Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Legends of Tomorrow - porušili svoju prísahu, nevedomky zmenili celý svet

22.05.2017 12:28
debata
Legends of Tomorrow - porušili svoju prísahu,...
Legends of Tomorrow - porušili svoju prísahu, nevedomky zmenili celý svet Legends of Tomorrow - porušili svoju prísahu, nevedomky zmenili celý svet

Legendy zajtrajška majú za sebou druhú sériu a potvrdenú tretiu. Otázna je kvalita seriálu.

Superhrdinská tímovka Legends of Tomorrow z dielne DC Comics sa dočká aj tretej série na obrazovkách televízie The CW, aj  napriek tomu, že čelí vlne oprávnenej kritiky, že oproti svojim  seriálovým súrodencom – Arrow, The Flash, Supergirl – ťahá za kratší koniec a stojí na pomerne vratkých dejových základoch. The CW avizovala vznik tretieho komiksového seriálu vyskladaného z vedľajších postáv z Arrowa a Flasha, ktoré mali dostať väčší priestor na vyplnenie ich potenciálu, pred dvoma rokmi. Odvtedy vznikli dve série, celkovo 33 epizód, ktoré majú do očí bijúcu rozdielnu kvalitu. Zatiaľ, čo v prvej série tím odpadlíkov bojoval za záchranu budúcnosti, v druhej sérii sa ich boj sústredil na ochranu celej časovej línie, ktorú zločinci mali tendenciu narúšať vo svoj vlastný prospech. Zatiaľ, čo Marvel valcuje filmový aj seriálový svet svojim počinmi, DC Comics značne zaostal a vytvorenie Legends of Tomorrow malo napraviť už tak pošramotenú reputáciu komiksového gigantu.

Známe postavy vo vlastnom príbehu

Diváci jednotlivé postavy už poznali a tvorcovia správne zvolili postup, že známe postavy pretavia do vlastného príbehu. A tu sa ich dobrá pôvodná myšlienka aj končí. Pôvodne Legendy mali byť jednorázovou záležitosťou. Prvá séria zaznamenala obrovský úspech a pochopiteľne televízia prehodnotila svoj postoj a rozhodla sa superhrdinských rebelov ponechať na obrazovkách natrvalo. Predĺžila úvodnú sériu o niekoľko epizód a tu nastal prvý kameň úrazu. Príbeh sa začal nezmyselne naťahovať a sledovanosť veľmi rýchlo zmenila svoj vzostupný smer. Dosiahnuté hodnoty prvej série, ako celku boli stále natoľko lákavé, že Legendy vtrhli na obrazovky aj počas tejto sezóny s druhou sériou, ktorá mala mať pôvodne trinásť epizód.

Nedá sa ubrániť dojmu, že Legendy sú stále akosi len do počtu.

Tvorcovia sa snažili poučiť z vlastných chýb, ktoré spáchali na začiatku seriálu a avizovali nový príbeh, aj nové postavy. Druhá séria naďalej pokrivkávala v rebríčku sledovanosti a oproti prvej sérii sa natrvalo ustálila pod hranicou dvoch miliónov divákov s ratingom 0.6, čím sa seriál skĺzol do priemeru stanice. Aj napriek tomu sa televízia rozhodla predĺžiť 13-dielnu sériu o ďalšie štyri epizódy, čím počet epizód o jednu prekonal prvú sériu. Pôvodne tvorcovia mali v pláne natočiť avizovaných trinásť častí, ako poučenie z minulého roku, keď sa dej umelo predlžoval a diváci to odmietli.

Vzhľadom na uspokojivú sledovanosť tejto série a hlavne neuspokojivú sledovanosť dvoch noviniek, ktoré sa predĺženia nedočkali, sa druhá séria musela predĺžiť, aj za cenu negatívnej kritiky, ktorá na seba nenechala dlho čakať. Vysielanie druhej polovice série poznačila zmena vysielacieho slotu a seriál sa zo štvrtku sťahoval na utorok k Flashovi, čím sa mala vytvoriť dostatočná nábehová krivka pre slabšie Legendy. Tento scenár však nenastal. Ukázalo sa, že svojich divákov si seriál našiel a hoci dosahoval už priemerné hodnoty, sledovanosť bola stabilná. To pre The CW bol dostatočný impulz nato, aby dopriala Legendám aj tretiu sériu. Seriál sa tak pripojil k ostatným superhrdinským seriálom, ktoré zaznamenali predčasné obnovenie. Arrow sa tak vráti v 6.sérii, The Flash dostal 4.sériu, Supergirl druhú a spomínané Legendy tretiu.

Nová séria – ďalšia šanca na reparát

V novej televíznej sezóne dokonca kvarteto seriálov dostane piateho súrodenca. Televízia dala zelenú pre seriál Black Lightning, ktorý však nebude súčasťou veľkého univerza hrdinov. Zaujímavým momentom bol veľký crossover medzi všetkými seriálmi počas minuloročného decembra. Vtedy všetky seriály zaznamenali rekordnú sledovanosť, ktorá oproti ich stabilným hodnotám vyskočila aj o tretinu. Príbeh, ktorý spojil všetkých hrdinov do jedného tímu bol prijatý pomerne rozpačito zo strany divákov a vyčítali mu veľmi chaotické spracovanie.

Šancu na reparát budú mať tvorcovia počas nasledujúcej sezóny, v ktorej avizovali vznik prepracovanejšieho príbehu. Nedá sa ubrániť dojmu, že Legendy sú stále akosi len do počtu a nevedia sa vymaniť z prekliatia, že boli druhoradými postavami. Veľkým plusom je fakt, že tvorcovia sa snažia nenútene prepojiť seriál s jeho ostatnými súrodencami a preto aj v druhej sérii sa objavili postavy zo seriálu Arrow – Oliver Queen, Felicity Smoak, Laurel Lance, ale aj z The Flasha – Barry Allen, čo navodilo príjemný dojem.

Aj napriek snahe tvorcov osviežiť druhú sériu hneď vo svojom úvode sa im až tak nepodarilo. Prvej polovice série chýbala akákoľvek väčšia pointa a dej sa zameral na epizódne príbehy, ktoré boli mimoriadne nudné. Jediným pozitívom bol hlavný nepriateľ. Aj ten pochádzal zo seriálu The Flash a bol ním sám Eobard Thawne – Reverse Flash, ktorý bol časovým pozostatkom a unikal pred Black Flashom, teda smrťou. Thawne dal neskôr dokopy Legion of Doom (Légiu skazy), ktorá mala nájsť Kopiju osudu – artefakt, ktorý dokázal prepísať natrvalo realitu. Légiu tvorila opäť zmeska postáv z Arrowa a Flasha, už spomínaný Thawne, Snart, Damien Darhk, Malcolm Merlyn. Všetci to boli porazení nepriatelia a všetci mali dôvod prepísať realitu a prepísať aj svoj osud. A práve príbeh o Kopiji bol nosným príbehom druhej polovice 2.série, ktorá do značnej miery napravila reputáciu prvej polovice. Rozbehol sa zaujímavý príbeh o hre na mačku a myš medzi Legendami a Légiou o jednotlivé časti Kopije a jej dokončenia.

Celú sériu pokazil dojem haprujúceho spracovania jednotlivých charakterov. Tvorcovia majú k dispozícii plné priehrštie postáv a stále akoby tápali, čo by s nimi mali robiť. Rovnako v oboch sériách dostali atraktívnejší vývoj iba niektoré postavy a ostatné boli na “striedačke” a zvedaví diváci sa tak museli zmieriť s tým, že do úzadia a popredia sa dostali pre nich nezaujímavé charaktery.

Pomedzi to sa odohrali krátkodobé príbehy medzi jednotlivými postavami, ktoré skôr väčšinou oslabovali nosný príbeh. Výnimkou bolo ukončenie dojemnej zápletky so Sarou Lance, ktorá sa vyrovnala so smrťou svojej sestry Laurel. Ďalej to bolo návrat Snarta (Wentworth Miller) do deja a najväčší progres spravil Mick (Dominic Purcell), z ktorého sa stal nefalšovaný hrdina a svojej zločineckej minulosti dal zbohom. Stále platilo, že tvorcovia vedome, či nevedome naplno nevyužívali naplno potenciál jednotlivých postáv. Ťažkopádne dialógy striedala bombastická akcia, niekedy chýbala aj tá akcia a vybrané epizódy bolo problematické dopozerať do konca, chýbala im pointa. Opakujúci sa scenár z prvej série sa zopakoval.

Tvorcovia opakujú rovnaké chyby

Dôsledkom umelo predĺženej druhej série tvorcovia museli nasilu roztiahnuť dej do väčšieho počtu epizód, čo opäť bolo na škodu. Dej naťahovali pri nevhodných a nudných zápletkách a tam, kde to bolo potrebné, tak veľmi rýchlo Legendy si vedeli poradiť. Príkladom môže byť predposledná epizód druhej série, keď Légia skazy prepísala realitu a svet razom vyzeral inak. Otvoril sa priestor pre návrat postáv, ktoré zomreli alebo ďalej nevystupovali a atraktívny príbeh o spoznávaní nového sveta a snahe vrátiť ten starý bol nedôveryhodne vyriešený behom jednej epizódy. Chyby, ktorým sa producenti chceli vyhnúť tak zopakovali. Šťastie mali na svojej strane aj po druhýkrát a o ďalší reparát sa môžu pokúsiť v pripravovanej 3.sérii.

Nová séria je opradená rúškom tajomstva a veľa sa o nej nevie. Nateraz sa predpokladá, že The CW uskutoční svoj plán s komiksovými seriálmi na každý večer počas pracovného týždňa už počas tejto jesene. Treba počítať s tým, že aj najnovšia séria bude mať medzi 13 – 17 epizódami a vrátiť by sa mali všetky kladné hlavné postavy. O hlavnom zloduchovi sa zatiaľ mlčí, hlavným dôvodom je záverečný cliffhanger, keď sa Legendy ocitli v zmenenom svete.

V snahe zničiť Légiu skazy porušili všetky pravidlá cestovania časom a vrátili sa dvakrát do jednej udalosti, aby upozornili seba samých na zradu. To vytvorilo časovú anomáliu, ktorým mali sami zabrániť a zmenili tak celú súčasnosť a budúcnosť. Po zničení Légie sa chceli vrátiť do našej súčasnosti, čo sa aj stalo. Svet, ktorý bol pred nimi nebol ten náš. Anomália, ktorú vytvorili zmenila všetko. Tretia séria zrejme bude o dôsledkoch, ktoré vytvorili v dobrej viere, že zničili nepriateľov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Legends of Tomorrow