Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Arrow - pád anti/hrdinu bol nezvratný

04.07.2017 12:31
debata
Arrow - pád anti/hrdinu bol nezvratný
Arrow - pád anti/hrdinu bol nezvratný Arrow - pád anti/hrdinu bol nezvratný

Seriál sa dočká 6.série, jeho najlepšie časy má už za sebou!

Superhrdinovia na The CW majú ďalší úspešný rok za sebou. Arrow koncom mája ukončil svoju piatu sériu, pričom televízia oficiálne potvrdila vznik šiestej série, ktorá odštartuje 12.októbra. Ďalšie pokračovanie príbehu o tajomnom lukostrelcovi nebolo prekvapením, predsalen položil základy novodobého spracovania superhrdinských seriálov a medzičasom vznikli ďalšie tri seriály a štvrtý je na ceste. Avšak, ak sa bude sledovanosť vyvíjať podobným trendom, ako počas piatej série, o rok sa môže stať, že televízia nebude až tak presvedčená o ďalšej sérii.

Arrow musí vydržať!

Piata séria sa totiž stretla s najmenším diváckym záujmom a ako najmenej sledovaná séria skĺzla do šedého priemeru stanice, z ktorého sa máloktorému seriálu podarilo vyšplhať do nadpriemerných čísiel. Zdá sa, že tie najlepšie časy seriálu už dávno odzvonili a veľkou mierou zato môžu samotní tvorcovia, ktorí najmä piatu sériu zdanlivo nezvládli. Zatiaľ, čo predchádzajúce série bez problémov dosiahli týždeň, čo týždeň dvojmiliónovú hranicu a rating neklesal pod hranicu 1.0, epizódy piatej série najmä počas jej druhej polovice lavírovali stabilne medzi 1.4 – 1.7 miliónmi divákov a ratingom 0.5 – 0.6. Medziročný prepad bol pomerne nepríjemný a pokles počas nadchádzajúcej série by bol nežiaduci. Seriály na The CW s ratingom nižším ako 0.5 sa už dostávajú do zóny ohrozenia a hrozí nielen skrátená séria, ale aj neatraktívny vysielací slot a neodvratný koniec.

Pád hrdinu bol nezvratný.

Pre televíziu je koniec Arrowa neprípustný, dlhodobo buduje svoje superhrdinské portfólia a konečne sa jej podarí splniť záväzok divákom, keď každý večer ponúkne jeden seriál o komiksovom hrdinovi. S najväčšou pravdepodobnosťou bude najnovšía séria zlomová. Arrow bude musieť zabojovať a ukázať svoju a potenciál pre ďalšie potenciálne série, aj keď to býva pri vyšších číslach sérii čoraz ťažšie. Bez aktívnej podpory scenáristického tímu to však nepôjde a chyby, ktoré sa stali počas piatej série by sa nemali opakovať. Diváci jasne ukázali svoje preferencie, že chcú skôr pôvodné postavy ako hromadné experimenty s novými postavami, ktoré boli nasilu nasadené do deja.

Pôvodne sa Arrow začínal v trende filmového Temného rytiera. Teda vykreslenie superhrdinu ako človeka z temnou minulosťou a pohnutým osudom. Úspech na seba nenechal dlho čakať a po niekoľkých sezónach začali vznikať spin-off seriály, ktoré má na svedomí ten istý tím tvorcov. Na obrazovky tak vtrhol The Flash, Supergirl, Legends of Tomorrow a čoskoro aj Black Lightning. Vznik ďalších seriálov bol pozitívom v zmysle rozšírenia postáv komiksového univerza, lenže to znamenal aj odklon od pôvodného námetu Arrowa ako seriálu s čo najmenej prvkami scifi.

Arrow sa tak paradoxne musel prispôsobiť svojim mladším seriálovým súrodencom a nie naopak. Najmä vo štvrtej a piatej sérii už koncepčne naplno zapadal do multiverza hrdinov, ktorí cestujú v čase, zahrávajú sa s alternatívnymi realitami, objavujú sa zázračné technické vychytávky, mnohí z nich majú nadprirodzené schopnosťami a objavujú sa zosnulé postavy, ktoré nahrádzajú tie pôvodné. Diváci počas rokov dostávali poriadnu scifi nádielku, ktorá ako celok slávi obrovský úspech. Je však badateľný z roka na rok rozdiel medzi kvalitou jednotlivých seriálov. Je zjavné, že si tvorcovia na plecia vzali možno trošku viac ako vládali a každý rok jeden z kvarteta seriálov má buď vydarenú sériu a ostatné nie a naopak. Tento rok pomerne kostrbato pôsobili okrem The Flasha všetky ostatné seriály.

Viaceré zmeny, nie vždy pozitívne

Problémov Arrowa v piatom roku vysielania bolo niekoľko. Jeden z nich bolo „osvieženie“ hereckého zloženia. Pointou príbehu prvej polovice série bolo vycvičenie nového Arrow tímu, ktorý bude suplovať hlavného hrdinu v čase, keď bude hrdinom za denného svetla – starostom Star City. Pôvodných členov tímu doplnil Mr. Terrific, Mad Dog, Ragman, Artemis a nová Black Canary. Curtis alias Mr. Terrific mal svoju plnú účasť garantovanú už v piatej sérii ako hlavná postava, v tej šiestej sa osvedčili divákov len Mad Dog alias Rene Ramirez a Dinah Drake alias nová Black Canary a preto herci Rick Gonzales a Juliana Harkavy sa stanú tiež hlavnými postavami. Naopak diváci sa rozlúčili s Malcolmom Merlynom, ktorý obetoval svoj život pre vyššie dobro. Aj napriek očividnej snahe priniesť nové postavy do deja, diváci ich nakoniec hromadne odmietli.

Ďalším problémom bolo čiastočné absentovanie pôvodných postáv ako Quentin Lance a Thea Queen. Quentinov príbeh nebol zvolený šťastne, bol priam tragický. Po smrti jeho dcéry Laurel v závere 4.série ho opäť ovládol démon alkohol a ocitol sa na liečení a teda v deji nezohrával dôležitú úlohu. Po jeho návrate bol skôr v úzadí a šancu na nový štart mu poskytol Oliver ako starosta v jeho úrade. Zaujímavejší vývoj mala Thea, ktorá bola akousi tieňovou starostkou mesta. Oliver čoraz viac času musel tráviť ako Arrow v maske a jeho miesto neoficiálne prebrala Thea, ktorá okúsila pokušenie moci a musela uznať, že svojim vnímaním sa podobá na svoju zosnulú matku Moiru. Čo bolo pre ňu dostatočne desivé, aby sa stiahla. Herečka Willa Holland s tvorcami uzavrela dohodu o obmedzenom účinkovaní len v 14 epizódach. Či tento útlm bude znamenať v blízkej budúcnosti naznačený úplný odchod herečky sa nateraz nevie. Faktom je, že Holland má zmluvu podpísanú aj na 6.sériu ako hlavná postava a nateraz sa nevie, či sa po voľnejšom tempe a oddychu naplno vráti do deja pripravovanej sé­rie.

Zachráni návrat obľúbenej postavy klesajúcu sledovanosť?

„Návrat“ Laurel Lance rozdelil fanúšikov na dva tábory. Jeden z nich velebí snahu tvorcov priviesť späť obľúbený charakter v novom poňatí. Druhý tábor ich za ich snahu zatracuje, celkom oprávnene. Bezradne vyznieva konanie tvorcov v prípade Laurel, pointa celej 4.série spočívala v odhaľovaní tragického príbehu jednej z hlavných postáv, keď zronený Oliver v úvode série sľuboval pomstu za túto smrť. Postupom mesiacov tvorcovia mixovali dej a miatli divákov rôznymi indíciami až kým nevydýchla prekvapujúco Laurel Lance. Náznaky jej návratu sa v podstate objavovali hneď po jej skone.

Načo ju teda tvorcovia odpratali z deja, keď vzápätí hľadali cestu, ako ju vrátiť späť? Cesta k jej návratu sa otvorila v druhej polovici 5.série, keď sa objavila Laurel, avšak z alternatívnej reality, ktorá bola opakom tej pôvodnej Laurel. Do seriálu teda vstúpil ďalší negatívny charakter, ktorý bol viac atraktívny a ukázal herecký um Katie Cassidy, ktorá vedela skvele vdýchnuť inú povahu tomu istému charakteru. Tvorcovia vykorčuľovali z celej prekérnej situácie pomerne kostrbatou jazdou, keďže napravili svoje zjavné chyby a pritom vrátili obľúbenú postavu v novom poňatí. A cesta zlej Laurel alias Black Siren sa naplno rozvinie v 6.sérii, keďže Katie Cassidy sa naplno vracia do seriálu ako hlavná postava.

Svetlé momenty 5.série

Piata séria aj napriek viacerým zádrhelom priniesla aj svetlé momenty. Napríklad koketovanie s morálkou Felicity, ktorá stále bola veliteľkou základne Arrow tímu, avšak na nejaký čas sa stala súčasťou hackerskej organizácie Helix. Vďaka tejto skupine ľudí musela posunúť hranice svojho vnímania a morálky do úzadia, aby mohla nastoliť spravodlivosť. Tento vývoj bol pre Felicity istým zadosťučinením v porovnaní so 4.sériou, v ktorej jej postavu tvorcovia nezvládli. Rýdzo pozitívna postava začala objavovať a polemizovať o zákonoch a ich dodržiavania. Dôvodom jej konania bola tragická smrť jej priateľa Billyho Malona, ktorého mal na svedomí hlavný nepriateľ predchádzajúcej série. A práve Prometheus patril k tomu najlepšiemu, čo táto séria priniesla a vo veľkej miere vyplnil častokrát haprujúci dej druhej polovice 5.série.

Tvorcovia predstavili takmer dokonalého nepriateľa, ktorý bol úplne iný ako jeho predchodcovia a dokázal nemožné, zničiť Arrowa ako hrdinu, ale aj ako osobu. Oliver, ani Arrow netušili, že svojho nepriateľa majú celý čas vedľa seba a tvári sa, ako verný spolupracovník. Adrian Chase bol pravou rukou starostu Queena a pomaly sa pripravoval na zrealizovanie svojho plánu. Postupne tajomný Prometheus terorizoval mesto, diskreditoval Arrowa v očiach verejnosti a nastolil otázku, či je Arrow ako samozvaný hrdina naozaj ochrancom.

Keď sa jeho identita prevalila už bolo neskoro a pád Olivera bol nezvratný. Práve v tejto sérii nastala zmena, Prometheus nechcel smrť Arrowa, chcel ho iba zničiť, aby zaplatil za smrť jeho otca. Prinútil ho trpieť fyzicky aj psychicky a priznať si túžbu po vraždení a krvi a ukončiť pretvárku, že pod maskou sa skrýva hrdina prahnúci po spravodlivosti. Svoj plán ukončil  vo finále 5.série symbolicky na ostrove, na ktorom Oliver stroskotal. Uväznil tam celý jeho tím, aj jeho syna Williama. Ostrov podmínoval a postavil Olivera pred dve možnosti. Buď zachráni svojho syna a zabije svoj tím alebo opačne. Chase sa márne snažil docieliť svoju vlastnú vraždu rukou Arrowa, aby tak v ňom zlomil aj posledné náznaky hrdinu. Arrow si vybral syna a celý ostrov postupne zahalili explózie a osud zvyšku tímu je neznámy a tvorcovia pripúšťajú, že nie každý tohtoročné finále aj prežije.

debata chyba
Viac na túto tému: #Arrow