Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Agents of S. H. I. E. L. D. - spoznali svoje druhé ja vo virtuálnom pekle

21.06.2017 12:47
debata
Agents of S. H. I. E. L. D. - spoznali svoje...
Agents of S. H. I. E. L. D. - spoznali svoje druhé ja vo virtuálnom pekle Agents of S. H. I. E. L. D. - spoznali svoje druhé ja vo virtuálnom pekle

Značka S.H.I.E.L.D. to dokázala! Prežila vlastnú smrť!

Jedným z najväčších prekvapení konca televíznej sezóny bolo aj oznámenie televízie ABC, že neruší seriál Agents of S.H.I.E.L.D. po štyroch sériách, ale bude pokračovať piatou sériou. A je toho omnoho viac. To, že štvrtá séria mala katastrofálnu sledovanosť nebolo žiadnym tajomstvom aj napriek tomu táto séria dejovo patrila medzi tie najlepšie. A oprávnene sa špekulovalo o tom, že Agentov už nezachráni ani Marvel, ktorý drží pevne ochrannú ruku nad svojimi seriálovými počinmi naprieč televíziami. Navyše na jeseň vtrhnú na obrazovky legendárni Inhumans v 8-dielnej minisérii, teda sa predpokladalo, že Agenti to majú spočítané a budú sa pratať z obrazovky. Opak je však pravdou. Diváci dostanú počas nasledujúcej sezóny poriadnu Marvel dávku sci-fi na ABC. Značka S.H.I.E.L.D. to dokázala, prežila svoju smrť a po neúspešnej štvrtej sérii, tá piata dostane ešte aj atraktívneho predskokana. Divácke najdivokejšie sny sa čoskoro stanú realitou.

Jesenná sci-fi nádielka

Práve Inhumans na jeseň vyplnia prázdne miesto po Agentoch, aby sa následne na prelome jesene a zimy vrátili Agenti s piatou sériou, ktorá bude mať plnohodnotných 22 epizód a nie 13, ako sa špekulovalo. Jarná fáza príbehu priniesla priam dokonalý príbeh, v ktorom postavy boli uväznené vo fiktívnom svete a jednotlivci konali diametrálne odlišne ako v reálnom otázke. Po vyslobodení sa naskytla oprávnená filozofická otázka, či tak konali dobrovoľne alebo boli len obeťou počítačového programu, ktorý ich uväznil.

ABC bola naozaj štedrá voči Marvelu a aj napriek zjavnému nezáujmu divákov sledovať osudy Agentov počas utorkových večerov. Naozaj však nemajú diváci záujem sledovať Agents of S.H.I.E.L.D. , keď má seriál takú silnú fanúšikovskú základňu? Je pravda, že v utorok o desiatej večer naozaj sledovalo seriál minimum divákov. Ako sa teda vyvíjala sledovanosť štvrtej série? Úvodnú epizódu novej série koncom septembra si pozrelo ešte solídnych 3.6 milióna divákov s ratingom 1.1, s prihliadnutím na vysielací slot a dlhodobé problémy s odlivom divákom sa nová séria nezačala vôbec zle, porovnateľne dobre s koncom tretej série. Ostatné týždne však predznamenali ďalší pokles a dokonca seriál zaznamenal najnižšiu sledovanosť za celé štyri roky, keď si začiatkom novembra zaplo premiérovú epizódu len 2.47 milióna divákov s ratingom 0.8, ostatné epizódy priemerne sledovalo 2.7 milióna s ratingom 0.9. To sú kritické hodnoty, pri ktorých ABC v minulosti bez milosti seriály rušila. Premiérové epizódy od začiatku roka sledovalo už len čosi vyše dvoch miliónov divákov a rating sa prepadol na strašidelných 0.6 a počas jari sa sledovanosť zastabilizovala na 2.15 milióna divákov s ratingom 0.7. Z tohto pohľadu sa štvrtá séria javí ako nefalšovaný prepadák a pohorela na plnej čiare. Alebo možno aj nie.

Čo presvedčilo televíziu o tom, že seriál je sledovaný? Je to vývoj sledovanosti s pripočítaním siedmich dní, kde Agenti získavajú stratené milióny a výsledky sa minimále zdvoj- až trojnásobujú, čo dokazuje, že diváci majú o seriál stále záujem, len dávajú prednosť iným seriálom v čase vysielania. A aj tento problém sa čoskoro vyrieši a ABC vsádza na Marvel, že jej pomôže oživiť piatkový „smrtiaci“ vysielací slot. Televízia sa po rokoch váhania rozhodla spraviť rázny krok a poriadne pomeniť vysielaciu štruktúru. Tradičné piatkové sitcomy sa budú sťahovať na iné dni a na ich miesto prídu silnejšie tituly, ktoré si potrebujú po rokoch vydýchnuť od silnej konkurencie a zároveň byť dostatočným lákadlom pre divákov. Od jesene teda piatky obsadí rozpravkový seriál Once Upon a Time so svojou rebootovanou 7.sériou spolu s Inhumans a následne piatou sériou Agents of S.H.I.E.L.D., ktorá bude pravdepodobne odkazovať na filmových Avengerov, ktorí sa v roku 2018 objavia v kinách v Infinity War.

Skvelý záver štvrtej série

Posledná tretina série sa začala novou kapitolou a zdanlivou výhrou androida Aidy, ktorá vytvorila nový svet, dokonalé väzenie – Konštrukciu, kde uväznila takmer celý Coulsonov tím a niektorým dopriala zaujímavý životný príbeh, ktorý bol diametrálne odlišný od toho reálneho. S.H.I.E.L.D. v Konštrukcii sa podarilo poraziť, Inhumans boli lovení ako nepriatelia štátu, svetu vládla Hydra a ľudstvo žilo v totalite a strachu. Nad všetkým držala ochrannú ruku Madam Hydra – Aida spolu s Fitzom, z ktorého sa stal najzaujímavejšia postava za celú históriu seriálu. Vždy kladný Fitz bol v Konštrukcii chladnokrvným tyranom prezývaným doktor, ktorý rád experimentoval na ľuďoch a jeho reputácia stačila na vytvorenie strachu. Aida si z Fitza spravila nielen pravú ruku, ale aj pravú lásku, to čo nedosiahla v našom svete. Pozmenila jeho život tým, že ponechala jeho tyranského otca nažive a to zmenilo jeho správanie v novom svete.

Chladnokrvnosť, ktorú Fitz predviedol bol až prekvapujúca, čím sa vzdáva poklona aj hercovi Iainovi De Caesteckerovi, vďaka jeho premene z epizódy na epizódu diváci dostali naozaj skvelý protiklad. Avšak po jeho prebudení do reálneho sveta, ťažoba s ktorou Fitz musel bojovať bola preňho najviac zdrvujúca. Naskytla sa otázka, či to bol naozaj Fitz alebo len program, ktorý proti jeho vôli zmenil jeho vzorce správania. Je Fitz skrytý agresor a vrah schopný všetkého? Agentka May sa stala rešpektovaným členom vedenia Hydry a taktiež šírila okolo seba nezdravý rešpekt svojich podriadených. Mack dostal život, ktorý vždy chcel, po boku jeho zosnulej dcérky Hope a jeho precitnutie bolo mimoriadne bolestivé. Vďaka priateľke Jojo si musel priznať, že jeho obeťou Aidy a Konštrukcie a na niekoľký pokus musel dať zbohom svojej dcérke. Coulson bol radovým učiteľom a tušil, že je obeťou vyššej konšpirácie.

Jedinou záchranou bola Daisy a Simmonsová, ktoré sa nabúrali do Konštrukcie a pokúšali sa svojich priateľov a kolegov presvedčiť, že sú uväznení v alternatívnej realite. Zatiaľ, čo Aida spolu s Fitzom na nich poľovali. Alternatívny svet vytvoril skvelú možnosť pre návrat niektorých postáv. Najlepším návratom bol bezpochyby Wardovo vykúpenie. Zatiaľ, čo v našom svete bol agentom Hydry a chladnokrvným vrahom, v Konštrukcii to bolo presne naopak. Oficiálne pracoval pre Hydru, bol dvojitým agentom a pomáhal zdanlivo zničenému S.H.I.E.L.D.u, ktorý bojoval za spravodlivosť v tieňoch. Tvorcovia správne zahrali na city fanúšikom, keď priniesli príjemnú nostalgiu v podobe prudko pozitívneho Warda, ktorého si mohli pamätať z prvej série. Navyše šokovaná Daisy si musela zvykať, že v novom svete tvoria pár a nie je šialeným vrahom. Wardovi dlho trvalo, kým si zvykol nato, prečo od neho všetci bočia a ťažko si vedel predstaviť zverstvá, ktoré spáchal v našom svete. Konštrukcia sa javila akoby počítačová hra, ukázalo sa, že udalosti, ktoré sa v nej stanú sa prenesú aj do reálneho sveta. Preto pri záchrane celého tímu zomrel riaditeľ S.H.I.E.L.D.u Mace.

Zúfalá Simmonsová verila, že Fitza prebudí vďaka ich silnej láske. Bola nepríjemne prekvapená, keď sa tak nestalo a márne sa snažila naňho apelovať. Bolo pre ňu bolestné zistenie, že po návrate to už nebude ten istý muž, ktorého milovala. Jedným z najťažších orieškom bolo presvedčiť agentku May o väzení, v ktorom sa ocitla. Daisy to stálo takmer život, no našťastie May precitla a pomohla Daisy získať jej nadľudské sily, aby sa mohla postaviť Aide a zničiť jej telo. Lenže sa ukázalo, že pointa Konštrukcie spočívala v niečom inom, ako len v uväznení nenávideného S.H.I.E.L.D. tímu a získania Fitzovej lásky.

Aida bola posadnutá možnosťou vnímať city, ktoré ako android nebola schopná. Preto potrebovala Konštrukciu, aby pomocou Darkholdu dokázala s Fitzom vytvoriť „zrkadlo“ – prístroj, ktorý v našom svete by jej vytvoril ľudské telo. Dosiahla by presne to, čo chcela. Bola by človekom, vnímala by všetky vnemy, city a zároveň vďaka zvráteným pokusom na Inhumans by bola vylepšeným človekom, aby sa stala neporaziteľnou. Keď Daisy Aide v Konštrukcii zničila jej telo, musela svoj plán pozmeniť a urýchliť jej prerod. Konštrukciu nakoniec všetci opustili a Aida ju postupne vypla a zabila Radcliffa, svojho stvoriteľa, ktorý dúfal, že Konštrukcia jedného dňa bude rajom pred „duše“, ktorých telá zomreli. Z Konštrukcie sa stalo peklo.

Späť v našej realite, už Aida s ľudským telom, zradená Fitzom, ktorý jej odmietol opätovať city sa rozhodla náš svet zničiť pomocou Darkholdu. Aida dostala, čo chcela, po prvýkrát ju prekvapilo ľudské vnímanie. Nevedela zvládať všetky city a bolesť z nich plynúcu. Ale fyzicky ju nebolo možné zneškodniť. Pomocnú ruku podal Ghost Rider, ktorý sa vrátil len kvôli Aide, aby ju svojou ohnivou reťazou stiahol tam, kam patrí. Jedine on ju mohol zabiť, boli vytvorený z rovnakej temnej hmoty.

Zároveň finále ukázalo, že Zem je iba malou súčasťou veľkej skladačky dimenzií. Agenti S.H.I.E.L.D.u na­koniec museli vybojovať ešte jednu bitku – presvedčiť vládu, že nie sú roboti, ktorý sa pokúsili prebrať nadvládu. Vláda musela obnoviť celú organizáciu, po tom, čo ich dvojníci všetko zničili a oni sa ocitli v Konštrukcii. Dobre vedeli, že celý tím čaká úplne nové dobrodružstvo a nemýlili sa. Záverečný cliffhanger ukázal Coulsona na vesmírnej lodi ako cestuje vesmírom. Blíži sa veľká vojna? Vojna o prežitie? Budú Agenti pomáhať legendárnym Avengerom?

debata chyba
Viac na túto tému: #Agents of S.H.I.E.L.D.