londýn a naplno si uživa svoje psychopatické druhé ja. Pozorne sleduje Wellsove pokroky a verí, že dokázal postaviť funkčný stroj, aj napriek skepse a výsmechu jeho starších kolegov.

Ničnetušiaci Wells verí Stevensonvi. Netuší, že roky má vedľa seba najhoršieho vraha svojej doby. Wells tiež verí, že dosiahne veľké úspechy a dokáže vedecky podložiť možnosť cestovania v čase. Netrpezlivý vrah využije chvíľkovú nepozornosť a použije stroj na času na útek do budúcnosti. Do sveta, v ktorom budú vládnuť nové spôsoby, mravy budú povolené a vraždy ťažko vystopovateľné. Rozparovačov útek nebol žiadnou náhodou, ale premysleným činom. Začala sa uťahovať okolo neho slučka a polícia mu bola na stope. Skôr akoby ho odhalili a dostal by rest smrti za jeho hrozné činy, doprial si druhú šancu na svoje besnenie, v súčasnom New Yorku. Wells neváha a sleduje Rozparovačove stopy do budúcnosti a ocitne sa v novej realite, o ktorej vždy sníval. Namiesto utópie, objaví čaro moderného sveta, v ktorom vždy túžil žiť. Okrem zbesilej naháňačky za bývalým najlepším priateľom ho čaká dilema, či zostať žiť v novom svete, alebo sa vrátiť tam, kam patrí.

Zatiaľ, čo Jack Rozparovač sa veľmi rýchlo etabluje na nový spôsob života a bude si ho užívať plnými dúškami, Wells je menej úspešný. Našťastie získa však podporu v podobe šarmantnej Jane Walker, ktorá je kurátorkou v múzeu o „otcovi sci-fi“ H.G. Wellsovi. Mladý spisovateľ tak uvidí svoju budúcnosť a diela, ktoré ešte len vytvorí. Jane sa nedobrovoľne ocitne uprostred vražednej naháňačky a bude tou, ktorá plne uverí Wellsovmu príbehu o ceste do budúcnosti a nebezpečenstvu, ktoré sleduje. Šialený vrah medzičasom využije svoj temperament a sexepíl, aby si omotal okolo prsta svoje nové obete a mestom sa začne nenápadne šíriť jeho neopakovateľný vražedný rukopis. Bude za sebou zanechávať stopy, aby prilákal Wellsa, ktorý ako jediný ho môže dostať do minulosti. Smrť je preňho len prežitok a chce nájsť cestu ako ju oklamať. Bude hľadať spôsob, ako navždy zostať v našej súčasnosti a dostať Wellsa do úzkych prostredníctvom Jane, na ktorej mu bude záležať viac akoby si pôvodne pragmaticky spisovateľ chcel pripustiť.

Uvedomuje si, že nepatrí do roku 2017 a musí sa vrátiť jedného dňa späť, aby nenarušil časové kontinuum. Čím skôr ukončí svoju misiu, tým lepšie. Láska ho bude brzdiť. Práve láska bude tou slabinou, ktorá hrá vrahovi do karát. Jeho rozpoltenosť ešte podporí aj stretnutie s jeho pravnučkou Vanessou Anders, ktorá je pripomienkou toho, že musí žiť svoj život tam, kde patrí. V jeho dobe ho čaká úspech, uznanie, šťastie, rodina, len musí byť trpezlivý a počkať si na ten správny moment. S pribúdajúcimi vraždami Wells musí svoj návrat odložiť a naplno sa etablovať v novom svete a odpratať Rozprarovača, ktorý na seba viditeľne na seba púta pozornosť, aby bol na očiach verejnosti a zabránil tak Wellsovi v jeho odstránení. Nový život si naplno užíva a nemieni sa odobrať z nového javiska, na ktorom žne jeden úspech za druhým.

Novinka Time After Time, ktorej budú robiť v nedeľu večer spoločnosť seriály Once Upon a Time (Kde bolo, tam bolo) a oceňovaný seriál American Crime so svojou treťou sériou sa ocitá v ťažkej situácii. Žánrovo je dobre zaradený za Once Upon a Time, ktorý však počas tejto sezóny naplno prepadáva a čoraz viac sa hovorí o blížiacom sa konci, respektíve reštarte. Či však dokáže Time After Time vyťažiť maximum zo slabej nábehovej krivky je otázne. Nedeľa je jeden z najťažších dní z celého týždňa, čo sa týka konkurencie. Televízie sa snažia zaradiť do programu zaujímavé tituly, aby zabojovali o priazeň divákov a získali aspoň malú omrvinku z koláča, na ktorom naplno „hoduje“ The Walking Dead v tento deň.

Problémom môže byť aj neskorší štart seriálu. Drvivá väčšina seriálov, ktoré štartuje až v jarnej a poslednej fáze televíznej sezóny, sa nedožije ďalšej série. Dôvod je prozaický. Televízna sezóna sa pomaly blíži do svojho finále a konkurencia silnie, diváckej preferencie sú rozložené medzi rôzne seriály a premiéru jarných noviniek nemusia vziať na vedomie. Neplatí ani pravidlo, že ten najlepší vyhráva. Častokrát kvalitné počiny, ktoré si televízie „odložili na neskôr“ doplatia na nevšímavosť diváka, ktorého pozornosť už niekoľko mesiacov pútajú iné príbehy. Zostáva len dúfať, že toto nebude prípad aj Time After Time, ktorý má ambíciu byť vhodnou alternatívou k dosluhujúcemu Once Upon a Time.

Pomôcť upútať pozornosť diváka má aj herecké obsadenie seriálu, tvorcovia stavili na mladú generáciu hercov. John Stevensona alias Jacka Rozparovača stvárni herec Josh Bowman, ktorý sa preslávil v seriáli Revenge a ABC opäť stavila na jeho herecké kvality. Bowman je dobrou voľbou pre úlohu sériového vraha, keďže jeho charakter v seriáli Revenge prešiel počas štyroch sérií veľkým vývojom z dobrého syna bohatej rodiny, k pomstychtivému zloduchovi. Vie vierohodne stvárniť rôzne polohy a Jack Rozparovač v jeho podaní môže byť zaujímavou alternatívou. Mladého H.G. Wellsa stvárni herec Freddie Stroma, pre ktorého práve táto úloha môže byť vstupenkou do sveta najväčším seriálových hviezd. Jeho lásku Jane Walker hraje herečka Genesis Rodriguez, Nicole Ari Parker sa predstaví v úlohe Wellsovej pravnučky Vanessy. Vo vedľajších úlohách sa predstavia Will Chase ako Griffin a Jennifer Ferrin ako Brooke. Každopádne na obrazovky prichádza nový seriál, ktorý má potenciál upútať nielen príbehom, ale aj hereckým obsadením. Žiaľ, na dobrý štart mu podráža nohy neskorý štart a upadajúci predskokan. Zostáva len dúfať, že Time After Time dokáže prekvapiť a získa si divákov a tým aj potenciál na ďalšie série, ktoré tvorcovia už teraz vopred avizujú. Príbeh, v ktorom postavy objavia svet súčasnosti a budú ho pozorovať očami minulosti prichádza!

debata chyba
Viac na túto tému: #Time After Time