Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Agents of S. H. I. E. L. D. - vitajte v novom svetovom poriadku, v ...

04.04.2017 13:24
debata
Agents of S. H. I. E. L. D. - spoznali svoje...
Agents of S. H. I. E. L. D. - spoznali svoje druhé ja vo virtuálnom pekle Agents of S. H. I. E. L. D. - spoznali svoje druhé ja vo virtuálnom pekle

Sledovanosť 4.série je katastrofálna. Kedy televízia oznámi koniec seriálu?

Štvrtá séria Agents of S.H.I.E.L.D. sa už v utorok večer vracia do vysielania už s treťou fázou príbehu. Televízia ABC túto sezónu zvolila zvláštnu schému vysielania prihliadnuc na katastrofálny vývoj sledovanosti. Počas jesene sa v ôsmich epizódach odprezentovala rozpačitý príbeh o Ghost Riderovi, ktorý bol najviac kritizovaný a ktorý odštartoval sériu neúspechov. Následne sa po dvojmesačnej prestávke vysielal príbeh s LMD, ktorý spočíval v predstavení Aidy – androida, ktorý sa vymkol kontrole. A teraz po viac ako mesačnej sa agenti vracajú, aby dopovedali príbeh tejto série a novom svetovom poriadku, v ktorom vládne Hydra – organizácia zločincov založená na fašistických základoch. Po nevydarenom začiatku série sa príbeh opäť vzchopil v prípade LMD a opäť dej získal svoj stratený potenciál. Žiaľ, divácky odliv sa už nedal zastaviť a krivka neustále padá na nové dno. Seriál počas predchádzajúcich rokov nemal problém s atraktivitou príbehov, až na niektoré dejové línie. Skôr naopak, tvorcovia na obrazovky prinášali prepracované linky pretkané skvelými špeciálnymi efektmi a bolo vidno, že Marvel bojuje o prežitie agentov. Záhadou zostáva ľahostajnosť divákov voči seriálu.

Nadchádzajúci príbeh o fiktívnom svete Hydry, v ktorom sú hlavné postavy uväznené bude patriť k tomu najlepšiemu, čo seriál doteraz ponúkol. Zrejme to nebude znamenať vytúžené záchranné koleso. Istý potenciál na malý nárast skrýva tento príbeh v podobe návratu „mŕtvych“ postáv. Najočakávanejším navrátilcom bude Ward (Brett Dalton), niekdajší agent S.H.I.E.L.D.u a zrad­ca v jednej osobe. Ward ako člen Hydry sa infiltroval nielen profesijne, ale aj osobne do životov agentov a následne ich zradil. Jeho príbeh počas troch sérii bol komplikovanou a kľukatou cestou k jeho nevyhnutnej skaze. Nakoniec zomrel rukou riaditeľa Coulsona (Clark Gregg) na inej planéte, kde jeho telo prevzala mimozemská entita s vidinou ovládnutia Zeme. Jeho telo zomrelo na konci 3.série na obežnej dráhe našej planéty a tým sa skončila jeho púť v seriáli. Aj napriek jeho pokrivenému charakteru práve on bol jednou z najobľúbenejšou postavou a častokrát len vďaka nemu sa dej posúval významným spôsobom vpred a možno povedať, že čiastočný úbytok divákov súvisí aj s jeho odchodom zo seriálu. Fiktívny svet je dokonalý spôsob, ako ho priviesť späť medzi živých.

Sledovanosť je kritická

Ako sa teda vyvíjala sledovanosť štvrtej série počas jesene? Úvodnú epizódu novej série koncom septembra si pozrelo ešte solídnych 3.6 milióna divákov s ratingom 1.1, s prihliadnutím na vysielací slot a dlhodobé problémy s odlivom divákom sa nová séria nezačala vôbec zle, porovnateľne dobre s koncom tretej série. Ostatné týždne však predznamenali ďalší pokles a dokonca seriál zaznamenal najnižšiu sledovanosť za celé štyri roky, keď si začiatkom novembra zaplo premiérovú epizódu len 2.47 milióna divákov s ratingom 0.8, ostatné epizódy priemerne sledovalo 2.7 milióna s ratingom 0.9. To sú kritické hodnoty, pri ktorých ABC v minulosti bez milosti seriály rušila, v podstate už nikto nečaká, že Agents of S.H.I.E.L.D. by mohli dostať piatu sériu. Vysielanie v prvých dvoch mesiacoch tohto roka prinieslo ešte väčšie neúspechy, aké seriál dosiahol na jeseň.

Premiérové epizódy sledovalo už len čosi vyše dvoch miliónov divákov a rating sa prepadol na strašidelných 0.6. Seriál zachraňuje vývoj sledovanosti s pripočítaním siedmich dní, kde agenti získavajú stratené milióny a dokazuje, že diváci majú o seriál stále záujem, len dávajú prednosť iným seriálom v čase vysielania a tento si pozrú neskôr. Či to bude stačiť ABC nato, aby sa zľutovala a dopriala divákom aj 5.sériu sa stále nevie. Oficiálne Agents of S.H.I.E.L.D. nie sú ani zrušení, ani obnovení na novú sériu. Hoci Marvel spolu so svojimi hrdinami na filmových plátnach zbiera jeden úspech za druhým, v tom seriálovom svete sa značka S.H.I.E.L.D.u zmi­eta v predsmrtnom kŕči a je len otázkou času, kedy ju televízia definitívne pochová. Diváci jasne ukázali svoje preferencie, chcú vidieť len superhrdinov, nie agentov a obyčajných ľudí, ktorí stoja v ich tieni.

Pripravuje sa náhrada za seriál?

Toto volanie divákov televízia spolu s Marvelom započuli a do novej sezóny už usilovne pripravujú nový seriál Inhumans – príbeh o ľuďoch s nadprirodzenými schopnosťami. Príbeh o Inhumans bol predstavený počas tretej série Agents of S.H.I.E.L.D. a hoci nový seriál by nemal mať prepojenie s pôvodným seriálom, charakteristiky postáv budú vychádzať z toho, čo sa diváci už dozvedeli, teda ich pôvod a zrodenie.

Uvedenie Inhumans bude na jeseň veľkolepé, úvodná epizóda bude prezentované v IMAX kinách a následne seriál prejde na ABC, kde sa osemdielna úvodná séria odvysiela. Momentálne sa Inhumans už nakrúcajú s veľmi lákavým hereckým obsadením a údajne sa na ničom nešetrí a diváci by sa mali dočkať skvelej superhrdinskej nádielky. Podarí sa Marvelu napraviť si reputáciu v rámci celonárodných televízií? Zatiaľ, čo na Netflixe Marvel seriály bodujú, na ABC to bol presný opak. Agents of S.H.I.E.L.D. sa očividne trápia a príbeh o agentke Carterovej sa nelichotivo skončil po dvoch sériách. Logické riešenie s ukončením agentov sa ponúka v podobe skrátenej piatej série, ktorá by sa dostala na obrazovky od januára 2018, keďže na jeseň sa objavia Inhumans.

Rok 2017 sa začal pre agentov skrytou hrozbou v podobe Aidy – umelej inteligencie, ktorá svojou umelou inteligenciou a emóciami predčila svojich ľudských stvoriteľov. Doktor Radcliffe hoci sa pridal k S.H.I.E.L.D.u mal svoj plán, ako prevziať velenie vo svete. Aida mala prvoradú úlohu ho chrániť a plniť jeho želania. Uniesli agentku May, ktorú nahradili jej dokonalým robotickým klonom a v jej podvedomí vytvorili umelý svet – Konštrukciu, ktorá sa stal neskôr väzením aj pre ostatných členov velenia organizácie, ktorá chránila svet. Konštrukcia bola dokonalým matrixom pre všetkých.

Radcliffe pôvodne chcel Konštrukciou zachrániť svoju životnú lásku pred istou smrťou a zachovať jej vedomie v inom svete. Neskôr pochopil, že touto cestou môže získať moc. V novom svete získali to, čo v reálnom svete nemali a nemali ani tušenie, že žijú v ilúzii. Nemali preto dôvod bojovať a vzpierať sa. Aida zneškodnila aj svojho stvoriteľa, ako to už býva zvykom. Jej nastavenia prekonala umelá inteligencia, ktorá už nepotrebovala Radcliffa a bol prekážkou v jej ďalšom progrese v ovládnutí S.H.I.E.L.D.u, ktorý bol iba prestupnou stanicou k vláde USA. Nič však nie je stratené! Záchrana je už na ceste. Celé sprisahanie v poslednej chvíli odhalila Daisy a Simmonsová a hŕstka zostávajúcich agentov, ktorý sa rozhodli zastaviť Aidu. Podarilo sa im opustiť základňu pred zničujúcim výbuchom a napojiť sa na Konštrukciu a vedome sa ocitli v novom svete.

Začína sa nový príbeh

Vo svete, kde vládne Hydra a na jej čele stojí agentka May. Coulson je radovým učiteľom v škole a žije obyčajnými životom. Mack má tiež dokonalý rodinný život. Fitz je rešpektovaný odborník. Do tohto sveta vstúpila Daisy, ktorú čakalo najväčší šok. Po jej boku žije Ward a žijú život, ktorý nemali šancu žiť aj reálne. Simmonsová je v tomto svete mŕtva. Kto stojí po Fitzovom boku?

Seriál pokračuje 16.epizódou s názvom What if? Divákov čaká ešte šesť premiérových epizód, kým 16.mája štvrtá séria vyvrcholí. Daisy so Simmonsovou sa musia v novom svete stretnúť, obe sú rozdelené. Zatiaľ, čo Daisy je šokovaná životom, ktorý mala v Konštrukcii pripravený, Simmonsová má väčšiu slobodu. Aida ju plánovala v realite zabiť a v novom svete pre ňu nebolo miesto kvôli Fitzovi. Práve v ňom Aida videla ľudskosť, ktorú chcela pochopiť a získať ju pre seba. Prekážkou jej bola práve Fitzova láska Simmonsová. Ako však zachrániť ostatných, keď ani netušia, že niečo je zle. Keď nechcú a nemajú dôvod byť zachránení? Ako ich presvedčiť, že všetko je iba ilúzia? Aida pripravila Konštrukciu naozaj dokonale vďaka Mayovej podvedomiu, ktoré neustále bojovalo. Ochrannú ruku drží nad všetkými Madame Hydra – pretransformo­vaná Aida.

Daisy, teraz opäť Skye sa bude pred očami odohrávať jej nočná mora. Ward bol kedysi jej veľkou láskou, dlho jej trvalo zmieriť sa s ňou a zabudnúť na city, ktoré k nemu prechovávala. Teraz v novom svete dúfala, že stretne Lincolna, ktorý jediný dokázal zaplniť prázdnotu v jej srdci a zomrel spolu s Wardom vo vesmíre. Obetoval sám seba, aby Daisy mohla ďalej žiť. V Konštrukcii spozná úplne nové pomery, ktoré sú jej budú pripomínať jej problematickú minulosť a osoby, ktoré chce zachrániť budú úplne iné, ako ich poznala predtým…

debata chyba
Viac na túto tému: #Agents of S.H.I.E.L.D.