Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

The Walking Dead - civilizácia je opäť na vzostupe, vojna je neodvratná

16.04.2017 11:36
debata
The Walking Dead - civilizácia je opäť na...
The Walking Dead - civilizácia je opäť na vzostupe, vojna je neodvratná The Walking Dead - civilizácia je opäť na vzostupe, vojna je neodvratná

Siedma séria vyvrcholila veľkolepým finále! Napraví ôsma séria pošramotenú reputáciu?

Siedma séria zombie megahitu má svoj záver za sebou. Televízia AMC začiatkom apríla divákom priniesla veľkolepé, až hodinové, finále s názvom The First Day of the Rest of Your Life, v ktorého závere odštartovala nová epocha celého postapokalyptického príbehu. Až záver dal pointu celému príbehu siedmej série, ktorá sa dočkala veľkej kritiky zo strany divákov a zaznamenala šokujúci a dosiaľ nevídaný pokles sledovanosti oproti ostatným sériám. Napravila druhá polovica aktuálnej série reputáciu príbeh z jesene?

Úvod siedmej série sa začal mimoriadne násilne, predstavením ikonického zloducha Negana a jeho Lucille – baseballovej pálky zavinutej ostatným drôtom a pomenovanej po zosnulej manželke. Lucille bola Neganovou neoddeliteľnou súčasťou a poznávacím znamením, že sa blíži krutá smrť. Pri prvom stretnutí s Rickovou skupinou Neganovou rukou zomrel Abraham a Glenn. Po tejto vypätej epizóde si diváci museli zvyknúť na úplne iný štýl rozprávania príbehu. Rickova skupina sa rozdelila na niekoľko menších skupiniek a každá epizóda oddelene sledovala postup každej z nich. Tvorcovia tak mali čas zamerať sa aj na hlbší pohľad na jednotlivé charaktery a ich psychické rozpoloženie, čoho výsledkom bol pomerne nudný a ťažkopádny príbeh. Tento nový štýl The Walking Dead divákov nepresvedčil a sledovanosť z týždňa na týždeň klesala v radoch miliónov. Počas jesene siedma séria stratila päť miliónov divákov a krivka sa zastavila na desiatich miliónoch divákov v decembri.

Sledovanosť klesla, no stále je rekordná

Začiatkom februára, keď sa seriál vrátil do vysielania s ďalšími premiérovými epizódami bolo jasné, že napáchané škody bude ťažké napraviť. Zvedavosť divákov bola však silnejšia, ako všadeprítomná kritika a druhú polovicu sériu si pozrelo 12 miliónov divákov s ratingom 5.7. V tom čase sa fanúšikovia ešte nádejali, že slová tvorcov o úplne inom tóne nových epizód sa naplní. Nádej však veľmi rýchlo pohasla, keď príbeh pokračoval v rovnakom štýle, ako počas jesene. Sledovanosť sa opäť vrátila do poklesu a ostatné epizódy si zhodne pozrelo v priemere desať milíónov divákov s výnimkou finále, ktoré vyskočilo tesne nad 11 miliónovú hranicu. Možno teda preukázateľne povedať, že práve siedma séria bola po dlhých rokoch tou najmenej úspešnou.

Dôvod je jasný, aj počas jarnej časti série každá epizóda priniesla separovaný pohľad na roztrieštenú skupinu preživších. Netrpezlivé oko diváka postupne muselo zaznamenať zmenu dynamiky príbehu, ktorá postupne z úzadia sa predierala do popredia. Zrazu celý príbeh celej siedmej série začal dostávať zmysel a potrebnú dynamiku a všetky odvysielané epizódy boli len súčasťou väčšej mozaiky, ktorá sa naplno odhalila v samotnom finále. Teda začiatok vzbury, vytvorenie spojenectiev dobrých a zlých a neodvratné povstanie a nastolenie mieru.

Risk s trpezlivosťou divákov

Producenti vedome zariskovali a otestovali trpezlivosť svojich divákov a po prvýkrát dlhodobo zvoľnili vražedné tempo a zamerali sa skôr na tých živých. Práve toto bola skrytá pointa celého siedmeho roku vysielania. Počas predchádzajúcich sérii si fanúšikovia zvykli na šialene krvavú jazdu. Tou najväčšou hrozbou boli práve chodiaci mŕtvi a ľudská populácia bola rozdrobená, komunity zničené a svet ľudí bol v neodvratnom úpadku. Lenže civilizácia sa postupne začala stavať na vlastné nohy a začala písať novú históriu. Vznikli komunity, zoskupenia ľudí, ktoré bojovali o vlastné prežitie, neskôr ich potreby rástli a potrebovali si podrobiť ďalšie komunity, rozbehnúť výmenný obchod a vybrané komunity a ich lídri nadobudli dojem, že musia tým ostatným vládnuť.

Živí mŕtvi už nie sú tou najstrašnejšou hrozbou.

A zombíci už neboli tou najstrašnejšou hrozbou, boli to opäť ľudia. Súboj o nadvládu, o svoje práva sa začal znova, tak ako to poznáme z histórie. A práve o tom bude minimálne nadchádzajúca ôsma séria a možno aj deviata. Siedma séria bolo tým pomyselným tichom pred búrkou, ktorá prichádza. Preto bol dej pomalší, možno nudnejší, ale mal svoje opodstatnenie a udalosti, ktoré sa stali počas šestnástich epizód boli rovnako dôležité, ako ktorékoľvek iné. Tvorcovia potrebovali pozvoľna a dôveryhodne naštartovať udalosti, ktoré budú súčasťou ešte väčšieho príbehu.

Tvorcovia v najnovších príbehoch rozvinú z komiksovej predlohy o veľkej vojne a súbojoch medzi jednotlivými komunitami, v ktorej strede bude Negan a jeho Spasitelia a Rickova skupina v Alexandrii a jeho spojenci. Všadeprítomná smrť preto nikdy nezmizne a živí mŕtvi budú vždy akousi kulisou a najmä neoddeliteľnou hrozbou, s ktorou sa už ľudia vedia vysporiadať, ale musia sa pred ňou chrániť. Omnoho väčšou hrozbou bude vzmáhajúca sa civilizácia a samozvaní lídri, ktorí z tohto chaosu budú vychádzať. V poradí 8.séria AMC tradične uvedie na jeseň tohto roka. Ešte skôr, už 4.júna, sa dostane na obrazovky tretia séria Fear The Walking Dead. Televízia prekvapila všetkých fanúšikov spin-offu, keď seriál obnovila už aj na 4.sériu s novými showrunnermi.

Nové komunity, nové postavy, starý konflikt

Počas niekoľkých mesiacov jednotlivé postavy mali svoje dejové línie a stretávali nové komunity, ktoré spravidla sa obávali potenciálnych nových členov. Separované skupinky preživších sa nechceli púšťať do konfrontácií a ich hlavných cieľom bolo prežiť a nepútať na seba pozornosť. Prioritou bolo zostať skrytý pred Neganom. Druhá polovica 7.série tieto skupinky postupne zviedla dohromady, predstavili sa Prímorskí, Mrchožrúti, vo väčšej miere Ezekiel a jeho Kráľovstvo a Maggie prebrala vedenie v Hilltope. Carol s Morganom dokázali byť tými postavami, ktorými bývali. Ich potreba zmeniť samých seba a separovať sa pominuli a boli pripravení opäť bojovať za lepšie zajtrajšky. Figúrky na šachovnici sa začali hýbať a stret je neodvratný. Rick dodržal svoj sľub, ktorý dal obyvateľom Alexandrie a začal organizovať povstanie. Postupne na svoju stranu získal Mrchožrútov, Kráľovstvo a pripojil sa aj Hilltop, kde Maggie napĺňala svoj osud. Postupne prebrala vedenie komunity a bola rešpektovanou autoritou s ľudskou tvárou, zbabelý Gregory bol akousi figúrkou vo svojom honosnom sídle.

Spoločný zármutok za Abrahamom spočiatku Sashu a Rositu rozdeľoval, po mesiacoch beznádeje nad osudom podriadeným Spasiteľom nakoniec našli spoločný cieľ. Smrť Negana, ako pomstu za Abrahama a symbol obete za ich vznikajúce priateľstvo. Eugene robil to, čo vedel najlepšie, klamal. Svojimi lžami si dokázal podmaniť aj samotného Negana a medzi Spasiteľmi si v hierarchii vydobyl vysoké miesto. Nechcel by zachránený a neváhal zradiť svojich niekdajších priateľov, len aby mal svoje výsady. Sasha odmietla v samovražednej misii stiahnuť so sebou aj Rositu a obetovala samú seba, aby sa dostala bližšie k Neganovi. Ten jej dal na výber, aby sa k nim pripojila podobne ako Eugene. Sasha na jeho hru pristúpila, so svojou smrťou bola zmierená, potrebovala len vymyslieť plán, ako rýchlo ju zrealizuje a stiahne so sebou aj svojho nepriateľa.

Stret je nevyhnutný

Medzitým Rick zhromaždil dostatok zbraní, ale aj bojovníkov, aby sa postavil Neganovi na odpor. Na ich stranu chcel prestúpiť aj Dwight, Neganova pravá ruka, ktorý sa dočkal zázračnej premeny na pozitívnu postavu. Veľký súboj mal Negana odradiť od ďalšieho vykorisťovania Alexandrie, Kráľovstva, Hilltopu, lenže Mrchožrúti zradili Ricka a takmer bolo všetko stratené. Obyvatelia Alexandrie nemali čo stratiť a tak sa rozhodli v zúfalý posledný odpor, ktorý nemal dlhé trvanie. Lenže na pomoc prišiel Hilltop aj Kráľovstvo a Spasitelia sa museli pratať, navyše Negan sa prepočítal aj so Sashou.

Priviezol ju v rakve, ako znak dobrej vôle. Lenže ona počas jazdy sa otrávila tabletkou, ktoré vyrábal Eugene a Sasha ho vedela šikovne zmanipulovať. Jeho inteligencia mala svoje hranice. Sasha vedela, že rakvu otvorí jedine Negan a bude jediným možným cieľom, ktorý ako živá mŕtva zaživa zožerie. Negan mal šťastie a podarilo sa mu, aj zvyškami Spasiteľov a Mrchožrútmi uniknúť.

Nateraz bola Alexandria zachránená a mocné spojenectvo komunít sa zrodilo. Carol s Morganom sa vrátili k Rickovi, Tara a Michonne prežili svoje ťažké zranenia. Všetci však vedeli, že toto bol iba začiatok. Pravá vojna sa len začína a Negan má na svojej strane početnú presilu. Kto je pripravený na vojnu?

debata chyba
Viac na túto tému: #THE WALKING DEAD