Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Fear The Walking Dead - obávajte sa živých a to, čo sa z nich stalo!

04.06.2017 12:17
debata
Fear The Walking Dead - obávajte sa živých a...
Fear The Walking Dead - obávajte sa živých a to, čo sa z nich stalo! Fear The Walking Dead - obávajte sa živých a to, čo sa z nich stalo!

Začiatok zombie apokalypsy pokračuje, štartuje 3.séria úspešného spin-off seriálu.

Televízne obrazovky nezostanú dlho bez prítomnosti krvilačných Živých mŕtvych. Len dva mesiace po veľkom finále 7.série The Walking Dead už v nedeľu večer televízia AMC spúšťa tretiu sériu jeho úspešného spin-offu Fear The Walking Dead – Živí mŕtvi: Začiatok konca. Slovenskí diváci nezostanú ukrátení o nové príbehy rodiny Clarkovcov a ich boja o prežitie. Nové epizódy budú môcť sledovať v exkluzívnej premiére. Pre nedočkavcov buď ešte 4.júna o tretej hodine ráno v pôvodnom znení alebo v pondelok 5.júna o 22.00 s dabingom. Diváci sa môžu tešiť dokonca dvojepizódny úvod do novej série a prvá polovica 3.série vygraduje dvojepizódnym midseason finale. Počnúc najnovšou sériou aj Fear The Walking Dead nabieha na podobný systém vysielania ako starší súrodenec, rovnako bude séria rozdelená na dva osemdielne celky, celkovo je teda pripravených 16 epizód.

Zombíci sú celosvetovým fenoménom a slávia úspech v mnohých krajinách sveta a preto nebolo prekvapením, keď AMC ešte pred štartom tretej sérii oficiálne potvrdila aj vznik 4.série. Počas štvrtého roku vysielania však dôjde k zmene na poste hlavného showrunnera. David Erickson prenechá vedenie seriálu duu scenáristov Andrewovi Chamblissovi a Ianovi Goldbergovi (Once Upon a Time), ktorí by mali priniesť svieži vietor do vývoja deja. Táto výmena podľa televízie nie je dôsledkom vývoja sledovanosti, ale chce dopriať seriálu zaujímavejšie kreatívne smerovanie. Je však pravdou, že krivka sledovanosti počas druhej série nemala vzostupný smer, ako to bolo v prípade pôvodného The Walking Dead. Druhá séria štartovala s rekordným, vyše 6 miliónovým výkonom. Po odvysielaní 15 epizód sa sledovanosť zastavila na troch miliónoch v kľúčovej vekovej skupine 18 – 49 rokov.

Štvrtá séria schválená pred premiérou tretej

Druhá séria pre Fear The Walking Dead sa nemohla nazvať úplným úspechom, pri strate 50% divákov sú zmeny na poste showrunnerov prirodzeným vyústením situácie. Aj napriek poklesu sledovanosti je druhý The Walking Dead seriál stále mimoriadne úspešným projektom, pričom sa vysiela mimo hlavnej seriálovej sezóny a napriek tomu dosahuje pre AMC nadpriemerné výsledky.  Podľa štatistík si každú epizódu pozrelo v priemere 5.3 milióna divákov, z toho 3.4 milióna  v cieľovej skupine 25–54 a tri milióny divákov v najdôležitejšej skupine 18–49, čím potvrdzuje status najsledovanejších seriálov na káblových televíziách.

Pád civilizácie znamená aj pád morálky, vzorcov správania sa a z toho plynú hrozby zo strany živých.

Schválenie štvrtej série ešte pred premiérou tretej série je pozitívnym znakom toho, že televízia projektu verí a je pevnou súčasťou jej seriálového portfólia. AMC s odvahou zariskovala, keď nepočkala na vývoj sledovanosti tretej série, avizované kreatívne zmeny sú dostatočným lákadlom pre prepojenie dvoch fanúšikovských základní, ktoré sledujú zombie seriály. A práve pri značke The Walking Dead je zaujímavé to, že tvorcovia odmietajú prepojiť oba seriály, ako to býva zvykom pri spin-offoch. Oba si „žijú“ vlastným životom, budujú si vlastný príbeh, vlastnú mytológiu a majú čiastočne rozdielne zastúpenie fanúšikov.

Po úvodných šiestich epizódach prvej série, ktoré poslúžili len na predstavenie základnej zápletky a predstavenie charakterov, druhá séria ukázala divákom príbeh, v ktorom hrdinovia hľadali bezpečné útočisko a ochranu pred zombíkmi a najmä atraktívny vývoj jednotlivých postáv. Po strastiplnej ceste na mori sa dostali do Mexika, vo vyprahnutej krajine našli ešte viac hrozieb ako v Los Angeles, ktoré sa zmenilo na bojovú zónu.

Pomalšie tempo, lepší vývoj postáv? Áno!

Štedrejšia séria na počet epizód priniesla omnoho lákavejší priestor pre vývoj jednotlivých charakterov, z ktorých sa postupne vykryštalizovali „ťahúni“ deja, no do veľkej miery absentovala akčnosť, čo môže byť aj dôsledkom poklesu sledovanosti. Fanúšikovia sú stále zvyknutí a požadujú od oboch seriálov zbesilú „žatvu“ zombíkov, súboj so živými bez vnútorného vývoja postáv, čo je len na ich škodu. Skoré vykreslenie potenciálu jednotlivých postáv, ako to bolo pri FTWD, divákom dalo šancu spoznať jednotlivé charaktety, čo od nich môžu očakávať. To dáva zelenú predpokladu štartu požadovanej akcie, ktorá by mala súčasťou tretej série a možnému opätovnému vzostupu sledovanosti.

Celá táto situácia dáva priestor na zaujímavé úvahy o tom, že tvorcovia oboch seriálov sa akoby do istej miery stali rukojemníkmi svojich divákov. Tak napríklad sledovanosť The Walking Dead rástla každým rokom do rekordných výšin, až pokým počas siedmej série si tvorcovia tvrdohlavo nepresadili svoje a „zvoľnili“ tempo a zamerali sa viac vnútorný svet postáv. V priebehu niekoľkých týždňov sledovanosť klesala po miliónoch a celkovo seriál počas siedmej série stratil neuveriteľných sedem miliónov divákov. Práve správne vykreslenie postáv dodáva celému seriálu potrebnú vážnosť a uveriteľnosť a dáva fanúšikom priestor na zamyslenie, akoby reagovali oni, keby sa ocitli na pokraji života a smrti. Pri Fear the Walking Dead tvorcovia zvolili veľmi správny prístup a zadefinovali divákom takmer zo začiatku jednotlivé charaktery, aj za cenu pádu sledovanosti, aby teraz mohli spustiť smršť, po ktorej oko diváka tak baží.

Madison prevzala úlohu lídra skupiny podobne, ako Rick Grimes z pôvodného seriálu a nesie podobne ťažký údel vedenia, o ktorý sa nikdy neprosila. Zároveň musela „prežiť“ rozpad jej rodiny. Nick síce prevzal kontrolu nad svojou nedávnou drogovou závislosťou, vybral si cestu martýra a záchrancu narozdiel od odlišných postojov zvyšku rodiny. Stal sa súčasťou novej komunity, našiel lásku v podobe Luciany a rozhodol sa všetkých zachrániť prechodom cez hranice do USA. Travis spolu so synom Chrisom sa vydali inou cestou, na ktorej sa zúfalý otec snažil zvrátiť premenu svojho syna na vraha.

Ukázalo sa, že Chris sa veľmi ochotne prispôsobil novému svetovému poriadku, v ktorom absentuje morálka a zásady a vraždenie považoval za tolerovanú alternatívu v prípade vlastného prežitia. Jeho postupné mentálne kolabovanie sa mu stalo osudným a záver série pre neho znamenal krutú smrť.

Smrť syna odštartovala v Travisovi zmeny myslenia. Jeho ideály o pomoci preživším sa rozplynuli a svoje konanie premenil na egoistické prežitie svojich najbližších. Veľkým progresom prešla aj Alicia, jej komplikovaný vzťah s Madison sa začal utužovať až vo vyhrotených situáciách. Matka s dcérou našli spoločnú reč až keď ich životy viseli na vlásku.  Alicia prekvapila svojou oddanosťou, silou a odvahou a odštartovala sa zaujímavá budúca dejová línia, ktorá skrýva v sebe veľký potenciál a budúcich sériách bude zohrávať kľúčovú úlohu.

Tragické zvraty odštartovali tragické premeny

Záver druhej série priniesol dôležité zvraty, na ktorých základoch bude stavať tretia séria. Madison spolu so svojou rodinou museli opustiť útočisko v pobrežnom hoteli pre jej zlé rozhodnutia. Stratila tiež podporu svojho priateľa Stranda, ich cesty sa rozišli. Skupiny sa dostali na pohraničie USA a Mexika, kde sa rozohrá príbeh novej série, ktorá bude brutálnejšia a krvavejšia v porovnaní s predchádzajúcimi dvoma. Hranice sveta padli, spolu s nim padli aj hranice ľudského vnímania. Všadeprítomný strach zo všadeprítomnej smrti sa pretaví do obáv z toho, do akej podoby sa zmenili preživší – čo je ústrednou témou 3.série.

Pád civilizácie znamená aj pád morálky, vzorcov správania sa a z toho plynú hrozby zo strany živých. Tretiu sériu odštartuje epizóda Eye of the Beholder, v ktorej sa nič netušiaca rodina opäť dostane do svojej blízkosti. Madison bude musieť dať dokopy nielen svoju rodinu, ale vybudovať si dostatočne silnú pozíciu na zabezpečenie prežitia. Nájsť spoločnú reč s Travisom, ktorý sa po smrti Chrisa nenávratne zmenil a neustál psychický tlak. Priepasť medzi ňou a Aliciou sa zväčšuje po vražde Andresa. Nick, ktorý sa necíti byť už nesmrteľný si naopak veľmi tvrdo uvedomí vlastnú smrteľnosť skrz svojej lásky Luciany, ktorú postrelila americká armáda, ktorá si vytvorila na hraniciach samostatný svet.

Ofelia so Strandom sú síce na vlastnej ceste, ale netušia, že čoskoro či chcú alebo nie, sa opäť stretnú s členmi svojej pôvodnej skupiny. Strand je na ceste k svojmu priateľovi, ktorý vlastní veľkú priehradu, ktorá by mohla poskytnúť bezpečné útočisko, netuší, že ho tam čaká peklo. Pochopiteľne s novu sériou sa v deji objavia aj nové postavy. Jednou z nich bude herec Daniel Sharman, ktorý si stvárni mladého a tvrdého hrdinu Troya. Ten po vypuknutí apokalypsy sa veľmi rýchlo prispôsobil novým podmienkam pre život a dôvera voči ostatným už nepatrí medzi jeho silné stránky. Troy žije spolu so svojim otcom Jeremiahom a Jakeom na bezpečnej farme, ktorá sa veľmi skoro stane novým útočiskom pre zúfalú rodinu Clarkovcov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Fear the Walking Dead