Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

The Originals - porazení “neporaziteľní” znova zabojujú o ...

17.03.2017 13:49
debata
The Originals - tretíkrát koniec neoklamali. Je...
The Originals - tretíkrát koniec neoklamali. Je to začiatok pre niečo ... The Originals - tretíkrát koniec neoklamali. Je to začiatok pre niečo ...

Rodina Pôvodných upírov vstáva z mŕtvych a predvedie sa v 4.sérii!

Po viac ako desiatich mesiacoch sa v piatok vracia do vysielania posledný mohykán medzi upírskymi seriálmi – The Originals, ktorý sa pokúsi zabojovať o svoje prežitie. Presne pred týždňom televízia The CW po ôsmich rokoch ukončila vysielanie The Vampire Diaries veľkolepým finále. Teraz v piatkovom vysielacom slote dostane priestor spin-off Upírskych denníkov s 13-epizódnou 4.sériou, ktorá môže úplne poslednou pre seriál. The Originals to mali nahnuté už počas tretej série, ktorá mala ešte klasických 22 epizód a tvorila piatkový tandem s The Vampire Diaries, no aj napriek tomu ťahala za kratší koniec v obľube divákov. Priemerná sledovanosť tretej série sa totiž nedostala ani k hranici jedného milióna divákov a ratingom iba 0.3, čo jasne ukázalo, že príbeh o Pôvodných upíroch sa skončí skôr ako starší seriálový súrodenec. Čo sa nakoniec ukázalo, že nemusí byť pravda.

The CW prekvapila, keď hromadne do televíznej sezóny 2016/2017 obnovila takmer všetky svoje seriály s tým, že sa bude významne meniť vysielacia štruktúra a mnohé seriály budú mať upravený počet objednaných epizód, aby sa pomestili do jednotlivých slotov. Najmenej sledované seriály, medzi ktoré sa zaradili aj The Originals sa dočkali objednávky na 13-epizódnej 4.série. Televízia chcela udržať upírske seriály na obrazovkách počas celej sezóny, preto najprv dopriala priestor 16-epizódnej záverečnej sérii The Vampire Diaries a v piatok večer sa objavia Pôvodní. V konečnom dôsledku tento krok je dobre premyslený ťah. Minulá sezóna jasne ukázala, že ak sa oba seriály vysielali spoločne, tak diváci mali záujem viac o The Vampire Diaries, teraz keď je seriál preč, diváci môžu svoju pozornosť presmerovať na The Originals a v konečnom dôsledku to môže viesť k pozitívnemu vývoju krivky sledovanosti.

Menší počet – atraktívnejší príbeh

Menší počet epizód môže byť aj v prospech veci. Tvorcovia si mohli pripraviť dynamickejší príbeh, ktorý sa nebude musieť umelo naťahovať. Štart v midseason znamená aj menší počet vysielacích prestávok, respektíve žiadne, a teda pravidelné vysielanie. Toto všetko môže viesť k čiastočnému nárastu sledovanosti a teda k šanci na prežitie seriálu. Ak však nová séria zopakuje podobné hodnoty, nedajbože ešte nižšie, osud The Originals bude spečatený a na televíznych obrazovkách sa definitívne skončí epocha upírov. Nedá sa už rátať s tým, že sa upíri udržia na obrazovkách dlhodobo.

Tvorcovia, aj zástupcovia televízie napriek problémom so sledovanosťou chcú v nakrúcaní pokračovať a zhodne tvrdia, že je mnoho príbehov, ktoré by chceli predstaviť divákom. Kľúčové bude udržať stabilnú sledovanosť najnovšej série, s tým, že prípadná piata séria by bola ohlásená ako záverečná a tvorcovia by mali dostatočný priestor vytvoriť záverečný príbeh, ako pri The Vampire Diaries. Seriál má reálnu šancu zabojovať o svoje miesto na obrazovke, pretože o jeho osude nebolo oficiálne ešte rozhodnuté. S miernou panikou fanúšikovia prijali správu, že hlavný predstaviteľ Joseph Morgan (Klaus Mikaelson) prijal úlohu v pripravovanom novom seriáli o X-menoch. Takéto situácie nastávajú vtedy, ak pôvodný seriál smeruje ku koncu a herci prijali nové úlohy. Hlavná autorka Julie Plec naopak hovorí, že ak by seriál pokračoval, tak má pripravený skvelý príbeh pre 5.sériu, ktorý by mohol zahŕňať aj Caroline z The Vamprire Diaries. Okatý odkaz z finále seriálu hovoril o tom, že zažila s Klausom veľmi zaujímavý príbeh, čo sa mohlo ukázať aj zvedavým divákom.

Verdikt o osude seriálu padne na poslednú chvíľu

Verdikt o konci by mu určite prospel, už váhanie televízie počas tretej série malo za následok, že tvorcovia si pripravili záver, ktorý bol dokonalým koncom 3.série a jeden z najlepších a najemotívnejších koncov naprieč všetkými seriálmi v minulej sezóne. Tvorcovia si boli vedomí klesajúcej sledovanosti a preto vytvorili pomerne kontroverzný koniec, ktorý by mohol poslúžiť ako úplný záver seriálu, v prípade zrušenia, ale aj úplne nový začiatok a skvelý príbeh v prípade obnovenia. Našťastie, televízia The CW sa rozhodla využiť druhú možnosť.

Vedenie televízie jasne povedalo, že rozhodne sledovanosť a verdikt o (ne)pokračovaní povie v máji, keď sa hromadne predstavujú plány televízií na ďalšiu sezónu. Stále platí, že ochota televízie pokračovať v nakrúcaní sa nemusí zhodovať s ochotou divákov sledovať seriál. Nič to už nemení na fakte, že nízka sledovanosť sa podpísala na zmene systému vysielania. Seriál má ešte šancu zabojovať o prežitie a musí ukázať svoju silu.
Posledná epizóda tretej bola jasným odkazom na porážku Pôvodných a naplnenie proroctva, ktoré predpovedalo ich pád. Ich osud bol v tomto prípade už nezvratný, keďže ich katom mal byť ich niekdajší upírsky spojenec Marcel, ktorý prebral nadvládu nad New Orleans. Naďalej trúchlil za zosnulou Davinou, ktorá sa mohla vrátiť späť medzi živých, obetovala sa, aby zabránila vplyvu čarodejnických Predkov na náš svet. Marcelova dôvera v Pôvodných ako jeho rodiny, stvoriteľov bola otrasená a navždy zničená. Navyše do mesta sa opäť z celého sveta zhromažďovali upíri, aby sa prizerali na pád legendárnych stvoriteľov a začiatok novej epochy.

Marcel neotáľal s naplnením proroctva, svojim nevyliečiteľným jedom nakazil Freyu, Kola a Elijaha. Klausa čakal „spravodlivý“ súd za tisícročie teroru pred porotou a upírmi. Klaus vedel, že tentokrát tento boj nevyhrá, nemal šancu, potreboval však získať čas a odlákať pozornosť upírov od snahy Freyi vytvoriť pre Pôvodných nový svet, v ktorom by mohli prežiť, kým sa neobjaví liek na Marcelov jed. Pôvodní si uvedomili, že v tomto svete neprežijú, preto Freya vytvorila akýsi alternatívny, dokonalý svet, kde budú ich duše žiť, kým ich zranené telá budú uspané. Na scénu sa vrátila aj Rebekah, ktorá ako jediná mohla zabrániť Marcelovi v masakre svojich súrodencov, lenže Rebeku stále ťažilo prekliatie a chátrajúce psychické zdravie. S Klausom zosnovali plán, aby ho súd odsúdil na dlhú bolestivú smrť, čím by zabezpečil prežitie svojich súrodencov, pretože Freya musela prepojiť nový svet s životnou silou Klausa, ktorý spravil nezištnú a dobrú vec, nehľadiac na obrovskú bolesť, ktorá ho čakala. Lenže Marcelova nadvláda nebude bez opozície, ktorú vytvorí Vincent, ten síce požadoval pád Pôvodných, len krviprelievanie, ktoré spôsobil nechcel a pripomenulo mu to panovanie Pôvodných. Takže nič sa v meste nezmení, starý kráľ padol, prišiel však nový kráľ, rovnaký, keď nie ešte horší.

Tvorcovia sa rozhodli podčiarknuť pád Pôvodných a celý dej oproti tretej sérii posunúť o celý päť rokov vpred. Úvodná epizóda 4.série má názov Gather Up the Killers. Sídlo mocných upírov je opustené, vyrabované, zničené a uzamknuté. Slúži ako výstraha pre ostatných, ktorý by sa chceli postaviť novému pánovi nadprirodzeného sveta v New Orleans Marcelovi. Tolerovaný mier akceptuje len voči Vincentovi, ktorý splnil svoj sľub a pretvoril miestny kostol ako útočisko pre ostatných, ktorý sa dostali do nevôle nového panovníka. Vincent pochopil príliš neskoro, že hoci sa veľkou časťou pričinil k pádu Klausovej rodiny, vypustil ešte väčšie zlo. Hayley celé roky žije dostatočne ďaleko od prekliateho mesta, aby zabezpečila pokojný život malej Hope a hľadala na vlastnú päsť liek pre Pôvodných, aby ich mohla prebudiť a vyliečiť. No bezstarostné roky panovania Marcela sa skončia presne v deň piateho výročia Klasovej porážky. Marcel privíta v New Orleans upírov, ktorí sa odpútali od Klausovej pokrvnej línie a zabezpečili si ochranu života nezávisle od toho jeho. Kráľ mesta veľmi rýchlo zistí , že sebavedomí upíri predstavujú nečakanú hrozbu voči jeho vláde. To prinúti Marcela ísť si pre radu priamo ku Klausovi, ktorého najprv zaživa zamúroval a po rokoch ho teraz skrýva v jaskyni.

Medzitým, čo sa Hayley blíži k lieku, ktorý jej umožní oživiť Elijaha a prebudiť spiacich Mikaelsonovcov stojí pred záverečnou úlohou, ktorá ju donúti urobiť nemilosrdné rozhodnutie. V druhej epizóde s názvom No Quarter sú Pôvodní späť a prebudení z ich dlhoročného spánku, aby zabojovali o život svojho brata a nadvládu nad mestom, ktoré vybudovali. Spolu s Hayley sa vracajú do New Orleans a postaviť sa tvárou v tvár niekdajšej svojej rodine – Marcelovi. Klausovi sa roky zhmotňujú jeho najväčší démoni, keďže je pod vplyvom magickej dýky a jedinou útechou je mu človek, ktorého miloval, ale aj stratil. Jeho neskutočné muky mu pomáha prežiť milovaná Camille, ktorá je jeho výplodom mysle. Alebo poslal jej ducha na pomoc niekto iný? Vincent začne prešetrovať náznaky veľkého krviprelievania, ktoré by sa mohlo v blízkej budúcnosti odohrať. V tretej epizóde s názvom Haunter of Ruins sa otec a dcéra po rokoch opäť stretnú! Klaus videl Hope, ako malé bábätko, ktoré opúšťa mesto. Teraz je z Hope malá slečna, ktorá si uvedomuje a začína vníma ťažobu svojho mena. Elijah tĺmi konflikt medzi Hayley a Freyou. Sporia sa o spôsobe, ako určiť najlepší spôsob, ako ochrániť rodinu. Medzitým Vincent hovorí Marcelovi strašné tajomstvo o jeho ex-maženlke, Eve Sinclair. Začnú ich pátranie po tajomnej čarodejnici, ktorá chce obetovať skupinu nevinných detí – vrátane dcéry Pôvodného upíra Hope Mikaelson.

debata chyba
Viac na túto tému: #The Originals